“Συμμορφωθείτε να περάσουμε καλά”, o κοινός νους, η γραφειοκρατία και η αποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους.

0

Από τον Γιάννη Κουρόγιωργα

Γιατί  πάντοτε  θέλουμε να ξάνα εγκρίνουμε τα εγκριμένα;  Δεν γίνονται όλα αυτά τυχαία, πρέπει να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Πρέπει κάτι να μάθουμε από τα  συνεχόμενα λάθη μας και να αρχίσουμε με διαφάνεια να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε σωστά. Δεν κάναμε αυτά τα λάθη πρώτη φορά.

Ας βάλλουμε όλα αυτά που γνωρίζουμε σε μια σειρά για ένα καυτό θέμα της κοινωνίας μας  για πολλά χρόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και τον  “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, για να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε και για να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε σαν κοινωνία και σαν κράτος.

Την 7-10-2008  με την  πρόφαση της ρωγμής το ΥΠΠΟΑ έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και από υπερβολική ταχύτητα απερίσκεπτα χωρίς αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων αρχών του ΥΠΠΟΑ κλειδοαμπάρωσε  καταχρηστικά και  τον ξεχωριστό γειτονικό “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ο Ιερός Χώρος και το μουσείο δεν είναι το ίδιο πράγμα, το γνωρίζουν τώρα όλοι, ακόμα  πρόσφατα  έμπρακτα και το ΥΠΠΟΑ.

Το ΥΠΠΟΑ για να καλύψει τα προηγούμενα αδικαιολόγητα λάθη του δεν καταλαβαίνει πως μπορεί  να προβάλλει την πολιτισματική μας  κληρονομιά , επιμένει στην “διαφύλαξη”  μέχρι  εξαφάνησης και παραγραφής των μνημείων μας από την κοινωνία, αγνοώντας ότι η υπερβολική “διαφύλαξη” είναι αντίθετη με την βασικη αρχή της προβολής της πολιτισματικής μας κληρονομιάς, άλλωστε τα διαφυλλάσουμε για να τα προβάλουμε… Άμα δεν μπορούμε να τα βλέπουμε θα τα ξεχάσουμε… και σε τελευταία ανάλυση τι τα θέλουμε κλειδοαμπαρωμένα ας τα γκρεμίσουμε να τελειώνουμε. Μέχρι σήμερα αγνοεί τον κοινό νου, δεν ανοίγει οριστικά και αμετάκλητα ούτε τον “Ιερό Χώρο “ και συνεχίζει το κλειδοαμπάρωμα της ντροπής.

” Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99 το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να επισκευάσει και να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. “…..

Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 η Απόφαση εγκρίθηκε η “Μελετη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Συμβαση Πολιτισμικής Αναπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξυ του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απριλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκεμβριο του 2015.”

Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξυ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθεισες εργασίες ξεκίνησαν τον Απριλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκεμβριο του 2015″….”Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

Την 18-5-2018.… με το έγγραφο   Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 μεταξυ άλλων αναφέρει …”Η Υπηρεσία μας έχει μεριμνήσει ώστε το Μουσείο να είναι ανοικτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , διαθέτοντας τακτικό φυλακτικό προσωπικό από  το Αρχαιολογικο Μουσείο Τεγέας .Σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατα τις οποίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους θα είναι ανοικτό  κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο 2018. Τέλος η Εφορεία μας , αναμένει την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμο φυλακτικό προσωπικό στο Μουσείο Άστρους”…..

Μας πήρε 3 χρόνια <2008-2011> για να αποφασίσουμε , 5 χρονια <2011-2015> για να εκτελέσουμε τι αποφασίσαμε  και μας πήρε άλλα 5 <2016-2020> χρόνια για να σκεπτούμε πότε θα ανοίξουμε το Μουσείο .Τώρα μιλάμε για στατικότητα του κτηρίου… Όπως φαίνεται θα περιμένουμε ακόμα 13 χρόνια… αφού η πρόφαση της ρωγμής διήρκησε 13 χρόνια είναι λογικό για μερικούς  να περιμένουμε ακόμα 13 …χρόνια για την   “πρόφαση της στατικότητας ”.  H γραφειοκρατία  και  η “αποτελεσματικότητα…” στο μεγαλείο της. Σίγουρα μετά από 26 χρόνια η μια γενιά… η τοπική κοινωνία θα ξεχάσει τον Ιερό Χώρο ,όπως  έμπρακτα σχεδιάζει το ΥΠΠΟΑ και  ο χώρος θα είναι ερείπια η θα κτήσουμε εκεί ένα εμπορικό κατάστημα, και  δεν θα τον ανοίγουμε τον χώρο ούτε στις γιορτές, όπως στολισμένοι τον ανοίγουμε σήμερα…. , αφού όλοι τα ξεχάσαμε όλα….

Το έργο εσχεδιάστηκε, εχρηματοδόθηκε, εκτελέστηκε και εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ (ΥΠΑΙΘΠΑ), την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. H έγκριση και παράδοση του έργου το 2015 περιέχει και την στατικότητα του κτηρίου ,  σίγουρα οι μηχανικοί δεν παρέδωσν   στο ΥΠΠΟΑ , την περιφέρεια και το δήμο μας ένα άχρηστο ερείπιο, αλλά ένα ασφαλές έργο σύμφωνα με τους όρους του ΥΠΠΟΑ.

Ας το πούμε πιο απλά  και πιο λιανά. Όλη η φασαρία έγινε για να επισκεύασουμε σωστά το κτήριο, όπως σωστά έγινε. Tο ΥΠΠΟΑ (ΥΠΑΙΘΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας εσχεδίασαν το έργο με όρους και ξοδέψανε , δεν ξέρουμε το αληθινό ποσό ας υποθέσουμε 100, 000 ευρώ, για να γίνει η σωστή δουλειά και να ανοίξει το μουσείο, δεν τα έρριξαν αυτά τα 100,000 ευρώ η όποιο ποσό ξόδεψαν  σε μιά μαύρη τρύπα για τίποτα.Το έργο έγινε, εγκρίθηκε και παραδόθηκε και το μουσείο άνοιξε προσωρινά από το ΥΠΠΟΑ. Αφού κανένας δεν ήξερε τότε τίποτα  για την στατικότητα , ούτε ο εργολαβος και βρήκαμε αργότερα  ότι χρειάζεται και η μελέτη της στατικότητας, έπρεπε  πριν 3 χρόνια…. όταν μάθαμε για την στατικότητα  να ρωτήσουμε το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια να τελειώσουν το έργο ,ας ρωτούσαν  τον  εργολάβο που έκανε το έργο τότε να  κάνει την μελέτητης στατικότητας  που ήταν πληρωμένη, τα χρήματα όσα ήταν πληρωθήκανε για να ανοίξει το μουσείοη εμφαση και ο στόχος ήταν για όλους και τον εργολαβο  να γίνουν σωστά οι επισκευές ,όπως και έγιναν, και να ανοίξει το μουσείο.

Αφού όπως μας λένε  απαιτείται και άλλη μελέτη η και άλλη σφραγίδα, που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει…. πρέπει να καταλάβουμε και να μας πούνε δημόσια γιατί άραγε τότε έγιναν όλα αυτά τα έξοδα και τι επιτέλους έκαναν…, δεν ήξεραν όλοι αυτοί το ΥΠΠΟΑ (ΥΠΑΙΘΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τι έκαναν και τι έγκριναν, δεν ήξεραν τότε την “στατικότητα”, ούτε ο εργολάβος δεν ήξερε την “στατικότητα”.... Αφού σήμερα όπως λένε δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έργο, τότε ας κοιτάξουμε τους όρους της συμφωνίας και ας γυρίσουν πίσω τα χρήματα στον Ελληνικό λαό για να πληρώσουμε το χρέος … το εγκρίναμε αλλά πρέπει να το ξαναεγκρίνουμε…. οι πρόγονοι μας έλεγαν σε ανάλογες περιπτώσεις “Αιδώς Αργείοι”.

Ο κοινός νους μας λέει δεν χρειάζεται άλλη μελέτη στατικότητας, το αποφασίσαμε, το εγκρίναμε  και το δεχτήκαμε το 2015. Το ΥΠΠΟΑ άλλωστε  έστω προσωρινά άνοιξε και ελειτούργησε το Μουσείο και δεν το άνοιξε  παράνομα. Γιατί  πάντοτε  θέλουμε να ξάνα εγκρίνουμε τα εγκριμένα;  Και τι θα  κάνουμε άμα διαφωνούν οι εγκριτές ;…. Θα πάμε σε ανώτερους εγκριτές και σε  άλλα έργα ,μέχρι πότε… έλεος πιά. Επιμένουμε η έγκριση και παράδοση  του έργου το 2015 περιέχει και την στατικότητα του κτηρίου, ας την ξανακοιτάξουμε , άμα θέλουμε θα την βρούμε εκεί πιθανόν  δεν αναφέρεται η λέξη στατικότητα στην έγκριση ,αλλά οι μηχανικοί με την έγκριση μας είπαν το μουσείο είναι ασφαλές και έτοιμο να ανοίξει, αυτό είναι το ίδιο που θα μας πεί και η μελέτη της στατικότητας του κτηρίου, ας μην κολλάμε στο τύπο και στις σφραγίδες, κάποτε ας ωριμάσουμε βίαια και ας ενηλικιωθούμε βιαιότερα. Θα βρούμε την έγκριση και την παράδοση του έργου , υπάρχει κάπου,  και θα την ξαναδιαβάσουμε δημόσια, με την ευκαρία δεν ξέρουμε πόσο στοίχισε αυτό το έργο, αν κάποιος γνωρίζει ας μας το πει .

Αν και είμαστε σκεπτικοί, μια ακόμα μελέτη μας προβληματίζει και μας θυμίζει το “φτου και από την αρχή θα αρχίσω” και που θα μας οδηγήσει…, θέλουμε πάλι δημόσια να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο μας , τον συμπολίτη μας υφυπουργό και τον κ. Μαρτίνο  για τις εύστοχες συγκεκριμένες ενέργειες τους και τα χρήματα  για να ανοίξει επιτέλους  οριστικά και αμετάκλητα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και o  “Ιερός Χώρος ” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Ο κοινός νους τελικά θα επικρατήσει.

Έχουμε να προτείνουμε κάτι  για τα  συνεχόμενα λάθη μας,  αν θέλουμε να φτιάξουμε κάποτε  όλοι μαζύ σωστά το Ελληνικό κράτος , μια και τα λεπτά από τους κουτόφραγκους τελείωσαν,  ας αφήσουμε τις γελειότητες , ας σταματήσουμε την γραφειοκρατία για την γραφειοκρατία , τις αιώνιες εγκρίσεις των εγκριμένων , τις εξαντλητικές σφραγίδες στα  δημόσια έγγραφα   και ας σοβαρευτούμε , δεν χρειαζόμαστε άλλες μελέτες…..τα παλιά κτήρια δεν πέφτουν ποτέ ούτε και αν τα βομβαρδίσουμε , δεν είναι σαν τα καινούργια που φτιάχνουμε σήμερα… αυτά μας λέει ο κοινός νους ,το έργο εκτελέστηκε και εγκρίθηκε με τους όρους του ΥΠΠΟΑ  και δεν χρειάζεται άλλη μια μελέτη και μια ακόμα σφραγίδα από τους γραφειοκράτες, τελεία και πάβλα.

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“8.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια, όλα έγιναν σωστά.

Δυστυχώς συνεχίζουμε το ίδιο βιολί. Κάναμε την πρόφαση της ρωγμής  “πρόφαση της στατικότητας”, o Λουφολιάς  έλεγε σωστά σε παρόμοιες περιπτώσεις  “Συμμορφωθείτε να περάσουμε καλά”…

Μια και μιλάμε για  εξαντλητική γραφειοκρατία ,αποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους  και γελειότητες , για όσους δεν γνωρίζουν τον Λουφολιά, ας ρίξουν μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://vlachakispan.blogspot.com/2016/01/o.html  

Ο Λουφολιάς ,”ο τρελός” του Αγιάννη, όταν έμπαινε στα κέφια πολλές φορές με γραφικούς χαρακτηρισμούς τα έψελνε στους συγχωριανούς του, επικούρειος χωρίς να γνωρίζει τον Επίκουρο  και  χωρίς να γνωρίζει την αποτελεσματικότητα….

Συνιστούμε στο δήμαρχο μας καμιά φορά να αφήσει τις ευγένειες  με τους αρμόδιους γραφειοκράτες που ανακατεύουν απερίσκεπτα χαρτιά για άχρηστα πράγματα χωρίς στόχους για να περνάει η ώρα της  δήθεν “δουλειάς “τους…   και να δανεισθεί προσωρινά  όπου χρειάζεται  το μπαστούνι του Λουφολιά, καμιά φορά και “ο άγιος φοβέρα θέλει”,…. μιας και διαχειρίζεται αυτά που ανήκουν στην τοπική κοινωνία , που δεν ανήκουν στους αρμόδιους  γραφειοκράτες, για να κάνει τα έργα που θέλουν οι συμπολίτες μας ,όπως μας λέει ο κοινός νους, τότε θα είναι πιο αποτελεσματικός . Παρακαλούμε μια φορά , μετά απαιτούμε δυναμικά………

Συνημμένη η απόφαση ΑΔΑ-4Α9Γ-99 του ΥΠΠΟΑ  με τους όρους του έργου

Δείτε εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ