Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

0

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι και 175 χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη φυλακή, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.

Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις για το 2015 βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία, οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita και Cosa Nostra, η Κίνα, το Λάος, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και ο ισραηλινός στρατός.

Η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, αφού το ίδιο το διαδίκτυο συντελεί στο να φαίνεται αυτός ο πλανήτης μικρότερος, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί πλατφόρμες για να ακούγονται φωνές που μέχρι πρότινος δεν είχαν το μέσο να ακουστούν.

Η δύναμη της εικόνας, του ήχου, των λέξεων είναι αρκετή για να αφυπνίσει τους ανθρώπους, να καταρρίψει την προπαγάνδα και την πειθώ που προσπαθούν να ασκήσουν οι κυβερνήσεις και διάφορες άλλες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες στους ανθρώπους.

Ας την χρησιμοποιήσουμε με σύνεση και προς όφελος αυτών που την έχουν ανάγκη.

pellanews.gr/

πηγή:armyvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ