Ο Συνεργάτης διατροφολογίας ,εξηγεί για… Το αρχαίο Ελληνικό δίκοκκο σιτάρι Ζέας.

0

Ο Βασίλης μας εξηγεί  για… Το αρχαίο Ελληνικό δίκοκκο σιτάρι Ζέας.

Το δίκοκκο σιτάρι Ζέα είναι αρχαίο Ελληνικά φυτό… αλλα δυστυχώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος  απαγόρευσε την καλλιέργειά του ..!! Ευτυχώς γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από συγχρόνους καλλιεργητές που διαθέτουν μεράκι και όραμα, για την αναβίωση αυτού τού «θησαυρού»..Η τέλεια προσαρμογή τού δίκοκκου σιταριού Ζέα στο Ελληνικό κλίματο καθιστά ιδανική επιλογή στην διατροφή μας διότι εκτός της ασύγκριτης γεύσης, δεν περιέχει γλουτένη !!

Ιδανικό και για τον αγρότη, αφού είναι ανθεκτικό στις κοινές ασθένειες τών σιτηρών και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κατεργασία τού εδάφους. Στην σπορά και τη συγκομιδή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια μηχανήματα με το σκληρό σιτάρι, αρκεί να γίνουν πολύ μικρές προσαρμογές, λόγω του χοντρόφλουδου σπόρου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άλεσμα σε πετρόμυλο για να παραχθεί αλεύρι. Πρέπει να κοσκινιστεί για να φύγει η φλούδα. Το κάλλιστο είναι να το κρατάμε, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Παράγεται ένα εκπληκτικό ψωμί «ολικής άλεσης».

Η αναπαραγωγή τού σπόρου είναι εύκολη. Το σιτάρι αυτό είναι χοντρό φλουδο και σκληρό, ανθεκτικό στις ασθένειες και τις αντίξοες συνθήκες. Σπέρνεται σε ένα χωράφι χωρίς ιδιαίτερη προεργασία, ούτε χρειάζεται φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι καλλιέργειες είναι αποδοτικές και χωρίς πολλές διακυμάνσεις. Σπέρνοντας 25-30 κιλά ανά στρέμμα και παίρνουμε μια απόδοση, ανάλογα την χρονιά, τής τάξης τών150-180 κιλών. Το κοινό σκληρό σιτάρι αποδίδειγύρω στα 200 κιλά το στρέμμα.Η μέση τιμή για τον σπόρο είναι τα 5 ευρώ το κιλό.

Δυστυχώς στην χωρά μας οι περισσότεροι αγρότες ζούνε από τις επιδοτήσεις. Πρέπει να απαγκιστρωθούνε κάποτε από αυτό..Η επανεμφάνιση τού δίκοκκου σιταριού Ζέας αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για τους νέους αγρότες.. Είναι ήδη πολύ μεγάλη η ζήτηση σπορών Ζέας ενώ είναι τεράστια στο εξωτερικό !! Κατά χιλιάδες αυξάνονται αυτοί που ενδιαφέρονται για την υγεία τους, για ένα τρόφιμο που είναι τόσο ευεργετικό ..!! Όλη η Ελλάδα να γεμίσει με δίκοκκο σιτάριΖέας !!

Επικοινωνήστε με τον Βασίλη :  6975590648 email :  mzuluza@aol.com Facebook : www.facebook.com/basilwillhelpyou Skype :BasilNicholasTsitsikronis

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ