Πέτρος Τατούλης: Ακόμα πιο κοντά στη δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη

1

«Πολύ γρήγορα θα εξασφαλίσουμε την υλοποίηση της μεγάλης οφειλής που έχει η σύγχρονη Ελληνική Πολιτεία απέναντι στην μεγάλη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας την Σπάρτη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Με δεδομένη πλέον τη μουσειολογική προμελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει με το θεσμικό πλαίσιο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, που μία προσπάθεια πολλών ετών, είναι κοντά στο να βρει την λύση της» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι η αφετηρία του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος χρονολογείται στη θητεία του στο Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς εκείνη την περίοδο εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες συνθήκες και τα χρήματα για να αγοραστεί το οικόπεδο.

Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται μεγάλη υπομονή και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι κανένας δεν διερωτήθηκε που βρέθηκαν τα 2,7 εκ. ευρώ που χρειάστηκαν για την προμελέτη. «Αναφέρομαι σε αυτούς που έλεγαν παλιότερα ότι ήταν έτοιμοι για μελέτες και αποδείχθηκε περίτρανα πώς ήταν λόγια του αέρα. Σημασία έχει πλέον πώς όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες και επειδή ο δρόμος είναι μακρύς δεν χρειάζεται κάποιοι να βγαίνουν μπροστά για να έχουν ίδιο όφελος. Είναι μία προσπάθεια που χρειάζεται την συμμετοχή όλων μας, γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το Μουσείο ξεπερνούν τα 20 εκατ. Ευρώ».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρχει μία καινούργια πρόταση πάνω στο αρχιτεκτονικό του σχέδιο, που θα δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο διαλόγου εξαιρετικά αναγκαίο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. «Θα πρέπει να πορεύονται όλοι σε μία διαχρονική και διαδραστική σχέση με τους εγχώριους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες που θα διαμορφώσουν ένα πιο σύγχρονο διάλογο ερχόμενοι σε επαφή και επικοινωνία με το πολιτιστικό μας απόθεμα, της Σπάρτης και των Λακώνων».

Παρόντες στην παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης ήταν ακόμα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, οι Βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάκης Καρράς, Γιάννης Τζεφεράκος, Μπάμπης Σκούρας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Εμείς τί κάνουμε με το μουσείο μας ;;; κύριε περιφερειάρχα βοηθήστε μας …

  Eίμαστε αισιόδοξοι, ”O κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο “Ιερός Χώρος“ της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Μουσείο Άστρους θα ανοίξουν οριστικά και αμετάκλητα”

  Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι βουλευτές σας παρακαλούμε βοηθήστε με μια δημόσια παρέμβαση και μια επερώτηση στη αρμοδία υπουργό.

  …..”Οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης μας άρχισαν με έργα, όχι άλλα λόγια ρε παιδιά ,να ενώνονται με την οργισμένη τοπική κοινωνία.

  Ο βουλευτής μας κ. Βλάσης , ύστερα από πολλές ενοχλήσεις των οργισμένων πολιτών και 3-4 δικές μας ,κατέθεσε την πρώτη επερώτηση στην αρμοδία υπουργό για το μουσείο μας, αλλά ξέχασε από βιασύνη τον Ιερό Χώρο, ευχόμαστε να το συμπληρώσει σύντομα.

  Θα ρωτήσουμε για μια φορά ακόμα τους βουλευτές μας κ. Παπαηλιού και κ.Κωνσταντινόπουλο να καταθέσουν μόνοι τους η μαζύ και άλλη επερώτηση στη αρμοδία υπουργό, όπως έκανε ο κ.Βλασης και πιστεύουμε θα το κάνουν σύντομα.

  Θα θυμίσουμε και θα παρακαλέσουμε τον περιφερειάρχη μας τα λόγια του Ανδρέα Ζαίμη στο γέρο του Μωριά “από σένα εξαρτάται ” να υπογράψει και αυτός την απαίτηση στο ΥΠΠΟΑ που θα καταθέσουμε σύντομα.”

  Κύριε περιφερειάρχα σας παρακαλούμε “από σένα εξαρτάται “…. περιμένουμε μια παρέμβαση για τον
  “Ιερό Χώρο“ της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Μουσείο Άστρους, δεν χρειάζεται να κτίσουμε τίποτα , ούτε να ξοδέψουμε ένα ευρώ, όλα είναι έτοιμα σας περιμένουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ