«Thyrea Living Lab» – Ζωντανό Εργαστήριο ΘΥΡΕΑΣ» –  στα Δολιανά! (videos & photos)

0

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 10/4/24, η 1η άτυπη συνάντηση ζωντανού εργαστηρίου “ΘΥΡΕΑΣ” στα ΔΟΛΙΑΝΑ, στο ελαιουργικό εργοστάσιο του Συνεταιρισμού Δολιανών, που αποτελείται σήμερα ,από 108 ενεργά μέλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

«Thyrea Living Lab» –  Ζωντανό Εργαστήριο ΘΥΡΕΑΣ

1η άτυπη συνάντηση ζωντανού εργαστηρίου στα ΔΟΛΙΑΝΑ 

Προκαταρτική συνάντηση Επιστημονικού Προγράμματος  Ε.Ε. Ορίζοντα με

Αποστολή  ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΜΑ «GOV4LL»

Τα ζωντανά εργαστήρια είναι ανοικτά οικοσυστήματα καινοτομίας με επίκεντρο τον χρήστη, τα οποία βασίζονται σε μια συστηματική προσέγγιση συν δημιουργίας χρηστών, ενσωματώνοντας διαδικασίες έρευνας και καινοτομίας σε πραγματικές κοινότητες και περιβάλλοντα.

Παράδειγμα το ζωντανό εργαστήρια στην πόλη της Θες/κης https://www.sofokleousin.gr/living-labs-testarontas-kainotoma-proionta%C2%A0se%C2%A0dimosio-xoro

Η διαφορά του από το ΘΥΡΕΑ Living Lab είναι, ότι ο τόπος διεξαγωγής του είναι η Ύπαιθρος στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και όχι μια αστική περιοχή!  Ιδία φιλοσοφία πειραματισμού, τόπου γέννησης ιδεών  και με την ίδια  μεθοδολογία  συνδημιουργίας και  συνσχεδιασμού δράσεων.

Και επειδή η ελιά δεσπόζει στην περιοχή, η αιχμή του δόρατος καινοτομίας είναι το ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΜΑ. Οι  μέθοδοι, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή και στα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής, είναι μερικά από τα παραδοτέα του έργου και μελλοντικά ο λόγος επισκεψιμότητας της περιοχής, από όσους θέλουν να βρουν απαντήσεις στην μετάβαση και εφαρμοσμένες πρακτικές που οδηγούν στην νέα πραγματικότητα προστασίας του ΠΛΑΝΗΤΗ και δημιουργία εισοδημάτων.

Ο εγγραμματισμός για το Περιβάλλον και το πως θα δημιουργηθούν καινούργιες εταιρείες  Bιο Οικονομίας από νέους και γυναίκες της περιοχής ,είναι τα αντικείμενα συζητήσεων στα κεντρικά του «Μeraki People».

Η κατανόηση και σύνδεση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο, το μικροβίωμα στο έδαφος και στον άνθρωπο, η παραγωγή βιο προϊόντων σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, είναι το επίκεντρο των δράσεων. Στόχος: μια νέα οικονομία με ΔΟΥΛΕΙΕΣ που να προστατεύουν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και συνάμα να δίνουν αξιοπρεπή εισοδήματα στους συμμετέχοντες.

100 τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Ευρώπη στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο φάροι καινοτομίας και νέων εφαρμογών  https://enoll-org.translate.goog/about-us/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc Η περιοχή μας με την συμμετοχή και συνέργεια των πολιτών, θα σηματοδοτηθεί επίσης σαν τόπος Αγροτικής καινοτομίας και Βιο Οικονομίας

ΦΑΡΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ δηλαδή,  τραβώντας επισκέπτες, επενδυτές και νέους επιστήμονες  όλων των ειδικοτήτων, μηχανικούς, καλλιτέχνες, και διαχειριστές δεδομένων. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΔΟΛΙΑΝΩΝ, ένας από τους 6 Έλληνας εταίρους του έργου «GOV4LL» θα βοηθήσει στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ από την παλιά οικονομία στην καινούργια ,δημιουργώντας ελπίδα μέσο παραγωγικών διαδικασιών, με λύσεις εμπνευσμένες και μιμούμενες την ΦΥΣΗ.

Οι γόνιμοι διάλογοι έχουν ξεκινήσει στην Έδρα του «Meraki People» εδώ και 2 μήνες και είναι ΑΝΟΙΚΤΕΣ σε όλους. Η παρουσία των αγροτών δυναμική και ουσιαστική. Χτες η πρωτοβουλία τους να φιλοξενηθούμε στο εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολιανών ήταν συγκινητική, αποτελεσματική και ελπιδοφόρα για όλους/ες μας.

Παρόντες ήταν:

Ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Σιαβελής με άλλους 20 αγρότες συνεταιριστές, 2 γυναίκες της περιοχής και  2 νέοι επιστήμονες.

Η οργανωτική ψυχή του σχήματος κ. Πουλημένος Γιώργος Λογιστής και Μέλος του Συνεταιρισμού,  που μαζί με τον συνεργάτη του κ. Άρη Μπάρλα και τις προσπάθειές τους ,γίνονται πραγματικότητα τα πρώτα βήματα που χρειάζονται για την εκπόνηση του προγράμματος.

Ομιλητές στο zoom ήταν οι:

1)         Δρ. Ασχονίτης Βασίλης  Εντεταλμένο ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” https://www.swri.gr  και επιστημονικός συντονιστής του Έργου

2)         Δρ. Βασίλης Κακαβάκογλου  από το Aegean Living lab (Μυτηλίνη) Πρεσβευτής του Αγροτικού/Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού στην Μυτιλήνη

3)         Ο κ. Παργινός Αλέκος Πιστοποιημένος Γεωργικός Σύμβουλος και πρώην στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού Χρηματοπιστωτικων προϊόντων του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΚΑΠ, αγροτική ανάπτυξη ομάδων & χρηματιστήριο ρύπων)

4)         Η Κα Παναγιώτα Βλάχου Συνιδρύτρια της Fereikos Helix (Kορινθος)  εξαγωγικό κομμάτι

5)         Η Κα Anna Blume Co Founder της ClearCO2 πλατφόρμας μέτρησης και πιστοποίησης ρύπων και δέσμευσης διοξειδίου του ΑΝΘΡΑΚΟΣ

Η Κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη, Πρεσβευτής του THYREA LIVING LAB και συντονίστρια της Ελληνικής ομάδας του Προγράμματος, κάλεσε τους συνομιλητές και συντόνισε τον χτεσινό γόνιμο διάλογο.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Astroskynourianews.gr, συνοδοιπόρος και υποστηρικτής των δράσεων του « Meraki People » όλα αυτά τα χρόνια, που είναι  κομμάτι της Κοιν.Σ.Επ “Promo Kynouria”στην ενημέρωση, εκτός των άλλων δράσεων που κάνει για τον τόπο μας (δείτε εδώ)

Σύντομα α) η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, β) το Καποδιστριακό Παν/νιο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, γ) η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και δ)  η Αυστριακή εταιρεία Αfforest4future διαχείρισης δασών & εδαφών, οι υπόλοιπο 4 εταίροι του έργου  θα μας επισκεφτούν, για να ξεκινήσουμε τις εργασίες δημιουργίας καινοτομιών του Ζωντανού Εργαστηρίου ΘΥΡΕΑΣ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να φέρετε τις ιδέες & το Μεράκι σας για να υλοποιηθούν!

Επιμέλεια -Παρουσίαση-Ρεπορτάζ: Φώτης Τζιβελόπουλος – Tem Promo Kynouria-Κοιν.Σ.Επ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ