Τα Δημοτικά Συμβούλια θα αποφασίζουν για την ανέγερση κτιρίων εκπαίδευσης και υγείας (ΦΕΚ)

0

Χωρίς τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά κατόπιν Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων εκπαίδευσης και υγείας.

Η εν λόγω αρμοδιότητα των Δημοτικών Συμβουλίων προβλέφθηκε στο Άρθρο 14 νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που ψηφίστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται πλέον στο νόμο 4585/2018.

Ειδικότερα, το άρθρο αφορά περιοχές με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εντός ορίου οικισμού προ του 1923 ή εντός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων.  Εκεί, σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του οικείου Φορέα, θα επιτρέπεται η ανέγερση δημόσιων κτιρίων εκπαίδευσης και υγείας, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής, υπό δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, τα ακίνητα πρέπει να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές για τα εν λόγω κτίρια.

Δεύτερον, χρειάζεται να προηγείται αιτιολογημένη Απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο κτίριο ή καθορισμένος χώρος για να υποδεχθεί αυτές τις λειτουργίες.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, “εισάγεται ειδική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης κοινωφελών κτιρίων εκπαίδευσης και υγείας, χωρίς προηγούμενη τροποποίηση του αντίστοιχου ρυμοτομικού σχεδίου.

Η ρύθμιση υπαγορεύεται από την ανάγκη άμεσης και ταχύτατης ανέγερσης σχετικών υποδομών εκπαίδευσης και υγείας προς εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών”.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

 

.airetos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ