Χαιρετισμός Γ.Παπαηλιού, στην εκδήλωση για την επέτειο της συνόδου της Πελοποννησιακής Γερουσίας, στη Στεμνίτσα

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά την εκδήλωση για την επέτειο της συνόδου της Πελοποννησιακής Γερουσίας, στη Στεμνίτσα  (10.6.2018) απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Μέσω αυτών των επετειακών εκδηλώσεων, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή  γεγονότων, πολεμικών αλλά και θεσμικών, στη διαδρομή της Επανάστασης του 1821, όπως εν προκειμένω της συγκρότησης και της πρώτης συνόδου  της Πελοποννησιακής Γερουσίας, του πρώτου οργανισμού διοίκησης, στη Στεμνίτσα.

Με τη σύνοδο  της Πελοποννησιακής Γερουσίας,  ετέθησαν  οι περαιτέρω βάσεις για τη θεσμική συγκρότηση και θωράκιση του επαναστατημένου Έθνους. Συγχρόνως προσδιορίστηκαν, βάσει των κοινωνικών συσχετισμών,  οι πολιτικές βάσεις, οι πολιτικές συνιστώσες, το  πολιτικό πλαίσιο του  συγκροτηθησόμενου νέου ελληνικού κράτους.

Σήμερα η πατρίδα μας, μετά από μία παρατεταμένη και οδυνηρή περίοδο κρίσης, προσδοκάται βάσιμα ότι θα εξέλθει από τα «μνημόνια» και θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι αναγκαίες, προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά η κανονικότητα και να αποτραπεί η διολίσθηση-η επάνοδος στο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς  που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και στη μέγγενη των μνημονίων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, εκκινώντας από τη σύνοδο της σημερινής Βουλής, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και  να μην πάμε πολλά χρόνια μετά, αφού είναι γνωστό ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι χρονοβόρα και απαιτούνται δύο βουλές για την ολοκλήρωσή της. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει  με τέτοιο τρόπο, ώστε η μεταμνημονιακή εποχή να αποκτήσει προοδευτικά χαρακτηριστικά και να αποβάλει εκείνα τα στοιχεία που σήμερα αποτελούν «βαριδια» μέχρις όνειδος για το πολιτικό σύστημα (ενδεικτικά η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος  επί του οποίου ερείδεται και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Συμπερασματικά, τα ιστορικά γεγονότα θεσμικού χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821, που αποτέλεσαν τις ψηφίδες για τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς, προκειμένου το ιστορικό παρελθόν να σηματοδοτήσει το μέλλον.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ