9 στις 10 επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Έχει απαντήσεις η κυβέρνηση;

0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 στις 10 επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Έχει απαντήσεις η κυβέρνηση;

To Κίνημα Αλλαγής και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης Μιχάλης Κατρίνης καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ.Γεωργιάδη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δείκτη δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των δανείων από τα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Μέσα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αντιληφθούν όλοι αν και κατά πόσο καλύπτονται οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι αιτήσεις που κατατέθηκαν προσεγγίζουν τις 100.000.
‘’ Όταν οι συνολικές αιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 100.000, αυτό σημαίνει ότι 9 στις 10 αιτήσεις έχουν απορριφθεί.
Όταν το ακριβές ποσό των αιτούμενων δανείων υπερβαίνει τα 12 δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν επαρκούν για να στηρίξουν τη ρευστότητα.
Περιμένω από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία και κυρίως πόσες από τις επιχειρήσεις που εγκρίθηκε η δανειοδότηση τους είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους’’ τονίζει ο κ.Κατρίνης που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
Τονίζεται επίσης  ότι ενώ  η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ταχύτητα έγκρισης των πρώτων 780 εκατ. ευρώ δανείων  από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρατηρούνται ελλείψεις στο 40% των αιτήσεων που έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον πραγματικό χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στις 6 Μαϊου η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το πρόγραμμα αφού είχαν υποβληθεί 32.000 αιτήσεις μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας του προγράμματος, με το συνολικό αιτούμενο ποσό από τις επιχειρήσεις να υπερβαίνει τα 5,3 δις ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ διαθέσιμων πόρων στον αρχικό προϋπολογισμό της δράσης.
Μετά τις 20 Μαΐου , που η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του Κινήματος Αλλαγής και των επιχειρήσεων, άνοιξε πάλι το πρόγραμμα, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης στα 2 δις ευρώ, υποβλήθηκαν χιλιάδες ακόμα αιτήσεις που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα είναι ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Σε δήλωση του, ο κ.Κατρίνης τονίζει:
‘’ Είναι φανερό ότι σε μια συγκυρία που το καθολικό αίτημα των επιχειρήσεων και της αγοράς είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις σε αυτό το αίτημα.
Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και θα έχει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
-Πόσες και ποιες επιχειρήσεις έτυχαν δανειοδότησης  από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, πότε υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα και τι ποσό εγκρίθηκε για την καθεμία από αυτές;
-Τι ποσοστό του αρχικά διατιθέμενου ποσού καλύφθηκε από τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν ως τις 6 Μαΐου που έκλεισε το πρόγραμμα και έγινε η πρώτη αξιολόγηση;
-Για πόσες όσες από τις 72.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση δανειοδότησης μετά τις 20 Μαΐου, εγκρίθηκε η δανειοδότηση ;
-Με ποιο τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να στηρίξει τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ