Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου και του παχέος εντέρου

0

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του τραχήλου είναι δύο συχνές μορφές καρκίνου που όταν εντοπιστούν έγκαιρα είναι υψηλό το ποσοστό θεραπείας τους. Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις για αυτές τις δύο μορφές καρκίνου, για τον καρκίνο του μαστού καθώς και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, στις 13 Μαΐου θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου και αρχές Ιουνίου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ήδη «τρέχουν» δωρεάν μαστογραφίες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του τραχήλου: Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκοσμίως τον 4ο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο στις γυναίκες, καθώς και τον 7ο συχνότερο καρκίνο στον κόσμο. Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου που μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες που εντοπίζονται σε πρώιμα στάδια με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν θεαματικά καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ο περιοδικά τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με συγκεκριμένη εξέταση ανά ηλικιακή ομάδα και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών είναι η βέλτιστη οδός για την πρόληψή του, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

Για την ηλικιακή ομάδα 21 έως 29 ετών

  • Εξέταση PAP TEST
  • Κολποσκόπηση και λήψη δείγματος Βιοψίας (σε περίπτωση ευρήματος) από Γυναικολόγο
  • Βιοψία (σε περίπτωση ευρημάτων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση)

Για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 65 ετών

  • Εξέταση HPV-DNA TEST
  • Κολποσκόπηση και λήψη δείγματος Βιοψίας (σε περίπτωση ευρήματος) από Γυναικολόγο
  • Βιοψία (σε περίπτωση ευρημάτων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση)

Ποιοί είναι οι δικαιούχοι;

Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 21 έως και 65 ετών, είτε είναι ασφαλισμένη είτε είναι ανασφάλιστη, αρκεί να διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε PAP-TEST  και HPV-DNA  TEST τα τελευταία τρία  χρόνια για τις ηλικίες 21 έως και 29 ετών και για τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα για τις ηλικίες 30 έως και 65 ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες, η διενέργεια PAP-TEST σε γυναίκες από 21 έως και 29 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε τρία (3) χρόνια, ενώ το HPV-DNA TEST σε γυναίκες από 30 έως και 65 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε πέντε (5) χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά τα προηγούμενα έτη την αντίστοιχη – με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει- εξέταση, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται επίσης οι γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτομία ή έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν self test

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα διάγνωσης καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος στις γυναίκες. Aντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Κομβικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ο οποίος περιορίζει τη θνητότητα από τη νόσο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισής του και αυξάνει, με την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, την δυνατότητα ριζικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.  Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ποιές είναι οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε πολίτης ηλικίας 50 έως και 69 ετών, είτε είναι ασφαλισμένος είτε είναι ανασφάλιστος, αρκεί να διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε κολονοσκόπηση  τα τελευταία 5. Σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες η διενέργεια κολονοσκόπησης σε άτομα από 50 έως και 69 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε πέντε (5) χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν ένας πολίτης έχει πραγματοποιήσει κατά τα προηγούμενα 5 έτη την εξέταση της κολονοσκόπησης, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται επίσης οι πολίτες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του παχέος εντέρου.

aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ