Τα νέα της Νότιας Κυνουρίας…

0

Αθλητικοί σχολικοί αγώνες “ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ 2018” (pics,vid)

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Μαΐου με επιτυχία οι σχολικούς αγώνες στίβου “ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ 2018“, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Νότιας Κυνουρίας στο βοηθητικό γήπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων Λεωνιδίου, με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

 

Στα φετινά “ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ” τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κ. Γεώργιος Πουλάκος, ο οποίος διετέλεσε πολλά χρόνια Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στον τόπο μας, με πολλές και σπουδαίες διακρίσεις των αθλητών/μαθητών του σε αγώνες στίβου. Τιμητική πλακέτα του απενεμήθη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Κολινιώτη.
Πριν την έναρξη των αγώνων αναγνώστηκε μήνυμα του συμπατριώτη μας πρώην υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος διετέλεσε μαθητής του κ. Πουλάκου.

Το μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

“Ο άνθρωπος έχει ανάγκη μιας διαρκούς συμμαχίας με την ευθύνη, την αλήθεια και τη μνήμη. Ο αγώνας για την ευθύνη και την αλήθεια δεν είναι νεογέννητος, αν και είναι αναγκαστικά διαρκώς ανανεούμενος. ΄Εχει ιστορική ρίζα γι΄αυτό η συμμαχία με τη μνήμη βοηθάει όχι μόνο να γνωρίζουμε τα γεγονότα, αλλά κυρίως το ρόλο των προσώπων σε αυτά τα γεγονότα.
Φίλες και φίλοι συμπατριώτες, αγαπητέ μου καθηγητή,
αισθάνομαι πως αξίζει να ειπωθούν τα παραπάνω ως εισαγωγή για έναν άνθρωπο που συμμετείχε ενεργά στην ιστορία του Λεωνιδίου για μια περίοδο και στην ιστορία της δικής μας εφηβείας. Ο αγαπημένος μας καθηγητής, ο γυμναστής μας κύριος Γιώργος Πουλάκος διαχειρίσθηκε σε τόπο απρόσιτο με κοινωνία κλειστή τους μαθητές του-μεταξύ των οποίων κι εγώ- με υποδειγματική παιδαγωγική αντίληψη. Σεμνός και λιγομίλητος αλλά και επίμονος με έντονη προσωπικότητα, πέτυχε να εγκαθιδρύσει στην καθημερινότητά μας, πέραν της μελέτης, μια βιωματική σχέση με τον αθλητισμό. Αυστηρός στις υποδείξεις και παρατηρήσεις του, επιεικής στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση, απαιτητικός στην πειθαρχία για το απόλυτο κατά το μάθημα, αλλά και αφειδώλευτος σε φιλία προς όλους μας εκτός μαθήματος, με τη δουλειά του ανέδειξε αθλητές και ομάδες με λαμπρές επιτυχίες και κυρίως συνέβαλλε στο να διαμορφωθούν προσωπικότητες με στέρεες αρχές.
Ας φανταστούμε το Λεωνίδιο στη δεκαετία του ΄60, στην οποία εγώ αναφέρομαι, χωρίς υποδομές, χωρίς ερεθίσματα και αναζητήσεις, εσωστρεφές, στο τέρμα μιας διαδρομής. Αυθεντικό και πανέμορφο, στο κέντρο της καρδιάς μας, αλλά και τόσο μακρινό για να μπορούν να φθάνουν σε αυτό τα φώτα και οι ήχοι των αστικών κέντρων. Χάρη στο Γιώργο Πουλάκο διαμορφώθηκε μια δημιουργική κυψέλη για τον ελεύθερο χρόνο, που ήταν και μια εστία χαράς για όλους μας. Με στυλοβάτη τον καθηγητή μας, ο αθλητισμός γέμισε τη ζωή μας χωρίς πολλά άλλα, όπως δεν μπορεί να γεμίσει η ζωή των νέων σήμερα αν και ζουν στην εποχή της αφθονίας των αγαθών και των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Η σχολική τσάντα συνήθως πάνινη και χειροποίητη, τα αθλητικά παπούτσια ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πώς ήταν, το αθλητικό φανελάκι με γαζωμένο πάνω του ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα με το όνομα ή τον αριθμό φτιαγμένα από μαύρη κορδέλα και ραμμένα στο χέρι. Είναι λίγες από τις εικόνες που μας ακολουθούν από τότε για όλη μας τη ζωή. Εμείς   όμως πετάγαμε στα ουράνια μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά αφού ούτε το τσιμέντο, ούτε τα χαλίκια στο στίβο και το γήπεδο, ούτε ο ήλιος, ούτε η βροχή ήταν για μας το παραμικρό εμπόδιο. Είχαμε φτερά στην ψυχή μας.
Ο λόγος του Γιώργου Πουλάκου  λακωνικός, ο τρόπος του μεθοδικός, συνέβαλλε στο να δούμε πιο αισιόδοξα και πιο ευχάριστα τη ζωή μας, προσφέροντας μας ένα κίνητρο να κρατηθούμε μακριά από ζημιογόνες συνήθειες και άγονους προσανατολισμούς. Τα χρόνια μας αυτά έμειναν αλάβωτα και αλώβητα από όσα θα μπορούσαν να μας τραυματίσουν και να μας αιχμαλωτίσουν. Έτσι, η εφηβεία μας έγινε προίκα μας για τη μετέπειτα ζωή μας.
Καθηγητά μας, έχεις την αγάπη και την εκτίμηση που αναβλύζουν από την ευγνωμοσύνη μας προς εσένα.
Αναπολώ τα χρόνια εκείνα που ήταν χρόνια όπου δοκιμάσαμε αλλά και δοκιμαστήκαμε από τα πιο πηγαία, τα πιο γνήσια συναισθήματα. Ο τιμώμενος Γιώργος Πουλάκος έγινε αναπόσπαστο μέλος  ως ο οδηγός μιας ολόκληρης γενιάς που έμαθε απ΄αυτόν πολλά για τον αθλητισμό αλλά και για τη ζωή. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο φίλο  Δήμαρχο και όλους όσοι πήραν αυτήν την πρωτοβουλία να τιμήσουν ένα εμβληματικό πρόσωπο της νιότης μας”.
Σας χαιρετώ με συγκίνηση και αγάπη,
Δημήτρης Ρέππας.

 

Δείτε τα αποτελέσματα καθώς και φωτογραφίες από τις απονομές εδώ.

Εντυπωσιακό βίντεο του Γιώργου Χιώτη από τα “ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ 2018”

Απολαύστε το εξαιρετικό βίντεο από τους σχολικούς αγώνες στίβου “ΛΕΩΝΙΔΕΙΑ 2018“, που δημιούργησε ο Γιώργος Χιώτης από το Studio Χiotis και δημοσιεύτηκε στο Vimeo.

Ομογενείς μας έσωσαν το μάτι νεαρού από τα Πούλιθρα!

Αίσια έκβαση είχε η εγχείριση στα μάτια του νεαρού Χ.Σ. από τα Πούλιθρα, η περίπτωση του οποίου συγκίνησε και κινητοποίησε τους ομογενείς της Αμερικής.
Το περιστατικό χρονολογείται στις αρχές του έτους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρόεδρου του ομογενειακού Συλλόγου Αθηνά, κ. Γεωργίου Ξερακιά, στα χωριά του τέως δήμου Μαρίου. Στην ολιγοήμερη παραμονή του παρατήρησε ότι ένα παιδί περιφερόταν στο χωριό των Πουλίθρων έχοντας αυτοσχέδια καλυμμένο το ένα του μάτι. Από προσωπικό ενδιαφέρον προσέγγισε το παιδί ρωτώντας το για ποιο λόγο έχει προβεί σε αυτό το δέσιμο. Ακολούθως, το παιδί του εκμυστηρεύτηκε πως καθημερινά ένιωθε εντονότερους πόνους, ενώ ταυτόχρονα του αποκάλυψε τη φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί.
Αξιολογώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πρόεδρος του Σωματείου προσέγγισε αμέσως τους γονείς του μικρού, από τους οποίους έλαβε τις εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει. Σύμφωνα με αυτές ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο νεαρός θα έπρεπε να είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση, καθώς υπήρχε κίνδυνος να απολέσει οριστικά την όρασή του από το αριστερό μάτι.
Με τις εξετάσεις αυτές ο κ. Ξερακιάς ταξίδεψε πίσω στη Νέα Υόρκη. Εκεί ήρθε σε επαφή με διακεκριμένο οφθαλμίατρο, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρώτη γνωμάτευση και την αναγκαιότητα της μεταμόσχευσης. Αμέσως συγκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο του Συλλόγου “Αθηνά”, το οποίο απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να συνδράμουν οικονομικά, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτούνταν για να καλυφθούν τα έξοδα της επέμβασης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της “Αθηνάς” ζήτησε την οικονομική συμβολή και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρκάδων Αμερικής, η οποία αριθμεί 34 σωματεία. Το ενδιαφέρον όλων των Συλλόγων ήταν πρωτόγνωρο, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό σε μόλις τέσσερις ώρες. Το συγκεντρωθέν ποσό στάλθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες εισαγωγής του παιδιού για την υλοποίηση της επέμβασης.
Έτσι, η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν περίπου τρεις εβδομάδες. Ο νεαρός βρίσκεται ακόμη σε αποθεραπεία. Η όραση στο αριστερό του μάτι έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Πρόεδρο του ομογενειακού Συλλόγου «Αθηνά» για το ανθρώπινο ενδιαφέρον που επέδειξε αρχικά, καθώς και στο σύνολο της ομογένειας που συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να μπορέσει ένα νεαρό παιδί να διατηρήσει την όρασή του.
Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων όσοι βοήθησαν σε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

(Φωτογραφία αρχείου).

leonidion.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ