Παπαηλιού: Το «επιτελικό κράτος» του «συστήματος Μητσοτάκη», στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι «επιτελικό παρακράτος

0

Γιώργος Παπαηλιού Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) :

Το «επιτελικό κράτος» του «συστήματος Μητσοτάκη», στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι «επιτελικό παρακράτος.

Αυτή η θεσμική εκτροπή έπρεπε να έχει ως πολιτική συνέπεια την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Αν ο πρωθυπουργός είχε στοιχειώδη ευαισθησία, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και η χώρα να είχε οδηγηθεί σε εκλογές, προκειμένου να επέλθει η κάθαρση. Αυτό γίνεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Αυτές οι κυβερνητικές κινήσεις και όλες οι άλλες που τις συνοδεύουν, συνιστούν επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης

Το «όλα στο φως» του πρωθυπουργού είναι προσχηματικό.

Η εντολή του είναι «όλα στο σκοτάδι».

Να λάμψει η αλήθεια και η χώρα να μην επανέλθει σε ζοφερές καταστάσεις που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν

Οι παράνομες παρακολουθήσεις και η επιχείρηση συγκάλυψης του σχετικού σκανδάλου  από το «σύστημα Μητσοτάκη» αποτελούν στοιχεία ενός μείζονος σκανδάλου

Η θέση-η τοποθέτηση κάθε βουλευτή αναδεικνύει την πολιτική αξιοπρέπεια και το ήθος του.

Κύριοι της ΝΔ, «ιδού η Ρόδος». Aποδείξτε το.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση της από 9.8.2022 ΠΝΠ που αφορά στη «… λειτουργία της ΕΥΠ»

είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Αναφέρθηκε από βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι, μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της σημερινής συζήτησης, αναδεικνύονται δύο σχολές πολιτικής σκέψης και λογικής.

Πράγματι έτσι είναι : Η μία, η λογική της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ανάληψης ευθυνών και της λογοδοσίας, που εκπροσωπούν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, η άλλη, η καθεστωτική λογική που διαπερνά το σύνολο της πολιτικής του «συστήματος Μητσοτάκη», με αποκορύφωμα τις παράνομες παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των πολιτικών αντιπάλων του, «ενοχλητικών» δημοσιογράφων κ.α.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη, μέσω της Ευρωβουλής,  της απόπειρας παγίδευσης  του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  η κυβέρνηση της ΝΔ  του «συστήματος Μητσοτάκη», εξέδωσε μία ΠΝΠ, η κύρωση της οποίας συζητείται σήμερα στη Βουλή. Αν κρίνει κάποιος από το περιεχόμενό της που περιλαμβάνει δύο άνευ σημασίας αλλαγές – συγκεκριμένα, στο διορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ να συμπράττει με απλή γνώμη, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία και όταν η άρση του απορρήτου γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, αυτή (η άρση) να εγκρίνεται εκτός από τον Εισαγγελέα της ΕΥΠ και από Εισαγγελέα Εφετών !!! – αυτό έγινε για να δείξει  ότι αντιδρά ότι κάτι κάνει.

Ενώ αφήνει  ανέπαφη τη ρύθμιση, που ψηφίστηκε, με τροπολογία, από την κυβέρνηση της ΝΔ , με την οποία δεν επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για τους λόγους άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία και οι σχετικές κυβερνητικές κινήσεις  καταδεικνύουν την έλλειψη βούλησης, να διαλευκανθεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων αλλά και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που τις αφορά, ώστε αυτό να είναι διαφανές και να λειτουργεί με όρους δημοκρατικούς όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου.

Οι αντισυνταγματικές και παράνομες παρακολουθήσεις από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου-του πρωθυπουργού (και μάλιστα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων) συνιστούν θεσμική εκτροπή. Είναι απόρροια της θεσμοθέτησης του «επιτελικού κράτους» του «συστήματος Μητσοτάκη», το οποίο στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι «επιτελικό παρακράτος».

Αυτή η θεσμική εκτροπή έπρεπε να έχει ως πολιτική συνέπεια την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Και αυτό, διότι ο πρωθυπουργός έχει προσωπική πολιτική ευθύνη, αφού η εποπτεία της ΕΥΠ ανήκει πλέον στον ίδιο (στο Μέγαρο Μαξίμου) με νομοθετική πρωτοβουλία του (του ιδίου) αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πέραν και άλλου είδους ευθυνών. Και μάλιστα, με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, προέβη σε μείωση των προσόντων του επικεφαλής της ΕΥΠ, προκειμένου να τοποθετήσει στη συγκεριμένη θέση τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα που δεν είχε πτυχίο ΑΕΙ.

Η εκπαραθύρωση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και του διοικητή της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό δεν συνιστούν ανάληψη πολιτικής ευθύνης, αφού στον μεν διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου-ανιψιό του πρωθυπουργού, που είναι μετακλητός υπάλληλος, δεν μπορούν να «φορτωθούν» πολιτικές ευθύνες, ο δε διοικητής της ΕΥΠ που διορίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μάλιστα με τον παραπάνω περιγραφέντα τρόπο δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικές ευθύνες.

Η άγνοια για τις παράνομες παρακολουθήσεις που επικαλείται ο πρωθυπουργός, δεν «στέκει λογικά» με κανένα τρόπο, δεν πείθει κανέναν.

Πάντως αν πράγματι υφίσταται άγνοια από τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ-τον πρωθυπουργό – που βέβαια δεν συμβαίνει – σημαίνει ότι η ΕΥΠ είναι ανεξέλεγκτη, αφού «δεν δίνει λογαριασμό» σε κανέναν και ότι ο πρωθυπουργός είναι ανεπαρκής-ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του, ανεπάρκεια-ανικανότητα την οποία ο ίδιος  ομολογεί.

Αν ο πρωθυπουργός είχε στοιχειώδη ευαισθησία, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και η χώρα να είχε οδηγηθεί σε εκλογές, προκειμένου να επέλθει η κάθαρση. Αυτό γίνεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα.

Αυτές οι κυβερνητικές κινήσεις και όλες οι άλλες που τις συνοδεύουν, συνιστούν επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης. Ενδεικτικά η επίκληση του «επιχειρήματος» του απορρήτου έναντι της Βουλής (της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής), που δεν ισχύει, διότι έτσι καταργείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος,  τα «κλειστά» στόματα των κληθέντων μαρτύρων στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με επίκληση του απορρήτου, η ακραία αυταρχική-μονοκομματική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με τη μη κλήση ουσιωδών μαρτύρων, η μη γνωστοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεών της στα μέλη της,   η επιχείρηση αντιθεσμικής δήθεν ενημέρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον αναρμόδιο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που μάλιστα έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει κάτι, η δημόσια απειλή-ο δημόσιος εκβιασμός των μαρτύρων από τη βουλευτή- αδελφή του πρωθυπουργού, η καταστροφή (;) των φακέλων Ανδρουλάκη και Κουκάκη κλπ. σε συνδυασμό με την άρνηση των δικαστικών αρχών να επιληφθούν αρμοδίως, αμέσως και με ταχύτητα επί ενός τόσο σοβαρού θέματος που άπτεται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, του κράτους δικαίου και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών δυστυχώς κάποιοι από τους δικαστικούς λειτουργούς εμφανίζονται «πρόθυμοι» να ανταποκριθούν ακόμη μία φορά προς την κυβερνητική βούληση και βέβαια με την αρχικά απόκρυψη του θέματος και στη συνέχεια την υποβάθμισή του και την προβολή «συμψηφιστικών» λογικών από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή μάλλον παραπληροφόρησης, που εξακολουθούν να αποτελούν προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη», συνιστούν επιχείρηση συγκάλυψης-συσκότισης.

Είναι προφανές, ότι το «όλα στο φως» του πρωθυπουργού είναι προσχηματικό. Η εντολή του είναι «όλα στο σκοτάδι».

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια και η χώρα να μην επανέλθει σε ζοφερές καταστάσεις που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν.

Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έναντι του καθεστωτικού αυταρχισμού και του ιδιωτικού-οικογενειακού κράτους-λαφύρου πρέπει να αντιπαραβληθούν σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Τέλος απευθύνομαι στους συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας :

Οι παράνομες παρακολουθήσεις και η επιχείρηση συγκάλυψης του σχετικού σκανδάλου (που βρίσκεται σε εξέλιξη) από το «σύστημα Μητσοτάκη»  αυτό γίνεται με ψεύδη, αντιστροφή της πραγματικότητας, συμψηφισμούς μεταξύ αφενός πραγματικών αντισυνταγματικών και παράνομων παρακολουθήσεων  και αφετέρου έωλων αναφορών που ανάγονται στο παρελθόν που τότε δεν είχαν αναφερθεί-δημοσιοποιηθεί,  αποτελούν στοιχεία ενός μείζονος σκανδάλου.

Αυτό ακουμπά τον πυρήνα της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, την ελεύθερη και αυτόνομη δράση των πολιτικών κομμάτων και την προάσπιση της ιδιωτικής σφαίρας.

Επομένως, κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, επειδή πρόκειται για μείζον σκάνδαλο που προσβάλλει τη δημοκρατία και όχι μία υπηρεσιακή-επιχειρησιακή αστοχία, η θέση-η τοποθέτηση κάθε βουλευτή θα αναδείξει την πολιτική αξιοπρέπεια και το ήθος του.

Κύριοι της ΝΔ, «ιδού η Ρόδος». Aποδείξτε το

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ