Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

0
Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στην Αρχαία Επίδαυρο αύριο Σάββατο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Posted: 31 Jul 2020 11:32 AM PDT

Την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα παρακολουθήσει το αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου, το βράδυ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου, το βράδυ, παρακολούθησε στο Κάστρο της Καλάμάτας την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη

Posted: 31 Jul 2020 11:13 AM PDT

Συνάντηση στην Αθήνα είχε το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο περιφερειάρχης συζήτησε με τον υπουργό για θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του και τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας σχετικά με δυνατότητες αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στον ΟΣΕ ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, εργασίες συντήρησης στο Κόρινθος – Ναύπλιο, καθαρισμός στο Αργος – Καλαμάτα

Posted: 31 Jul 2020 11:11 AM PDT

Ξεκινούν τα έργα συντήρησης στην μετρική σιδηροδρομική γραμμή, στη διαδρομή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, στην οποία προγραμματίζεται να επανακυκλοφορήσουν συρμοί περί τα μέσα του επόμενου έτους.

Αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνάντησης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ  Θανάση Κοτταρά, το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται δε ότι στην ίδια συνάντηση γνωστοποιήθηκε ότι ξεκινά οσονούπω ο καθαρισμός της μετρικής γραμμής από το Αργος μέχρι την Καλαμάτα.

Σκοπός είναι να γίνει καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί ώστε να ακολουθήσει η μελέτη για την αποκατάσταση όποιων προβλημάτων διαπιστωθούν ότι έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πολυετούς εγκατάλειψης του δικτύου -είτε πρόκειται για φθορές φυσιολογικές λόγω του χρόνου αχρησίας, είτε ακόμα και για βανδαλισμούς.

“Στο κόστος αποκατάστασης θα συμμετάσχει και η Περιφέρεια, όπως και στην επαναλειτουργία τόσο του επιβατηγού όσο και του εμπορικού τρένου -ιδιαίτερα σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών και την υποστήριξη της Μεγαλόπολης” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο εξής θα υπάρχει συνεχής συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΟΣΕ.

Ξεκίνησε η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021

Posted: 31 Jul 2020 11:08 AM PDT

Ευρεία τηλεδιάσκεψη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου με τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το επόμενο οικονομικό έτος 2021.

Οσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, εισηγητής του οποίου προς την Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο ορίστηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, την διαδικασία της κατάρτισής του αναλαμβάνει επιτροπή από τους διευθυντές Τεχνικών Εργων των 5 Π.Ε. υπό τον Γιώργο Μουταφίδη και την Ευανθία Σίδερη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, εισηγητής του οποίου στα δύο πιο πάνω σώματα θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, η κατάρτισή του θα γίνει από επιτροπή των διευθυντών Διοικητικού – Οικονομικού των 5 Π.Ε. υπό την Αγγελική Πουλοπούλου και τον Τέλη Γκανά από την αντίστοιχη Διεύθυνση της Περιφέρειας.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, οι δύο πιο πάνω επιτροπές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2021 να έχουν έλθει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Παράλληλα, ο Π. Νίκας περιέγραψε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εν λόγω επιτροπές.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ο περιφερειάρχης ζήτησε να προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων των οποίων υπολείπεται η ολοκλήρωσή “προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες” όπως σημείωσε. Παρατήρησε επίσης ότι οι δημοπρατήσεις έργων θα πρέπει να ξεκινούν από 500.000 ευρώ, ενώ -μεταξύ άλλων- ζήτησε, να εξασφαλιστούν 80.000 ευρώ για φυτεύσεις δέντρων, καθώς και από 100.000 ευρώ σε κάθε Π.Ε. για καθαρισμό πρανών και αποκομιδή σκουπιδιών από τα οδικά δίκτυα.

Ας σημειωθεί ότι στο υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα δεν θα περιληφθούν αθλητικά έργα και επεμβάσεις σε μνημεία, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και στον προϋπολογισμό, των Περιφερειών πρέπει να περιλαμβάνονται αποκλειστικά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ιδίων πόρων και ΚΑΠ, αλλά όχι μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ -κάτι που δεν ισχύει για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις σχετικές εγγραφές.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, εκτός από τις κατευθύνσεις του υπαγορεύει το υπουργείο Οικονομικών ως προς την σύνταξή του, ο περιφερειάρχης ζήτησε, να υπάρξει μείωση των αποκαλούμενων ανελαστικών δαπανών, όπως επίσης και μείωση δαπανών προμηθειών, δεδομένου -όπως τόνισε- ότι με την εφαρμογή, από την αρχή του ερχόμενου χρόνου, της ψηφιοποίησης του δημοσίου μέσω της “Ιριδας” περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση χαρτικών και μελανιών.

Ακόμα, ο Π. Νίκας ζήτησε να εξασφαλιστούν συνολικά 600.000 ευρώ για τα προγράμματα δια βίου μάθησης που πλέον θα υλοποιηθούν και στις 5 Π.Ε..

Τέλος, κάλεσε να προβλεφθεί δαπάνη για την αγορά νέας πεντάδας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία θα προστεθούν στα 5 που θα διαθέτει οσονούπω η Περιφέρεια -καθώς ήδη έχει ένα και μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προμηθευτεί άλλα τέσσερα.

Μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο Σάββατο στην Π.Ε. Μεσσηνία

Posted: 31 Jul 2020 09:36 AM PDT

Σε επιφυλακή για την αποτροπή ενδεχόμενης εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου βρίσκεται η Π.Ε. Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) στο σύνολο της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι πολίτες αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο, να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε δασικές περιοχές σύμφωνα με τη υπ’ αριθμ. 126333/564/15.06.2020 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2020.

Οι περιοχές αναφέρονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου 151761/619-03.07.2020 με ΑΔΑ: 60Ζ97Λ1-9Ρ7 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Την εν λόγω απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 31 Jul 2020 09:35 AM PDT

Δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού, χθες Πέμπτη 29 Ιουλίου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο αριθμός των προσβληθέντων παραμένει 208.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Δεν αναφέρονται νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, παραμένει στην Περιφέρεια μας διακόσιοι οκτώ (208)

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6) + δύο (2) εισαγόμενα: (8)* και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο εκατόν εβδομήντα (170)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2) και δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)  + ένα (1) – ενέχεται ως αρνητικό και δεν περιλαμβάνεται επί του συνόλου

ΠΕ Κορινθίας: δεκαοκτώ (18)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1) εισαγόμενο σε πύλη εισόδου και δεν

προσμετρούνται άλλα δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου**

ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατέσσερα (14)*** + δύο (2) εισαγόμενα: σύνολο δεκαέξι (16)  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)***

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν δεκατρείς άνδρες (113) και ενενήντα πέντε γυναίκες (95).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων δεκαπέντε (15) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε είκοσι επτά (27). Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας

συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 30/07/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Προσκλήσεις του ΠΕΠ για δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ΚΔΑΠ με Α

Posted: 31 Jul 2020 09:33 AM PDT

Δύο ακόμα προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5.100.000 ευρώ, εκδόθηκαν για την περίοδο 2020 – 21 από την διαχειριστική αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας (ΕΥΔΕΠ) Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014 – 20.

Η πρώτη (ΠΕΛ93), με προϋπολογισμό 4.900.000 ευρώ, αφορά την δράση “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” και η δεύτερη (ΠΕΛ94) προϋπολογισμού 200.000 ευρώ αφορά την δράση Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση και αναπηρίες.

Οι εν λόγω δράσεις, δυνητικός δικαιούχος των οποίων είναι η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Αναλυτικά, η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα που έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών σε νοικοκυριά που απειλούνται από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους.

Συγκεκριμένα αφορά στη διάθεση προς μητέρες (και πατέρες που έχουν την επιμέλεια) θέσεων παροχής φροντίδας και φύλαξης παιδιών, για το σχολικό έτος 2020 – 2021, στις ακόλουθες κατηγορίες δομών (δημόσιες και ιδιωτικές), α) Βρεφικοί Σταθμοί, β) Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, γ) Παιδικοί σταθμοί και δ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η διάθεση της θέσης πραγματοποιείται προς τον κάθε ωφελούμενο άτομο μέσω «αξίας τοποθέτησης» (voucher) του τέκνου του.

ΚΔΑΠ – ΜΕΑ

Η εν λόγω δράση αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα που έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών σε νοικοκυριά που απειλούνται από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους. Ειδικότερα αφορά στη διάθεση προς μητέρες (και πατέρες που έχουν την επιμέλεια) θέσεων παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης παιδιών και εφήβων με νοητική υστέρηση ή/και αναπηρίες, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το σχολικό έτος 2020 – 2021.

Η διάθεση της θέσης πραγματοποιείται προς τον κάθε ωφελούμενο άτομο μέσω «αξίας τοποθέτησης» (voucher) του προστατευόμενου παιδιού / εφήβου.

Το πλήρες κείμενο και τα συνοδευτικά αρχεία των δύο εν λόγω προσκλήσεων μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eydpelopgr.

Ολοκληρώθιηκε η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Κώμη

Posted: 31 Jul 2020 09:32 AM PDT

Με έργα ασφαλτόστρωσης ολοκληρώθηκε το σημαντικό έργο αποκατάστασης των βλαβών που είχε προκαλέσει η θεομηνία στην περιοχή της Κώμης του Δήμου Τρίπολης.

Με τη σχετική εργολαβία, η σύμβαση για την οποία είχε υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο της πιο πάνω περιοχής, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πυρκαγιά στο Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου

Posted: 31 Jul 2020 07:36 AM PDT

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε δασική και καλλιεργήσιμη έκταση στην περιοχή Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου στην Αργολίδα νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Από την πρώτη στιγμή στην πυρκαγιά -από την οποία δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές- έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου Επιδαύρου και της Π.Ε. Αργολίδας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες, 18 πυροσβεστικά οχήματα από Αργος, Ναύπλιο, Μελιγαλά, Κρανίδι και άλλες περιοχές, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Επιδαύρου και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ένα μισθωμένο μηχάνημα της Π.Ε.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης, υπό τον συντονισμό του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα, μετείχαν επίσης οι διοικητές των Π.Υ. Αργολίδας πύραρχος Κώστας Καλαϊτσίδης και της Π.Υ. Ναυπλίου αντιπύραρχος Βασίλης Γεωργόπουλος, ενώ στην περιοχή μετέβησαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ