Πέτρος Τατούλης: «Πάνω από όλα η αγάπη για τον τόπο και την πατρίδα μας»

0

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης παρευρέθηκε στην ειδική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 στην Καρύταινα στο πλαίσιο του προγράμματος «Europe in my Region», όπου παρουσιάστηκε το έργο που επιτελέστηκε μέσω του ΕΣΠΑ και συνεχίζει να επιτελείται στα μνημεία της Καρύταινας (Κάστρο, μονοπάτι Κάστρου, σπίτι Κολοκοτρώνη, Πύργος Λεβένταινας).

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για τα αναδεδειγμένα μνημεία της Καρύταινας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την ΕΦΑ Αρκαδίας τονίζοντας τη σημασία της άμεσης επίδρασης των ανθρώπων προκειμένου να διασωθεί το συγκεκριμένο έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια τόνισε την ιστορική σημασία του τόπου «που σημάδεψε το ύστερο Βυζάντιο με την αρχή και με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθότι διαδραμάτισε πολύ σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση των πραγμάτων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο»

Ο Περιφερειάρχης εξήρε ακόμα τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και των ανθρώπων που συνεργάστηκαν για το γνωστικό τους υπόβαθρο, αλλά και για το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη με την οποία προσέγγισαν το συγκεκριμένο έργο, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. 

Ακολούθως ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε πώς όταν ολοκληρωθεί η μελέτη της Πύλης, θα ενταχθεί στο καινούργιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώνοντας ακόμα ότι «όλος ο μνημειακός χώρος χρειάζεται ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις. Είναι ένα στοίχημα που θα διαρκέσει πολλά χρόνια»

Για να συνεχίσει ο Περιφερειάρχης: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι, αυτή η προσπάθεια, αυτές οι επενδύσεις που γίνονται να αποδώσουν στην τοπική κοινωνία, γιατί το να αναστηλώνονται τα μνημεία και να μην έχουν καμία προσφορά και ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία είναι λάθος πολιτική. Τα μνημεία  πρέπει να έχουν ανταποδοτικότητα. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την τοπική κοινωνία»

Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα ερήμωσης της υπαίθρου, με αποτέλεσμα «αυτό να είναι ένα δυσμενές στοιχείο που δημιουργεί αρνητική εικόνα στον τρόπο που θέλουμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα. Αυτός ο τόπος πέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις, πολύ μεγαλύτερες από αυτήν, αλλά είχε πάντα τους ανθρώπους της υπαίθρου, τους απλούς ανιδιοτελείς δουλευταράδες πολίτες, αυτούς τους πατριώτες, που έδιναν τον εαυτό τους για να ανασυγκροτήσουν τον τόπο και πάνω από την δούλεψη τους, έβρισκαν λύσεις στα προβλήματα»

Τέλος, ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερα αναφορά στον Αρκά εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, που ήταν παρών στην εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μαρτίνος είναι η έννοια του πολίτη, του Έλληνα κοσμοπολίτη που φροντίζει τους ανθρώπους αυτού του τόπου, τα μνημεία, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά περισσότερο την αγάπη του. Όπου και να πάμε, σε όποιο μέρος και να βρεθούμε υπάρχει το αποτύπωμα του κ. Μαρτίνου» για να κλείσει τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι «Από όποια πλευρά και αν βρισκόμαστε και σε οποιαδήποτε οικονομική θέση, θα πρέπει να δεχόμαστε τον πλοηγό του κ. Μαρτίνου. Ότι πάνω από όλα είναι η αγάπη για τον τόπο μας και την πατρίδα μας»

Την επόμενη ημέρα έγιναν τα Θυρανοίξια στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και παρουσιάστηκε η περιοδική έκθεση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στον Πύργο της Λεβένταινας, ενώ έγινε και ξενάγηση στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ