Προς μια δημοκρατική και προοδευτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

0

Γράφει ο Γεώργιος Ι. Φαράντος

Λίγες εβδομάδες πριν οι πολίτες της χώρας κληθούν να ψηφίσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους θεσμούς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε φτωχοποίηση πολλά στρώματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα η διαδικασία της σύνταξης των καταλόγων των υποψηφιοτήτων και οι εσωκομματικές διαδικασίες επιλογής υποψηφίων από τα περισσότερα κόμματα αποκάλυψαν μια δομική και λειτουργική παθογένεια, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί «στρέβλωση» ή «παραχάραξη» της δημοκρατικής αντιπροσωπευτικής αρχής. Μόνο τα κόμματα που πραγματοποιούν προκριματικές εκλογές (εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) τήρησαν αυτή την αντιπροσωπευτική αρχή κατά την επιλογή των υποψηφίων.

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση και τις πολιτικές της σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο. Το Ευρωβαρόμετρο αυτό επιχειρείται να αποδομηθεί από την κυβέρνηση υιοθετώντας ένα κλίμα κινδυνολογίας. Την ίδια στιγμή η επιλογή του δημάρχου Χιμάρας αναιρεί την υπόθεση ότι το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. βαδίζει προς το κέντρο κι όχι προς τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Από την άλλη πλευρά ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται να μπορεί να αποδοκιμάσει την πολιτική της Ν.Δ., ούτε το ΚΚΕ, παρότι συνθηματικά το επιθυμεί διακαώς, δεν μπορεί να διεκδικήσει το μονοπώλιο των αξιών της Αριστεράς.

Πολλά από τα ΜΜΕ επικρίνονται για τη μεροληπτική τους στάση υπέρ της κυβέρνησης. Τίθεται το ερώτημα γιατί η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση ακύρωσε την εκπροσώπησή του σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν το κόμμα γνωστοποίησε πως θα εκπροσωπηθεί από τον Ευάγγελο Αντώναρο; Ενδεικτικό της στάσης ορισμένων ΜΜΕ είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τον δημοκρατικό κόσμο να είναι σε εγρήγορση και να φιλτράρει όσα φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά του, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της μονταζιέρας για τα Τέμπη.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση τα συμφέροντά τους για μια αντιπροσώπευση που θα δώσει τη μάχη για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό θα διώξουν το φάντασμα του «Κανένα» οριστικά από την ελληνική πολιτική ζωή και τη νοοτροπία της μη συμμετοχής στα κοινά. Σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πείθει για τις λύσεις, τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του. Οι δηλώσεις Παπανώτα για τις γυναίκες και η αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο στο οποίο βρίσκεται η Σοφία Μπεκατώρου, το σύμβολο του ελληνικού #MeToo, ήταν επιβεβλημένη και θα δώσει δυναμική στην εκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η μάχη της εποχής μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνεται απέναντι στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, την ακραία δεξιά και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια για τη δημοκρατική και προοδευτική στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται για να δοθούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των κρατών-μελών, διεκδικώντας μια άλλη κοινωνία και ένα διαφορετικό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η ουσία, ο ορθός λόγος και η ενασχόληση από πρόσωπα που πραγματικά μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και στην προώθηση ζητημάτων είναι τα ζητούμενα χαρακτηριστικά που θα αξιολογήσουν οι πολίτες στον δρόμο για την Ευρώπη των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της προόδου.

*Συντονιστής Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας και διδάσκων Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ