Ο Υπουργός Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα προϊόντα με τα οποία αισχροκερδούν οι πολυεθνικές εταιρείες & νέες προκηρύξεις για κάλυψη ιατρικών θέσεων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα που αισχροκερδούν, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα στον αρμόδιο Υπουργό ότι:

«Στις 2 Νοεμβρίου εκδόθηκε δελτίου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Οι έλεγχοι έγιναν από τη ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα τα επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Είναι ένα καλό βήμα ότι βάσει του Νόμου 5045/2023 που προβλέπει πρόστιμα και επίσης προβλέπει ότι δημοσιεύεται και αναρτάται στη σελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός των πέντε ημερών η περίληψη των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλεται το πρόστιμο και περιλαμβάνει την επωνυμία, το ονοματεπώνυμο του παραβάτη, την έδρα, την περιγραφή της παράβασης και το επιβληθέν πρόστιμο.

Πιστεύω ότι καλώς βάλατε το πρόστιμο αλλά σας ερωτώ πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ποιο προϊόν με βάσει το Νόμο που εισηγηθήκατε παρανόμησε η εταιρεία και αισχροκερδεί εις βάρος του;

Πιστεύετε στο καταναλωτικό κίνημα; Πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζει και ο καταναλωτής για το ποια προϊόντα αισχροκερδούν οι εταιρείες; Και αν ναι γιατί δεν αξιοποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις για να τα δημοσιοποιήσει όπως ζήτησε με εξώδικο της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.»

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας στην απάντηση του ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν. Ωστόσο στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα προϊόντα που υπάρχει αισχροκέρδεια, αρνήθηκε να τα ονοματίσει και μίλησε γενικά για τις εταιρείες.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε, ως φύλλο συκής, για να καλύψει την εσκεμμένη και αδικαιολόγητη πλημμελή εφαρμογή των διατάξεων βάσει των οποίων επέβαλε τα πρόστιμα, οι οποίες προβλέπουν δημοσίευση περίληψης των αποφάσεων με περιγραφή μεταξύ άλλων των παραβάσεων, 10 αποφάσεις επιβολής προστίμων χωρίς όμως τις συνημμένες σε αυτές Εισηγήσεις του Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, οι οποίες όμως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αποφάσεων όπως προβλέπεται ρητά, καθώς σε αυτές καταγράφονται αναλυτικά γιατί επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Το ΠΑΣΟΚ που, όπως σημείωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, είναι ο θεμελιωτής των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων οι οποίες ακόμα και σήμερα προστατεύουν τους καταναλωτές, όπως η αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης, το παρατηρητήριο τιμών και το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων καθώς και ο μηχανισμός ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών θα συνεχίσει να πιέζει ώστε η Κυβέρνηση να δίνει τα προβλεπόμενα στοιχεία στους καταναλωτές και θα καταθέσει και πρόταση για τροποποίηση του νόμου ώστε να καθίσταται αδιαμφισβήτητα υποχρεωτική η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης των προϊόντων για τα οποία διαπιστώνεται αθέμιτη κερδοφορία από τις επιχειρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=A6RTIiobEG8

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2023

Αναμένονται νέες προκηρύξεις για κάλυψη ιατρικών θέσεων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Βασικά σημεία από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα στον Υπουργό Υγείας σχετικά με την αποδυνάμωση του παθολογικού τμήματος του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

–          Το προηγούμενο διάστημα είχα κάνει μια ερώτηση σχετικά με τους ακτινολόγους του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και την τηλεϊατρική. Μου είχατε απαντήσει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε σε 45 ημέρες να πάει κάποιος ακτινολόγος στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, δεν έχει πάει κανένας ακτινολόγος στο Νοσοκομείο.

–          Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε επιστολή της προς τον Διοικητή αναφέρει ότι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής είναι οριακή. Καθημερινά δέχεται 50-60 ασθενείς. Ο αριθμός των ειδικευμένων παθολόγων παραμένει στους 5, ενώ δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια κάλυψης των κενών θέσεων του οργανισμού, αλλά και των θέσεων των 2 επιμελητών που οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Παράλληλα, αναμένεται η μείωση των παθολόγων σε 4 λόγω συνταξιοδότησης. Ο αριθμός των ειδικευόμενων έχει μειωθεί από τους 6 έως 8 σε 3 με αποτέλεσμα πολλές μέρες κάθε μήνα να μην εφημερεύει ειδικευόμενος ιατρός και ο ειδικευόμενος παθολόγος να αναγκάζεται σε 31 ώρες συνεχούς εργασίας. Και ενώ η κατάσταση είναι τέτοια, γίνεται μετακίνηση δύο ιατρών στην Σπάρτη.

–          Σχετικά με την τηλεϊατρική είναι πολύ σημαντικό που το κάνατε πράξη, ύστερα από την πρότασή μου.

–          Κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά αν δεν δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς, θα έχουμε πολλά προβλήματα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσες θέσεις και να προκηρύξει το Υπουργείο, θα παραμένουν άγονες και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αν δεν δοθούν κίνητρα. Αν δεν βρεθεί μια λύση συνεργασίας μεταξύ του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προκηρύσσονται θέσεις που δεν θα καλύπτονται από κανέναν.

–          Το ζήτημα των προβλημάτων στο ΕΣΥ είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. Όταν αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Σε ένα κοινωνικό θέμα πρέπει να απαντάμε με σοβαρές προτάσεις.

Ο Υπουργός απάντησε:

–          Ότι σχετικά με το ακτινολογικό η θέση πρόκειται να βγει σε προκήρυξη μέχρι το τέλους του έτους – αρχές του επόμενου.

–          Ανέφερε ότι θα βγουν δύο προκηρύξεις. Μια την επόμενη εβδομάδα όπου θα υπάρξουν και θέσεις για το νοσοκομείο της Σπάρτης, λύνοντας το πρόβλημα της μετακίνησης από την Τρίπολη.

–          Ότι μέχρι τις αρχές του χρόνου, θα υπάρξει προκήρυξη για 1200 ιατρούς η οποία θα βασίζεται στις άγονες θέσεις προηγούμενης προκήρυξης και θα συνοδεύεται από ένα πακέτο μέτρων που θα μειώνει τις πιθανότητες να μην καλυφθούν οι θέσεις

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ