Πέτρος Τατούλης:  «Πολιτισμός είναι η συνείδηση των λαών και δημιουργείται στη βάση των ανατρεπτικών προσεγγίσεων»

0

Την ικανοποίησή του για την σύσταση του Παραρτήματος Αρκαδίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την επίσημη παρουσίαση το περασμένο Σάββατο. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιστορική αναδρομή στο πολιτιστικό υπόβαθρο των κοινωνιών, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση και ότι μέσα από ανατροπές ο πολιτισμός φτάνει στο επίπεδο που του αρμόζει.

Στο ξεκίνημα του χαιρετισμού του, ο κ. Τατούλης επεσήμανε το ρόλο του Ινστιτούτου και του Παραρτήματος Αρκαδίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος του Ινστιτούτου και ιδιαίτερα του Παραρτήματος του Ινστιτούτου. Είναι η Πολιτιστική Διπλωματία, που έχει συγκεκριμένες συντεταγμένες και αρχές. «Πολιτιστική Διπλωματία» είναι μία έννοια που υπήρχε ως αναγκαιότητα την προηγούμενη περίοδο».

Υπογράμμισε ακόμα ότι: «Στον σύγχρονο κόσμο, αποτελεί ένα καινούργιο νεοφανές φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, όπου η Πολιτιστική Διπλωματία αποτελεί την βασική και αναγκαία προϋπόθεση της επικοινωνίας των Πολιτών με σημείο αναφοράς το Πολιτιστικό τους υποσυνείδητο».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στον Αρκαδισμό που αποτέλεσε έμπνευση και τρόπο ζωής ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην Ευρώπη τονίζοντας: «Ο Αρκαδισμός και η Αρκαδία δεν είχαν ποτέ όρια».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και κατέληξε λέγοντας:

«Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να πω ότι ο πολιτισμός δεν φτιάχτηκε ποτέ από καμία elite. Ο πολιτισμός είναι η συνείδηση των λαών, των πολιτών στην διαχρονική τους πορεία. Ο λαός δημιουργεί τις προϋποθέσεις του αφηγήματος της Πολιτιστικής δημιουργίας. Το πολιτιστικό απόθεμα είναι δημιουργία των απλών πολιτών, που μπορούν να συμπεριφέρονται μέσα στην οργανωμένη Πολιτεία. Δεν είναι το θέμα αν αυτή η κοινωνία έχει άναρχες σκέψεις ή ανατρεπτικές προσεγγίσεις». «Ο Πολιτισμός δημιουργείται στην βάση των ανατρεπτικών προσεγγίσεων. Η εξέλιξη του Πολιτισμού είναι μία διαρκής οιονεί ανατρεπτική προσέγγιση των πολιτών και των αναγκών της κοινωνίας, για να δημιουργήσουν και να βρουν ως Οδυσσέας την χαμένη τους Πατρίδα, μέσα από το διάβα δυσκολιών της ίδιας της ζωής».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ