Ομιλία στην Τρίπολη από τον σύλλογο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ | “Δώρισε την ευκαιρία για ζωή…” (ph/vid)

0

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αρκαδίας “Άξιον Εστί” πραγματοποίησε ομιλία στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης με θέμα “Εθελοντισμός: Επιστήμη– Παιδεία Ημερίδα για τον εθελοντή αιμοδότη και τον εθελοντή δότη μυελού των οστών”.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 3ημερης εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα γίνει στην Τρίπολη την 24η και 25η Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη στο πνευματικό κέντρο του ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο Άστρος την 26η Σεπτεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του ΙΝ Αποστόλου Παύλου από ώρες 12:00 έως 18:00.

Εισηγητές ήταν οι κα.Ζησάκη Καλλιόπη, ιατρός αιματολόγος του νοσοκομείου Παίδων η Αγία Σοφία, η κα Τσολάκου Παναγιώτα, επισκέπτρια υγείας από το ίδιο νοσοκομείο, και ο κ.Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου “Αξιον Εστί” κ.Παναγούλης Γιώργος.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ.Παναγούλης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στον σύλλογο “Άξιον Εστί, τον οποίο και ίδρυσε ο ίδιος το 2014 με μόνο στόχο – όπως τόνισε – την παροχή βοήθειας στα παιδιά με καρκίνο και την έμπρακτη υποστήριξη στις οικογένειες τους που έρχονται αντιμέτωπες με την νόσο.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η κα.Ζησάκη, η οποία ανέλυσε την διαδικασία που απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να γίνει δότης μυελού των οστών και να χαρίσει τη ζωή σε έναν συνάνθρωπο του, εάν υπάρχει συμβατότητα.

Όπως τόνισε η κα.Ζησάκη η ΕΛλλάδα έχει περίπου 54.000 δότες μυελού των οστών, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, από τη στιγμή που άλλες μικρότερες σε έκταση χώρες όπως η γειτονική μας Κύπρος έχει πάνω από 150.000 δότες. «Υπάρχουν πλέον δύο τρόποι για να δωρίσει κάποιος αιμοποιητικά κύτταρα, είτε μέσω του μυελού των οστών, είτε μέσω του περιφερικού αίματος.

Το 80% των δωρεών γίνονται σήμερα με την μέθοδο που ονομάζεται Περιφερική Λήψη Αιμοποιητικών Κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα.Ζησάκη, ενώ υπογράμμισε πως ο ασθενής είναι εκείνος που θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προσφέρει μυελό των οστών.

Από την ομιλία δεν έλειψαν οι αναφορές και στην σπουδαιότητα του να προσφέρει κάποιος εθελοντικά αίμα, καθώς σήμερα στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά το χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο, ενώ καθημερινά το νοσοκομείο Παίδων χρειάζεται για τις ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί 230 μονάδες αίμα.

δείτε εδω

Πηγή: http://www.drt915.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ