Τιμάμε την 9η ΜΑΗ, ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

0

Σήμερα τιμάμε τη Μεγάλη Αντιφασιστική νίκη των λαών, τη μεγάλη νίκη κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «άξονα» Γερμανίας  –Ιαπωνίας Ιταλίας και των συμμάχων τους, που έβαλε  τέρμα στο Β Παγκόσμιο πόλεμο , τον πιο αιματηρό πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι νεκροί στη διάρκεια του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια.

Σε αυτή την νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις, που συμμετείχαν  στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Όμως για την πραγματοποίηση της η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Τα  στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Οι νεκροί της ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια, ανάμεσα τους το ανθός των κουμουνιστών, οι πιο νέες  ικανές και παραγωγικές ηλικίες.

Τα αντικομουνιστικά επιτελεία κατασκευάζουν πρωτοφανή ψέματα , προκειμένου να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν  το ρόλο και το κύρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Απέναντι σ’ αυτή την παραχάραξη της ιστορίας έχουν  χρέος να σταθούν , η εργατική τάξη, όλος ο λαός, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης.

Δεν ξεχνάμε ότι,  η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας αποκτήθηκε και χάρη στην  ενίσχυση που της έδωσαν οι νικήτριες καπιταλιστικές δυνάμεις, του Α Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να την στρέψουν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης . Οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πρωταγωνίστησαν στην ενίσχυση της Γερμανίας και στην διάρκεια Β  Παγκοσμίου Πολέμου.

Την  στήριξη τους στον Χίτλερ και στον Μουσολίνι  πέρα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσέφεραν και η Καθολική Εκκλησία και σειρά  σοσιαλδημοκρατικών, συντηρητικών και άλλων  αστικών κομμάτων, ενώ μετά τον Πόλεμο Γερμανοί εγκληματίες πολέμου στελέχωσαν το ΝΑΤΟ και μυστικές υπηρεσίες των λεγόμενων «δημοκρατικών» ιμπεριαλιστικών κρατών.

Αυτή λοιπόν την ημέρα την 9  Μάη το πολιτικό κατεστημένο της Ε.Ε., την ανακήρυξε ως «μέρα της Ευρώπης».

Στόχος να σβήσουν από την ιστορική μνήμη από τη συνείδηση λαού και νεολαίας, την ανεξάντλητη δύναμη των λαών που όταν θέλουν μπορούν να συντρίψουν τον φαινομενικά  πανίσχυρο  αντίπαλο τους.

Το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα στη χώρα μας με καθοδηγητή το ΚΚΕ και το ΕΑΜ με το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ με την ΕΠΟΝ  την ΟΠΛΑ, έγραψαν μια από τις λαμπρές σελίδες στην νεότερη ιστορία της ταξικής πάλης

Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜΙΤΕΣ  απλός λαός έδωσαν την ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα. Η Καισαριανή το Κούρναβο , το Δίστομο τα Καλάβρυτα το Χαϊδάρι, ο Αι Στράτης είναι μερικοί μόνο από τους τόπους θυσίας στη χώρα μας.

Εδώ στο ρέμα του Άγιο Νικόλα τον Αι Θανάση, στις Βίγλες, στην οδό Ταξιαρχών στη Τρίπολη , στην Ψιλή Βρύση, στην Αλέα στο Ίσιωμα Μεγαλόπολης, στο Μονοδέντρι και στο  Ζέλι εκατοντάδες Αρκάδες αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους.

Ο ΕΛΑΣ  έδωσε νικηφόρες μάχες ενάντια στα φασιστικά –ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και στους ντόπιους συνεργάτες τους τα τάγματα ασφαλείας στη Γλόγοβα, στην Βλαχέρνα, στα Κανελάκια στην Ανδρίτσα στου Βάγγου, στη Βλαχέρνα,  στον Κοσμά και σε άλλα μέρη στην Αρκαδία.

Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα  χάρη στη δράση του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί. Δεν στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Όταν ο λαός μας μάτωνε στον αγώνα για την Απελευθέρωση του από την τριπλή φασιστική –ναζιστική κατοχή τι έκανε ο αστικός πολιτικός κόσμος .

Ένα τμήμα του επέλεξε το δρόμο της ανοικτής συνεργασίας με τους καταχτητές . Ήταν οι γνωστοί «δοσίλογος» που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς κατά σειρά τους Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο και Ράλλη. Ενίσχυσαν και στήριζαν φιλοναζιστικές φασιστικές οργανώσεις και κόμματα που δρούσαν με όλες τις μορφές , ενάντια στον ελληνικό λαό που αντιστεκόταν και πολεμούσε για την απελευθέρωση.

Ένα άλλο τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου της εποχής είναι αυτό που δεν μπήκε στις κυβερνήσεις των δοσίλογων αλλά συμφωνούσαν με την συγκρότηση τους έδωσαν συγχαρητήρια στον Τσολάκογλου όταν έκανε την κυβέρνηση.

Ένα άλλο τμήμα της μόλις μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Καιρό σε όλη τη διάρκεια της κατοχής και ο βασιλιάς στο Λονδίνο.

Είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Άγγλους να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου τον «Κομμουνιστικό Κίνδυνο» όπως έλεγαν.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι αστοί πολιτικοί που έκατσαν σπίτι τους , ενώ ελάχιστες προσωπικότητες πήραν μέρος στην Αντίσταση.

Φίλες και Φίλοι

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Αντλούμε διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα της δεκαετίας του 1940 και σήμερα αστικές κυβερνήσεις και κόμματα καλύπτουν ανέχονται ή και υποθάλπουν φασιστικές αντιλήψεις και μορφώματα όπως και στη διάρκεια του μεσοπολέμου στις δεκαετίες του 1920-1930 όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Και σήμερα χτυπούν τύμπανά πολέμου. Η χώρα μας είναι μια απέραντη Αμερικανονατοϊκη βάση , ελληνικά στρατεύματα συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε στρατεύματα κατοχής σε άλλες χώρες.

Η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών χωρών και συμμαχιών του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ της ΕΕ ιστορικά έχει αποδειχτεί  ότι αντιμετωπίζονται μόνο από τον οργανωμένο λαϊκό παράγοντα.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία της πόλης ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας. Είναι πολύτιμη η ιστορική εμπειρία του λαϊκού μας κινήματος που αποδεικνύει ότι η αντιφασιστική αντικατοχική απελευθερωτική πάλη έπρεπε να κατευθύνεται ενάντια στην αστική τάξη και το κεφάλαιο ώστε ο λαός να απαλλαγεί από τις δυνάμεις που ανέχονται καλύπταν και τελικά φέρνουν τον φασισμό και τον πόλεμο.

Αυτή η πείρα δείχνει και σήμερα ότι η «Εθνική ομοψυχία» στην οποία καλούν αστικές κυβερνήσεις και κόμματα είναι επικίνδυνη για το λαό, γιατί τον υποτάσσει στην πολιτική διατήρησης και ενίσχυσης του σάπιου και βαθιά αντιλαϊκού συστήματος, στη βαρβαρότητα της ολοένα και πιο άγριας εκμετάλλευσης, στο σύστημα που γεννά ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Γι’ αυτό διακηρύσσουμε ότι, δεν πρέπει να αποσπάται η πάλη κατά του φασισμού και του πολέμου, η πάλη Για την υπεράσπιση και διεκδίκηση λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, από την πάλη  ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων δεν μας αποθαρρύνει, γιατί γνωρίζουμε ότι θα  ανατραπεί.

Βασικό δίδαγμα που προκύπτει και από το έπος του ΕΑΜ , που έγραψε ο λαός μας με το αίμα του είναι πως, όταν ο λαός θέλει, όταν συνειδητοποιήσει την δύναμη του, μπορεί και στις πιο αντίξοες συνθήκες, να έχει αποτελέσματα με την πάλη του.

Είμαστε περήφανοι από τον μεγαλειώδη αγώνα του ΕΑΜ,του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Βγάζουμε συμπεράσματα

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος.

Αποτιμούμε φόρο τιμής στους πάνω από 1000 Αρκάδες που εκτελεστήκαν από ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στους 603 αξιωματικούς και οπλίτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών την περίοδο 1940-1941, σε όσους και σε όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, σε όσους και όσες μάτωσαν στις φυλακές και στις εξορίες, για την απελευθέρωση της χώρα από τους φασίστες, για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να δικαιωθούν οι θυσίες και οι αγώνες των παλαιοτέρων γενεών, για να ανοίξει ο δρόμος και για εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Τρίπολη 09/05/2021

Καρβέλας Κώστας

Γραμματέας του Παραρτήματος Αρκαδίας

Της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ