Ολοκλήρωση σεμιναρίου στο εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι εμείς!»

0

Ένα ακόμη διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» σε συνεργασία με  τον ΟΚΑΝΑ, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Σχολεία της Αρκαδίας.

Το σεμινάριο βασίστηκε στο καινοτόμο υλικό πρόληψης του καπνίσματος για παιδιά δημοτικού «Κάπνισμα; Όχι εμείς!», που σχεδιάστηκε από τα Κέντρα Πρόληψης Β. Ελλάδος (Ελπίδα, Δίκτυο Άλφα, Πυξίδα, Σείριος, Ορφέας και Έκφραση), τον Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΠΙΨΥ-ΕΚΤΕΠΝ), την 4η ΥΠΕ και το ΑΝΘ «Θεαγένειο».

Πρόκειται για ένα ολιστικό, αξιόπιστο και έγκυρο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία μιας πολιτικής για την πρόληψη του καπνίσματος στο σχολείο.

Το πρόγραμμα πρόληψης «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» έχει φανεί από την αξιολόγησή του ότι είναι αποτελεσματικό στην ενίσχυση δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην πρόληψη του καπνίσματος, καθώς και στη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων που λειτουργούν προστατευτικά. Επιπλέον το πρόγραμμα επηρεάζει την πρόθεση για τη χρήση καπνού στο μέλλον, ωθώντας τα παιδιά να είναι πιο επιφυλακτικά ως προς αυτό.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οκτώ εκπαιδευτικοί από σχολεία της Αρκαδίας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του υλικού και να εξασκηθούν στην εφαρμογή του ώστε να έχουν την δυνατότητα να το υλοποιήσουν στις τάξεις τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα ακολουθήσουν υποστηρικτικές – εποπτικές συναντήσεις:

α) με τους εκπαιδευτικούς που θα εκπαιδευτούν στο παραπάνω σεμινάριο του Κέντρου Πρόληψης.

β) με τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν οποιοδήποτε πρόγραμμα εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί σε αυτές τις συναντήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη συμμετοχή τους σε ομαδικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της βιωματικής μεθοδολογίας, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα διεργασίας της ομάδας – τάξης και να λάβουν υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων στο σχολείο.

Συντονίστρια: Τραχανά Φωτεινή, Κοινωνιολόγος-Στέλεχος Πρόληψης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ