Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη συναντάται αύριο Τετάρτη ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Posted: 23 Jun 2020 09:50 AM PDT

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου, στη 1.30 το μεσημέρι.

Τη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα απασχολήσουν τα μεγάλα θέματα ανάπτυξης, οι στοχεύσεις, αλλά και τα προβλήματα της Περιφέρειας.

Ανακοινώσεις για την εν λόγω συνάντηση, θα γίνουν σε συνέντευξη που ο περιφερειάρχης προγραμματίζει να δώσει μεθαύριο Πέμπτη 25 του μήνα, στην Τρίπολη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ΔΕΘ, ως προάγγελος των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821

Posted: 23 Jun 2020 09:49 AM PDT

“Η Πελοπόννησος, ως κοιτίδα της έναρξης του απελευθερωτικού μας αγώνα, επιθυμούμε να αποτελέσει τον προάγγελο των εορτασμών, με το μήνυμα να εκπέμπεται από τη Μακεδονία και με φορέα, μέσα από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετικά εγκάρδια επιστολή που απέστειλε προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. Αναστάσιος Τζήκας.

Οπως έχει δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μετάσχει στην φετινή 65η ΔΕΘ με κεντρικό περίπτερο, το οποίο θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη των εκδηλώσεων για την εν λόγω επέτειο, οι οποίες θα κορυφωθούν τον επόμενο χρόνο.

“Η Πελοπόννησος αποτέλεσε την μήτρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των ξεσηκωμένων Ελλήνων και αυτό θα δηλώνει το περίπτερο της Περιφέρειας στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ένα περίπτερο – μουσείο που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες της ΔΕΘ στον χρόνο, στους αγώνες και στην ιστορία” τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε.

 

Την εν λόγω επιστολή μπορείτε να δείτε εδώ:

Επιστολή

Εντολή περιφερειάρχη να γίνει άμεσα η εκπόνηση μελέτης για τον κόμβο Φίχτι – Μυκήνες

Posted: 23 Jun 2020 09:47 AM PDT

Εντολή να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή κόμβου στην εξαιρετικά επικίνδυνη διασταύρωση του δρόμου Φίχτι – Μυκήνες με τον δρόμο των αρχαιοτήτων, έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης με αφορμή ομόφωνο ψήφισμα φορέων από την πιο πάνω περιοχή, του Δήμου Αργους – Μυκηνών, ζήτησε μέσα σε τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω μελέτη, ώστε στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο να κηρύξει απαλλοτρίωση στην απαιτούμενη έκταση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του εν λόγω κόμβου, ώστε να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέσα στο 2021.

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας, οι επισημάνσεις στο ψήφισμα είναι ακριβείς καθώς το συγκεκριμένο σημείο έχει σταθεί αφορμή να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές μέχρι σήμερα.

Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή 21 Ιουνίου, σε γενική συνέλευση, στο Φίχτι, στην οποία μετείχαν τα Τοπικά Συμβούλια Μυκηνών και Φιχτίου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μπορσίου και Μοναστηρακίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιχτίου, του Αθλητικού Ομίλου Φιχτίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπορσίου, του Αθλητικού Συλλόγου Μπορσίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυκηνών, του Αθλητικού Ομίλου Μυκηνών – Μοναστηρακίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το ψήφισμα εδώ:

Ψήφισμα

Διακήρυξη για κτήριο στην Τρίπολη που θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή

Posted: 23 Jun 2020 09:45 AM PDT

Τις διαδικασίες σε μια σειρά σημαντικών έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε χθες Δευτέρα 22 Ιουνίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Ιδιαίτερα σημειώνεται η ομόφωνη απόφαση για την διακήρυξη δημοπρασίας με αντικείμενο την εξεύρεση ενός σύγχρονου κτηρίου στην Τρίπολη και με εξασφαλισμένη την προσβασιμότητα των αμεα. προκειμένου να γίνει μεταφορά σε αυτό των υπηρεσιών της Εδρας και της Π.Ε. Αρκαδίας.

Μεταξύ των στόχων της εν λόγω ενέργειας, είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας και των ενοικίων που τώρα καταβάλλονται για σημαντικό αριθμό κτηρίων, στα οποία είναι διεσπαρμένες οι υπηρεσίες της στην αρκαδική πρωτεύουσα.

Εκτός αυτού, η μεταφορά των υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο θα εξυπηρετήσει και την εξασφάλιση σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους αλλά και τους εξυπηρετούμενους, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κίνησης στο κέντρο της Τρίπολης.

Οπως τονίστηκε, η πιο πάνω διαδικασία ενεργοποιείται χωρίς να αναστέλλεται η διαδικασία για τους παραχωρηθέντες στην Περιφέρεια χώρους στο στρατόπεδο “Θ. Κολοκτρώνης”, η οποία όμως θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς χρειάζεται να γίνουν ορισμένες επισκευές στις υποδομές που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η Οικονομική Επιτροπή, εξ άλλου, ομόφωνα ενέκρινε συμπληρωματική σύμβαση για την παράκαμψη Δολιανών προκειμένου να πραγματοποιηθούν και έργα προστασίας του οικισμού των Κάτω Δολιανών, αλλά και απαραίτητες παρεμβάσεις για τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου, καθώς απαιτείτο να προσαρμοστεί η μελέτη στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Με άλλες αποφάσεις της, η Επιτροπή ανέδειξε ανάδοχο στο προϋπολογισμού 5.322.580,64 ευρώ έργο του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ενώ ενέκρινε και το πρακτικό δημοπρασίας του έργου συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου στην Π.Ε. Λακωνίας, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Ακόμα, κατακυρώθηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία του έργου εκσυγχρονισμού και λειτουργικής αναβάθμισης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Καλλιάνων, στην Π.Ε. Κορινθίας, προϋπολογισμού 339.000 ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο βελτίωσης και συντήρησης της 4ης επαρχιακής οδού Θουρία – Πολιανή στην Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ακόμα, εγκρίθηκε το 2ο πρακτικό του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο βελτίωσης και συντήρησης του δρόμου Νέδοντας – Ασπρόχωμα – Θουρία και της 82ης εθνικής οδού στο τμήμα Ασπρόχωμα – κόμβος Μορέα, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού κατά την μελέτη 600.000 ευρώ. Η Επιτροπή ενέκρινε εξ άλλου, και το 2ο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού έλεγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου για τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου του έργου αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, στην Π.Ε. προϋπολογισμού 306.451,61 ευρώ.

Εγκρίθηκε επίσης το πρακτικό της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για το έργο επισκευής βλαβών στον προσήνεμο μόλο του αλιευτικού καταφυγίου Κιτριών, του Δήμου Δυτικής Μάνης της Π.Ε. Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ.

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τους όρους του χρησιδανείου μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για την παραχώρηση, κατά χρήση, της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Δερβένι – Σταθμός Κορίνθου και ενός κτηρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό Βέλου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας μετείχε στην διαδικτυακή ημερίδα Olympia Forum

Posted: 23 Jun 2020 09:44 AM PDT

Τις στοχεύσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο σε θέματα ανάπτυξης, όσο και στους τομείς του τουρισμού, της υγείας και των υποδομών, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος συμμετείχε σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου στην διαδικτυακή ημερίδα του Olympia Forum, την οποία διοργάνωσε το ιδιωτικό περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ, του Πύργου Ηλείας.

Η θεματική της εν λόγω ημερίδας αφορούσε το φάσμα των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και τον τουρισμό από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και τις προτάσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τις μεθόδους και τα εργαλεία που θα συμβάλουν στην επιστροφή της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής στη (νέα) κανονικότητα.

Εισηγητές ήταν, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ενώ εκτός από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα συμμετείχαν επίσης οι ομόλογοί του Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Αυτοψία σε ζημιές από κακοκαιρία σε Σπαθοβούνι και Αθίκια

Posted: 23 Jun 2020 09:42 AM PDT

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε περιοχές της Κορινθίας από τα πρόφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, μαζί με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Στο Σπαθοβούνι, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτη Λίτσα, ο αντιπεριφερειάρχης και το κλιμάκιο της υπηρεσίας διαπίστωσε ότι γεφύρια και δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Ανάλογη διαπίστωση, αναφορικά με σημαντικές ζημιές που προκάλεσε η ακραία κακοκαιρία, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης και στα Αθίκια τα οποία επίσης επισκέφθηκε μαζί με το κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τάσο Μαρίνο.

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το ΚΕΤΕΚ της Περιφέρειας

Posted: 23 Jun 2020 09:32 AM PDT

Γενική Συνέλευση συγκλήθηκε στην Τρίπολη σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου του ΚΕΤΕΚ (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την καινοτομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Θέμα της σημερινής γ.σ. ήταν η ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω φορέα.

Εργα της Μεσσηνίας στην Οικονομική Επιτροπή

Posted: 23 Jun 2020 09:30 AM PDT

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε η Οικονομική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, 22 Ιουνίου, για υλοποίηση έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα πρακτικά των δημοπρασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα έργα, α) βελτίωση και συντήρηση του δρόμου Νέδοντας- Ασπρόχωμα – Θουρία και 82ης εθνικής οδού, στο τμήμα Ασπρόχωμα – κόμβος Μορέα, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, β) βελτίωση και συντήρηση της 4ης επαρχιακής οδού Θουρία – Πολιανή με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, γ) επισκευή βλαβών στον προσήνεμο μόλο του αλιευτικού καταφυγίου Κιτριών με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ και δ) αναδιαρύθμιση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ.

Επιπλέον για την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και στο πλαίσιο της αναβάθμισης των εγγειοβελτιωτικών υποδομών, λήφθηκε απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή -μετά και από τις προσπάθειες συνεννόησης με τη ΔΕΗ- για την καταβολή μέρους των οφειλών του ΓΟΕΒ Παμίσου και την ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε, παράλληλα, ότι “πέραν των έργων που ήδη γίνονται για την συντήρηση του αρδευτικού, στραγγιστικού και οδικού δικτύου του ΓΟΕΒ, σχεδιάζουμε έργα αναβάθμισης των υποδομών του μέσω ΕΣΠΑ”, καθώς -όπως συμπλήρωσε- “στόχος της περιφερειακής Αρχής είναι να νοικοκυρέψουμε τη λειτουργία του ΓΟΕΒ σε όλα τα επίπεδα”.

Συντονισμός ενεργειών και έργων από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στην Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 23 Jun 2020 09:29 AM PDT

Στην Π.Ε. Κορινθίας βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος θα έχει συσκέψεις με υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες σχετικά με τον προγραμματισμό σημαντικών έργων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις συναντήσεις αυτές είναι, το χρησιδάνειο μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανενεργή μετρική σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος – Δερβένι, το έργο καθαρισμού της, καθώς και το μάστερ – πλαν για την οικολογική παρέμβαση στην παραχωρηθείσα έκταση.

Ακόμα, στις συσκέψεις θα εξεταστεί το έργο ανάπλασης και οι παρεμβάσεις στην περιοχή του Ισθμού, το έργο στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, όπως επίσης και τα έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Κορινθίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ