“ΑΜΑΡΤΗΣΑΜΕ”

0

Γράφει ο Αλεξ.Τυροβολάς

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Όλοι πρέπει ν΄αγρυπνούμε, για τους συνανθρώπους μας, τον τόπο μας, τη χώρα μας, την κλιματική κρίση. Και βέβαια ανησυχείς όταν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις αλλά επικρατεί το συμφέρον των ισχυρών κρατών. Άν δούμε όμως και το κράτος μας δεν είναι οργανωμένο, αποδοτικό, δίκαιο.  Καί βέβαια αυτό έρχεται απο παλιά. Άς δούμε τι έχει γράψει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Τσάτσος για τις ευθύνες των ηγετών:

«Αμαρτήσαμε. Από χρόνια αμαρτήσαμε όλοι. Αμαρτήσαμε και όσοι επράξαμε και όσοι ανεχθήκαμε και οι θύτες και τα θύματα…Λίγα χρόνια πρίν. Όταν λιγοστοί προμαντεύανε και αγωνιούσαν. Βγήκαν τότε στον τόπο μας μερικοί αρρίζωτοι. Φορτωμένοι μ΄ενα μονόπλευρο ιστορικό σχήμα και με μια ρηχή φιλοσοφική εμπειρία έτοιμοι να δεχθούν τη ριπή του πρώτου ανέμου, το επίκαιρο, το εύκολο, το φανταχτερό…

Αμάρτησαν οι ηγέτες του πνεύματος. Αφιλοσόφητοι και μικρόψυχοι ντράπηκαν να τους λεν καθυστερημένους και δέχθηκαν τα ξένα είδωλα σαν μόδα σαν πρόοδο. Τα δέχθηκαν γιατί δεν είχαν ένα Θεό δικό τους ν΄αντιτάξουνε, δεν είχαν τη ρώμη της αντίστασης.

Αμάρτησαν οι ηγέτες της Πολιτείας γιατί με όλη τη διορατικότητα για τα επιφαινόμενα και για τις ενδεχόμενες συμπλοκές των δεν δείξανε διορατικότητα για την ηθική ρίζα των προβλημάτων.»

Απο τα πιο πάνω προκύπτει η μεγάλη ευθύνη των ηγεσιών διαχρονικά. Ο απλός άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και νοιώθει οτι δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε οτι « Σήμερα δεν υπάρχει η ιδέα της ελπίδας. Ο άνθρωπος έχει αποκοπεί απο τα συναισθηματά του, έχει υποτιμήσει τις αισθήσεις του.Περιφέρεται απόλυτα ηττημένος. Η γενιά που γεννήθηκε μετά το 2000 είναι αλλιώτικη, πολύ δυναμική, με ηθική, αυτή θα φέρι την ανατροπή. Εμείς οι μεγάλοι δεν προετοιμάσαμε τίποτα για εκείνους, δεν εξασφαλίσαμε καμμία δημιουργική θέση εργασίας, μόνο θέσεις σκλάβου. Τούς παραδίδουμε ένα κράτος βασισμένο στο ψεύδος, στην αισχροκέρδεια, την ανηθικότητα, στο εφήμερο και στις πελατειακές σχέσεις. Όμως αυτό το έχουν βαρεθεί και θα το αλλάξουν, το παιχνίδι θα κερδηθεί»

Ας ελπίσουμε οτι τα πράγματα θα έχουν την εξέλιξη αυτή. Η ανάγκη και ο χρόνος είναι οι σοφώτεροι σύμβουλοι του ανθρώπου. Όπως λέγει και ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»

Αστρος 26/4/2024

Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΤΥΡΟΒΟΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΑΤΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ