Τέλος ο Ραχόι – Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσες

0

Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την καταψήφιση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι από την ισπανική Βουλή.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδωσε 180 ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής που υπέβαλαν οι σοσιαλιστές κατά του Ραχόι και 169 βουλευτές που τάχθηκαν κατά. Υπήρξε και μία αποχή. Ο Ραχόι, νωρίτερα, παραδέχτηκε την ήττα του και αποχώρησε, αφού προηγουμένως συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Σοσιαλιστές διαθέτουν 84 έδρες σε σύνολο 350 στην κάτω Βουλή της Ισπανίας και θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων για να περάσουν νομοθετήματα.

 Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε πάντως ήδη στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.

 s://tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ