Υπάρχουν αιτίες για τις πλημμύρες & Τοποθέτηση Γόντικα στο ΠεΣυ

0

Παρέμβαση του Περιφερειακού Σύμβουλου Λαϊκής Συσπείρωσης Κελλάρη Γιάννη στο ΠΕ.ΣΥ. 3-10-2019 – Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα και την διαχείριση των ρεμάτων

Υπάρχουν αιτίες για τις πλημμύρες

Για μια ακόμα φορά μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο, περιμένοντας τις πρώτες έντονες βροχές, ανοχύρωτοι κατά την άποψή μας όσο αφορά τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και την συντήρηση – καθαρισμό των ρεμάτων.

Από την μια έχουμε να κάνουμε με παντελή ανυπαρξία μεγάλων απαραίτητων έργων  για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα έργα τα οποία φέρνετε για ψήφιση σήμερα, είναι μικρής κλίμακας και αποσπασματικά όσο αφορά την αποτελεσματική προστασία των λαϊκών στρωμάτων από  πλημμυρικά φαινόμενα. Μερικά από αυτά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από ζημιές που έγιναν από έντονα φαινόμενα, εξαιτίας ακριβώς της ανυπαρξίας μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.

Δεν σας καταλογίζουμε μικρότερη ευαισθησία για ένα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ζωή και την περιουσία του λαού. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Γιατί σχεδόν όλοι σας υπερασπίζεστε την ίδια πολιτική που δεν έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού, την προστασία της ζωής του, του Βοιού του, αλλά τα επιχειρηματικά κέρδη.

Γιατί τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως και τα αντισεισμικά, είναι ανύπαρκτα ή στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα. Η ίδια η Ε.Ε. την οποία όλοι σας υπερασπίζεστε και πίνετε νερό στο όνομά της, τα θεωρεί ως έργα τελευταίας προτεραιότητας, δεν χρηματοδοτούνται, δεν θεωρούνται «αναπτυξιακά» γιατί η σχέση οφέλους – κόστους είναι πολύ μικρή, δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους επενδυτές και τους εργολάβους, δεν είναι ανταποδοτικά.

Από την άλλη και επειδή πλέον οι Περιφέρειες έχουν αναλάβει αποκλειστικά το έργο καθαρισμού και συντήρησης των ρεμάτων, πιστεύουμε ότι είναι εντελώς ανέτοιμες όσο αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και αυτό έχει να κάνει με μια σειρά παράγοντες όπως για παράδειγμα είναι η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών με απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό και μη, η ανυπαρξία απαραίτητου μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού.

Και εδώ το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την συνειδητή απαξίωση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη άλλωστε ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έκτακτα φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα από εργολαβίες και αναθέσεις, πέρα από το γεγονός ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτή την πολιτική.

Να διεκδικήσουμε

Οι Περιφέρειες θα πρέπει να μπορούν να παρεμβαίνουν  με ίδια μέσα, να έχουν μηχανικούς για τις μελέτες, χειριστές μηχανημάτων έργων και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο της συντήρησης των ρεμάτων ξεκινώντας από την ίδια την καταγραφή και χαρτογράφηση της κατάστασης και των προβλημάτων αλλά και να   αντιμετωπίζουν τις συνέπειες  καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.α.), να αποκαθιστούν την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων.

Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές θυμούνται τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης μόνο όταν παρουσιάζονται τα λεγόμενα «ακραία» καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τότε είναι αργά και θρηνούμε τις ανθρώπινες ζωές και τις υλικές ζημιές που καταγράφονται.

Και επειδή πριν συζητούσαμε για την συγκρότηση της επιτροπής ΕΣΠΑ, εδώ θα τοποθετηθείτε όσο αφορά την προτεραιότητα που θα δίνεται στην κατασκευή απαραίτητων έργων για την προστασία της ζωής του λαού; Θα διεκδικήσετε κονδύλια όσο αφορά τέτοια έργα, κόντρα στις κατευθύνσεις και την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων;

Θα διεκδικήσετε την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με απαραίτητο μόνιμο προσωπικό; Θα διεκδικήσετε κονδύλια για την οργάνωση των υπηρεσιών με μηχανολογικό εξοπλισμό και όλα τα μέσα που απαιτούνται;

Εμείς να διευκρινίσουμε ότι θα ψηφίσουμε θετικά για όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στις σχετικές εισηγήσεις σε όλες τις περιοχές και τους νομούς της Περιφέρειας με επιφύλαξη όσο αφορά τα παραπάνω, επειδή πιστεύουμε ότι αν και αποσπασματικά θα βοηθήσουν στο ελάχιστο για τις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας μπροστά στον χειμώνα που έρχεται και τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

 

Πριν είκοσι χρόνια το 1998, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του Μέγαρου Χορού στη Καλαμάτα ήμασταν οι μόνοι που διαφωνήσαμε και η ζωή μας δικαιώνει.

Κόστισε πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ και είναι ουσιαστικά κλειστό για τα πλατειά λαϊκά στρώματα. Είναι απαγορευτική η χρήση του από τα ερασιτεχνικά σχήματα της Καλαμάτας, αφού μόνο για την κεντρική αίθουσα πρέπει να καταβάλουν 1240 ευρώ τη μέρα.

Εσείς οι ίδιοι τώρα λέτε ότι, υπάρχουν και άλλες αξιόλογες αίθουσες στη πόλη της Καλαμάτας όπως το Πνευματικό Κέντρο ή το αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ή το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Το λέτε για να δικαιολογήσετε τον αποκλεισμό πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικών σχημάτων, νεανικών σχημάτων που θέλουν να παρουσιάσουν το έργο τους στο Μέγαρο Χορού.

Ουσιαστικά παραδέχεστε με τα ίδια σας επιχειρήματα ότι δεν ήταν έργο πρώτης προτεραιότητας σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα που είναι ανοχύρωτη από πλημύρες.

Λίγο πιο πάνω να βρέξει οι δρόμοι γίνονται χείμαρροι, καταστρέφετε το βιος της φτωχολογιάς, πλημυρίζουν τα ποτάμια με μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή.

Παρόλο που η περιοχή μας είναι σεισμογενής κανένα ουσιαστικό έργο αντισεισμικής θωράκισης δεν έχει γίνει.

Την ίδια ώρα που φτιάξατε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας κατά τα πρότυπα του Μεγάρου Μουσικής, που μένει να δούμε και την παράδοση της εκμετάλλευσής του στους ιδιώτες, την ίδια ώρα με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Νίκα, της ΝΔ δηλαδή, θεσπίσατε και διατηρήσατε ιδιαίτερα υψηλά δίδακτρα στις σχολές της Φάρις (σχολές πολιτισμού, εικαστικά, χορός, ωδείο). Είναι πιο ακριβά ακόμη και από τις ιδιωτικές σχολές και είναι δυσβάστακτα για τις λαϊκές οικογένειες.

Το ίδιο ακριβά πληρώνουν τα ερασιτεχνικά σχήματα και τις άλλες αίθουσες που υπάρχουν στη Καλαμάτα.

Είδαμε ακόμα στην προεκλογική περίοδο Νίκας-Τατούλης να σκοτώνεστε για την πατρότητα του έργου.

Μη σφάζεστε, είσαστε το ίδιο συνένοχοι και οι δυο ο ένας από τη θέση του Υπουργού και του Περιφερειάρχη και ο άλλος από τη θέση του Δημάρχου, στελέχη και οι δυο της ΝΔ, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμβάλατε για φρού φρού και αρώματα στην Καλαμάτα για τους λίγους και εκλεκτούς και για μια πόλη και περιοχή ανοχύρωτη από πλημύρες και πυρκαγιές, αθωράκιστη από σεισμούς και διαβρώσεις.

Εμείς να ψηφίσουμε την Προγραμματική Σύμβαση με τον όρο να συμβάλει η Περιφέρεια οικονομικά π.χ. με 50.000 ευρώ το χρόνο ώστε το Μέγαρο Χορού να διατίθεται δωρεάν στα ερασιτεχνικά σχήματα χορού, μουσικής, θεάτρου, και εικαστικών που το έχουν ανάγκη.

Διαφορετικά ψηφίζουμε κατά.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ