Προτάσεις εκδηλώσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΤΑΝΕΙΑ ’24

0

Θέμα: Προτάσεις  εκδηλώσεων  στο πλαίσιο του φεστιβάλ  ΤΑΝΕΙΑ ’24

Αγαπητοί/τες

Τον  Αύγουστο συμπληρώνονται  30  χρόνια του θεσμού των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων  ΤΑΝΕΙΑ, έστω και αν δεν πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια, όλα αυτά τα τριάντα χρόνια. Προτείνω στις φετινές εκδηλώσεις να χρησιμοποιηθεί ο τίτλος εις ανάμνηση.

Προτείνω, μαζί με τον Παντελή Πιτσινό, τις πιο κάτω εκδηλώσεις οι οποίες ήδη προετοιμάζονται και οι οποίες επιθυμούμε να βρίσκονται υπό την αιγίδα και συμμετοχική οργάνωση των πιο πάνω φορέων.

  • «Επιστράτευση 1974» 20 Ιουλίου 2024 ημέρα Σάββατο. Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο στης 20 Ιουλίου του 1974. Θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση μνήμης, στην πλατεία του χωριού, για το γεγονός και κυρίως για την ημέρα της επιστράτευσης στον Άγιο Πέτρο μέσα από τις αφηγήσεις που  έχουν καταγραφεί.  Κατόπιν σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα παρουσιαστούν στιγμιότυπα της θλιβερής αυτής ημέρας, προφορικού λόγου και οπτικοακουστικού υλικού. Θα γίνει προδημοσίευση και σχετικού βιβλίου. Η εκδήλωση δρομολογείται να πραγματοποιηθεί  ανήμερα της επετείου μνήμης. Προαναγγέλθηκε την 28η Οκτωβρίου 2023  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας. Έχει την στήριξη των συμμετεχόντων στην έρευνα, του προέδρου της Κοινότητας Ν. Σακελλαράκη και όσων μέχρι τώρα έχουν γνώση του θέματος.
  • «Αγία Παρασκευή» 25 ή 26 Ιουλίου 2024. Ιστορική διαδρομή της κατασκευής του ομώνυμου εξωκκλησιού και της εορταστικής του δράσης – παρουσίαση σχετικού βιβλίου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο που ασχολείται με την συνολική ιστορία ενός ναού. Υπάρχει σκεπτικό και για όλα τα άλλα. Η σχετική εκδήλωση σχεδιάζεται να  πραγματοποιηθεί σε δυο  φάσεις˙ στην Αγία Παρασκευή και στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο γιος του ζεύγους Ανδρέα και Καίτης Καραδόντη Λάμπου- δωρητών- Ανδρέας Λάμπος μετά της οικογένειάς του, φιλόλογος εκπαιδευτικός Β/θμιας εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εχει την στήριξη του π. Πέτρου Δικαίου.
  • «Εις Μνήμην» 17 Αυγούστου 2024, Σαβ. Μέλη- φίλοι της Αγιοπετρίτικης Διαδρομής, μετά την απώλεια και του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη, δρομολογούν προς πραγματοποίηση στην πρόσθια αυλή του Δημοτικού Σχολείου σχετικής εκδήλωσης μνήμης για τους Θάνο Βαγενά, Στέφανου Βασιλειάδη, Πέτρου Θέμελη, Μαρίας Χρόνη Βακαλοπούλου. Η Αγιοπετρίτικη Πολιτισμική Διαδρομή στα «Τάνεια 2003», στον ίδιο χώρο στης 17 Αυγούστου 2003, ειχε πραγματοποιήσει τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό των τριών πρώτων. Στον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα επιθυμείται η επανάληψη εκείνης της εκδήλωσης με οπτικοακουστικό υλικό αρχείου που αφορά την βραδιά εκείνη, καθώς και της 17ης Αυγ. 2014 για την Μαρία Χρόνη που η Α.Π. Διαδρομή οργανωτικά στήριξε. Η εκδήλωση έχει την αποδοχή και συμμετοχή των οικείων των  προσωπικοτήτων.
  • Σύμπλεγμα Μνημείου: Προτομή Αναγνώστη Κοντάκη και Αναμνηστική πλάκα Αγωνιστών του ’21. Εάν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για τους Αγωνιστές του 1821 τοποθετούνται για το καλοκαίρι του 2024 προτείνεται να ενταχθούν στις εκδηλώσεις ΤΑΝΕΙΑ 24. Πέραν του Πρωτοκόλλου που ακολουθείται προτείνονται να ενταχθούν και τα πιο κάτω:

Ιστορική αναφορά περί της πλάκας των Αγωνιστών. Σχετικό υλικό έχει ο Γιώργος Λιλής

Ιστορική αναφορά περί της ιδέας και κατασκευής της προτομής του Αναγνώστη Κονδάκη από τον Σύλλογο Αγιοπετριτών και την Κοινότητα Αγίου Πέτρου.

Φαναροπομπή.  Να πραγματοποιηθεί  πορεία με τα φαναράκια από το Σχολείο στο νέο μνημείο.

Σχολική Γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο. Αναμνηστική αναφορά στα επετειακά θεατρικά δρώμενα

Δίπτυχο χαρτονένιο φυλλάδιο με σύντομη ιστορική αναφορά  για την   πορεία ύπαρξης της πλάκας των Αγωνιστών και την ιστορική διαδρομή της υλοποίησης της φιλοτέχνησης της προτομής του Αναγνώστη Κοντάκη. Αυτό το δίπτυχο φυλλάδιο να δοθεί  προσφορά από την Κοινότητα Αγίου Πέτρου –Δήμου Βόρειας Κυνουρίας   στους  κατοίκους και φίλους του χωριού.

Δημοτικό τραγούδι από τον  Παναγιώτη Σαβούρδο (φιλαράκι- φωνή)

Τραγουδιστική παρέμβαση Αθανασίου Παινέση (Βλάγκου)

Εκφώνηση ποιήματος –επιγράμματος  Γιώργου Λιλή Φωζέλη

Δημοτικοί χοροί και αγιοπετρίτικο γλέντι

Δημόσιο κέρασμα   όλων των παρευρισκομένων συντελεστών και θεατών.

Προσθήκη κάθε άλλης ιδέας.

Εννοείται ότι οι πιο πάνω προτάσεις ισχύουν για όποτε επιλεγεί να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια  του Μνημείου Αγωνιστών του 1821

Ο (τελευταίος;) εορτασμός 25ης Μαρτίου  2024.  Εφ όσον φέτος φαίνεται ότι είναι η τελευταια σχολική χρονιά για το Δημοτικό Σχολείο, προτείνεται:

24-3-2024 Σχολική Γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο. Αναμνηστική αναφορά στα επετειακά θεατρικά δρώμενα ( αναμνήσεις θεατρικών, κάλεσμα  παλιών δασκάλων)

Φαναροπομπή.  Μετά τη Σχολική γιορτή βραδυνή πορεία με τα φαναράκια από το Σχολείο στο παλιό μνημείο  μνημείο.

25-3-2024 Συλλογική  εορτή μνήμης στο Παλιό μνημείο

Εκκρεμούν από το 2022 δυο δράσεις: Επαναφωτογράφηση της πρώτης Αγιοπετρίτικης φωτογραφίας του 19ου αιώνα, και το Έτος Αγιοπετρίτικου Βιβλίου. Καλό θα ήταν να αρχίσουμε τη διαμόρφωση της Βιβλιοθήκης στην αίθουσα του παλαιού ταχυδρομείου στην Κοινότητα το καλοκαίρι με  Έκθεση Αγιοπετρίτικου Βιβλίου εντός και εκτός του χώρου.

Πιστεύουμε ότι οι πιο πάνω προτάσεις θα υλοποιηθούν με κοινή συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτών και φίλων του χωριού.  Παρακαλούμε την Κοινότητα Αγ. Πέτρου,  τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τους Συλλογικούς φορείς να στηρίξουν και πλαισιώσουν τα αναγραφόμενα. Περιμένοντας τις απαντήσεις σας

με εκτίμηση

Γιώργος Λιλής

Παντελής Πιτσινός

  Προς.:Κοινοτ.Συμβ. Κοινότητας Αγίου Πέτρου

Email: koinotitaAGP@gmail.com

Φυσιολατρικός –Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πέτρου

Email: politistikosagpetros@gmail.com

Σύλλογος Αγιοπετριτών  Αττικής

Email: agiospetrossociety@gmail.com

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου

E-mail: mail@dim-ag-petrou.ark.sch.gr

Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων και Γεννήσεως Θεοτόκου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ