1192 Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.
1522 Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.
1699 Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.
1802 Γεννήθηκε ο πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο “Τζουμπές”
1803 Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.
1812 Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.
1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη. Το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά Συντάγματα της Αμερικής (1787) και της Γαλλίας (1793 και 1795 – 5ης Φρουκτιδόρ).
Αντλώντας από την ιδεολογικοπολιτική δεξαμενή της επαναστατημένης αστικής τάξης και του Διαφωτισμού, το νέο Σύνταγμα προέβλεπε: τη διάκριση των εξουσιών (Βουλευτικό – Εκτελεστικό), την ανεξιθρησκεία, την τυπική ισονομία, την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εισαγωγή καθολικού συστήματος αντιπροσώπευσης και βεβαίως την κατάργηση των όποιων τοπικών – ταξικών προνομίων. Ετσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αστικού κράτους. Οι πολιτικές εξουσίες (και κάποιες από τις οικονομικές) που απολάμβανε μέχρι πρότινος η Εκκλησία στα πλαίσια του φεουδαρχικού συστήματος καταργούνταν ή περιορίζονταν σημαντικά. Η αποδυνάμωση των τοπικών – περιφερειακών διοικήσεων και η μεταφορά των βασικών τους αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία σήμαινε και αντίστοιχη αποδυνάμωση των τοπικών εξουσιών. (902.gr)
1860 H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.
1879 Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως
1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.
1912 Η Χίος ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. “Κατελάβομεν την Χίον δια βιαίας αποβιβάσεως την 11η Νοεμβρίου και καταπολεμηθείς ο εις τα όρη αποσυρθείς εχθρός ηναγκάσθη εις την άνευ όρων παράδοσιν του την 20 Δεκεμβρίου 1912”, γράφει ο Ν. Δελαγραμμάτικας, Συνταγματάρχης, Διοικητής του ελληνικού στρατού.
1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.
1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της επανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).
1922 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)
1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου-Κεμάλ).
1933 Πανελλαδική απεργία των τριατατικών, με αιτήματα: 500 δραχμές αύξηση, ελάχιστο όριο συντήρησης 2.000 δραχμές, επίδομα εξαετίας στους κατώτερους υπαλλήλους των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων. Πολλές συλλήψεις.
1933 Οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.
1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.
1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς»
1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.
1957 Ο Ελβις Πρίσλεϊ λαμβάνει το φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό.
1968 Εκτοξεύεται επιτυχώς από το ακρωτήριο Κένεντι το διαστημόπλοιο “Apollo 8”, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τη Σελήνη, με πλήρωμα τους Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γουίλιαμ Άντερς.
1968 Γεννήθηκε ο αμερικανός συγγραφέας, Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ(“Τα Σταφύλια της Οργής”, “Άνθρωποι και Ποντίκια”, “Ανατολικά της Εδέμ”)
1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).
1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.
1983 Τερματίζεται η 8χρονη δικτατορία στην Αργεντινή. Νέος πρόεδρος ορίζεται ο μετριοπαθής πολιτικός Ραούλ Ρικάρντο Αλφονσίν.
1989 Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν το δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών.
1992 Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλέγεται στην προεδρία της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές.
1995 Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα)
1997 C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού “Γιάκοβλεφ”, το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.
1999 Η Πορτογαλία επιστρέφει την περιοχή του Μακάο στην Κίνα.
2007 Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.
2009 Πέθανε ο Γιάννης Μόραλης, εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Γεν. 23/4/1916)
atexnos.gr/