Elafonisos Eco Week | Δημήτρης Πτωχός: ««Η αειφορία δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά μια δέσμευση για συνεχή προσπάθεια και βελτίωση» & Προγραμματική Σύμβαση Βιολογικού

0

«Η σημασία των οικολογικών στρατηγικών είναι κρίσιμη για την επιβίωση και την ευημερία του πλανήτη μας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, όπου οι επιλογές μας και οι δράσεις μας θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι μια αναγκαιότητα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την ομιλία του, στο οικολογικό συμπόσιο Elafonisos Eco Week που διεξάγεται στην πανέμορφη Ελαφόνησο και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, επικεντρώθηκε στην εφαρμογή οικολογικών λύσεων και την αειφορία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα άγγιξε τη γαστρονομία, την τέχνη και τον τοπικό πολιτισμό, με μια περιβαλλοντική και βιώσιμη σκοπιά. «Η προώθηση της βιωσιμότητας είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε πρακτικές που μειώνουν το οικολογικό μας αποτύπωμα και να προωθήσουμε την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Η ανακύκλωση, η μείωση της χρήσης πλαστικών, η εξοικονόμηση ενέργειας και η υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικά από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «Η αειφορία δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά μια δέσμευση για συνεχή προσπάθεια και βελτίωση. Πρέπει να προάγουμε την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά θέματα, να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες και να υποστηρίζουμε πολιτικές που προστατεύουν το περιβάλλον».

Επίσης, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σωστή προσέγγιση που μπορεί να έχει η νέα γενιά, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πρόσφατο διαγωνισμό ανακύκλωσης. «Η νέα γενιά κατανοεί τον βηματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας του πλανήτη μας. Από εμάς περιμένει να της δείξουμε τους δρόμους. Ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δεσμεύομαι να υποστηρίξω κάθε προσπάθεια και έργο που στοχεύει στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Η συνεργασία με οικολογικούς συλλόγους όπως το Elafonisos Eco, η ενθάρρυνση της εθελοντικής δράσης και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και  ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ενώ παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης.

Στο συμπόσιο πραγματοποιούνται περισσότερες από 30 ομιλίες και διαδραστικά σεμινάρια με πλούσια θεματολογία ενώ πάνω από 100 καλεσμένοι από 12 χώρες, θα βρεθούν στην Ελαφόνησο για την ευρεία προώθηση της βιωσιμότητας.

Βιολογικός καθαρισμός στην Ελαφόνησο | Δημήτρης Πτωχός: «Υπεγράφη η σύμβαση για ένα έργο-ορόσημο του νησιού και της Περιφέρειάς μας»

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου κατασκευής  Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του  Δήμου Ελαφονήσου.

Υπεγράφη  την  Πέμπτη  13 Ιουνίου 2024 στην Ελαφόνησο,  από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό και τον Δήμαρχο Ελαφονήσου Άγγελο Τσιριγωτάκη, η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή ΕΕΛ  Δήμου Ελαφονήσου» συνολικού προϋπολογισμού  4.092.417,89 €.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος αφού θα εξυπηρετεί τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η κατασκευή της ΕΕΛ Ελαφονήσου αποτελεί ένα ορόσημο για την περιοχή και για την Περιφέρειά μας. Αυτό το έργο θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και θα συμβάλει στην προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος της Ελαφονήσου».

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη και του Αντιπεριφερειάρχη Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρου Τζινιέρη,  ο Δήμαρχος Ελαφονήσου, Άγγελος Τσιριγωτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαστε περήφανοι που προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για το νησί μας. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Η νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας, κατοίκους και επισκέπτες».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το ποσό των 3.993.800,00€ και από το Δήμο Ελαφονήσου από πρόγραμμα Ιδίων Πόρων με το ποσό των 98.617,89€.  Η κατασκευή του έργου θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της  Π.Ε Λακωνίας.

Θα εξυπηρετεί μέχρι 6.500 ισοδύναμους κατοίκους σε βάθος τεσσαρακονταετίας, περιλαμβάνοντας την κατασκευή  δρόμου σύνδεσης του βιολογικού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και θα αναβαθμίσει τις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ελαφονήσου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ