Χιλιάδες επιστήμονες προειδοποιούν την ανθρωπότητα

0
Πριν από 25 χρόνια, η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων και περισσότεροι από 1700 ανεξάρτητοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί εν ζωή Νομπελίστες, υπέγραφαν την «Προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα».

Η πρώτη εκείνη έκκληση προειδοποιούσε για έναν πλανήτη “ανεπιστρεπτί ακρωτηριασμένο” και καλούσε την ανθρωπότητα να περιορίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος για να “αποφευχθεί η τεράστια ανθρώπινη δυστυχία”.

Το 1992, στο μανιφέστο τους, οι επιστήμονες μιλούσαν για την πορεία σύγκρουσης των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο. Εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις τρέχουσες, επικείμενες ή πιθανές ζημίες στον πλανήτη Γη που αφορούσαν τη μείωση του όζοντος, τη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, τη μείωση της θαλάσσιας ζωής, τις νεκρές ζώνες των ωκεανών, την καταστροφή των δασών και της βιοποικιλότητας, την αλλαγή του κλίματος και τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.

Πριν από 25 χρόνια είχαν ξεκαθαρίσει ότι απαιτούνται επειγόντως θεμελιώδεις αλλαγές, εκφράζοντας τον φόβο ότι η ανθρωπότητα πιέζει τα οικοσυστήματα πέρα ​​από τις δυνατότητές τους.

Τότε, ζητούσαν την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την μείωση της αποψίλωσης των δασών για να διασωθεί η βιοποικιλότητα.

Στην επέτειο των 25 χρόνων, οι επιστήμονες υπογράφουν την «Δεύτερη προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα» που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BioScience.

Με εξαίρεση τη βελτίωση της τρύπας του όζοντος και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.
Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στις δύο προειδοποιήσεις, όπως αναφέρουν, έχει υπάρξει μείωση κατά 26% της ποσότητας του πόσιμου νερού, αύξηση κατά 75% στην έκταση των νεκρών ζωνών των ωκεανών, απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης (που τα περισσότερα μετατράπηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες), συνεχής αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μια περαιτέρω αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, μείωση κατά σχεδόν 30% στους αριθμούς των θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, πουλιών και ψαριών κά.
“Η ανθρωπότητα δεν κάνει τα επείγοντα βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσει την επαπειλούμενη βιόσφαιρά μας” προειδοποιούν για ακόμη μία φορά οι χιλιάδες επιστήμονες που υπογράφουν την δεύτερη προειδοποίηση και τονίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι απειλές που είχαν επισημάνει το 1992, όχι μόνο παραμένουν, αλλά “οι περισσότερες, με ανησυχητικό τρόπο, χειροτερεύουν”.
“Σύντομα, θα είναι πια πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και ήδη ο χρόνος μας εξαντλείται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στις καθημερινές ζωές μας και στους θεσμούς της διακυβέρνησής μας ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι”.
H συλλογή υπογραφών για την επιστημονική κοινότητα συνεχίζεται εδώ: scientistswarning.forestry.oregonstate.edu
enallaktikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ