Google: Το doodle για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης- Ανέπαφο μόνο το 2,8% των οικοσυστημάτων

0

 

Παγκόσμια Ημέρα Γης η σημερινή και η Google στέλνει ένα μήνυμα για το περιβάλλον με ένα video doodle.

Στο βίντεο κινουμένων σχεδίων αναδεικνύεται πώς η κάθε γενιά, φυτεύοντας ένα δέντρο, μπορεί να βοηθήσει τις επόμενες. Ή πώς ο καθένας μπορεί να φυτέψει έναν σπόρο για ένα πιο λαμπρό μέλλον, όπως σημειώνει η Google.

Με αυτό το video doodle η Google καλεί όλο τον κόσμο σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, να βρει μια μικρή πράξη που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του πλανήτη.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ κατέληξε ότι μόλις το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους.

Αυτά τα μικρά κομμάτια της άγριας ζωής που δεν έχουν υποστεί βλάβες από την ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χωροκατακτητικά ξενικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άθικτες περιοχές εκεί.

Παράλληλα οι επιστήμονες προτείνουν την εισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ενδημικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι. Μια κίνηση που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των εκτάσεων του πλανήτη καθιστώντας τες και πάλι οικολογικά ακέραιες.

Προηγούμενες αναλύσεις, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες, εκτιμούν ότι το 20-40% της επιφάνειας της Γης έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τη νέα μελέτη τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορεί να φαίνονται ανέπαφα από ψηλά, αλλά, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη.

Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, διασπείρουν τους σπόρους και με μεγάλες ωφέλειες για τα δάση, ενώ οι λύκοι μπορούν να ελέγχουν τους πληθυσμούς των ελαφιών και αλκών.

Η νέα αξιολόγηση συνδυάζει χάρτες που υποδεικνύουν την ανθρώπινη ζημιά σε βιότοπους με χάρτες που δείχνουν την εξαφάνιση των ζώων από τις αρχικές τους περιοχές ή την ελαχιστοποίηση των πληθυσμών τους, με συνέπεια την αδυναμία διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι η νέα ανάλυση υποτιμά τις άθικτες περιοχές, επειδή πολλά είδη ζώων χαμένα στους αιώνες είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστά, ενώ οι νέοι χάρτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει το εύρος των ειδών.

Γεγονός είναι πως ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση βιοποικιλότητας, καθώς πολλοί πληθυσμοί- από λιοντάρια έως έντομα- βρίσκονται στο φάσμα της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων για καλλιέργεια και οικοδόμηση.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα.

«Σε πολλούς από τους βιότοπους που θεωρούμε άθικτους λείπουν είδη που έχουν κυνηγηθεί- και μάλιστα λαθραία- από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ξενικών ειδών ή ασθενειών», δήλωσε στον Guardian ο δρ. Άντριου Πλαμπτρ, επικεφαλής της μελέτης, από το Key Biodiversity Areas Secretariat του Κέιμπριτζ.

«Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο λίγα είναι τα μοναδικά μέρη, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα», σημείωσε. «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποκατάσταση των ειδών, ώστε να μπορούμε να αναπλάσουμε και να αναδημιουργήσουμε περιοχές με οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα», τόνισε.

Η έρευνα χρησιμοποίησε χάρτες με βάση τον Κόκκινο Κατάλογο του IUCN. Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούσαν θηλαστικά, αλλά περιελάμβαναν επίσης ορισμένα πουλιά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια. Πολλές από τις ανέπαφες περιοχές που εντοπίστηκαν ήταν σε περιοχές που διαχειρίζονται αυτόχθονες κοινότητες. Η ανάλυση δεν περιελάμβανε την Ανταρκτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

lifo.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ