Οι ηθελημένες πολιτικές  ασάφειες , η συνταγματική  αναθεώρηση και η ψήφος της διασποράς.

0

Από τον Γιάννη Κουρόγιωργα

Έχουμε συμφωνήσει ότι στη δημόσια ζωή έχει σημασία τι λέμε, μεγαλύτερη σημασία τι κάνουμε με αυτά που λέμε και  μέγιστη σημασία  τι αποτελέσματα έχουμε με αυτά που κάνουμε. Τελικά από τα αποτελέσματα κρινόμαστε όλοι μας.

Κάποτε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους , γιατί η  υπερβολική ανοχή για όλα  και η υπερβολική σιωπή γίνεται τελικά επιζήμια για  το κοινό συμφέρον , που πρέπει να το βάζουμε μπροστά από τα  όλα τα μικροπολιτικά μας.  Πιστεύουμε η ειλικρινής κριτική και αυτοκριτική, ο δημόσιος διάλογος και κυρίως η συμμετοχή των πολιτών για τα κοινά , τελικά θα μας ξαναβάλλουν όλους  στη σωστή πορεία.

Πρόσφατα ήρθαν στην δημοσιότητα καθυστερημένα για τρία χρόνια   το “έσχες ” και λιγότερο  το “πόθεν”  των πολιτικών μας. Πάλι καλά ,  που δεν ήταν καθυστερημένα για …13 χρόνια , πως χάνονται μερικοί σε μια κουταλιά νερό  η έπρεπε να τα αναλύσουν πρώτα για καθε ενδεχόμενο…, εδώ  κάπου χάθηκε το “ηθικό πλεονέκτημα ” τα “ξεχάσαμε”… στο γάτζωμα των καρεκλών. Παράξενα  θα είναι αναρτημένα για λίγο καιρο, όποιος προλάβει ας τα κοιτάξει , γιατί θα τα σκεπάσουμε γρήγορα.  Όποιος  είχε χρόνο να ρίξει μια ματιά εύκολα κατάλαβε ότι  μερικοί “έσχουν” πολλά, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε καν μας ενδιαφέρει το “ποθεν”…..Επίσης γνωρίζουμε οι πολλοί έχουν σε σύγκριση με τους πολιτικούς μας  ψίχουλα η τίποτα.

Η ενασχόληση με τα κοινά έγινε καλό προσοδοφόρο επάγγελμα  και βολεύει πολύ καλά μερικούς. Αλλά και εμείς τα ανεχόμαστε και τα επιτρέπουμε. Φταίνε οι καρχαρίες, αλλά ας κουνήσουμε και εμείς τα χέρια μας. Πιάσαμε πάτο, πρέπει να αλλάξουμε πολλά και γρήγορα, και πρέπει κάτι να κάνουμε με τους πολιτικούς μας .

Για κάθε ενδεχόμενο θυμίζουμε και  τονίζουμε τα παρακάτω.

“Η οικονομική ανάπτυξη, με βάση το οικονομικό μοντέλο του Κοινωνικού  Κράτους  και  η  Φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι τελικά οι μονόδρομοι  και  δεν υπάρχουν σήμερα άλλες  εναλλακτικές λύσεις.”

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί  ακόμα  και σήμερα μερικοί επιμένουν στον “κυβερνητισμό” , σχίζουν “Ζάπεια” και κολλάνε “μνημόνια”, που μας οδήγησαν στην  εξαθλίωση και στα capital controls  της “σκληρής διαπραγμάτευσης “. Eπίσης δεν καταλαβαίνουμε  γιατί τους το επιτρέπουμε.

Το πολιτικό σύστημα κάνει καλά την δουλειά του όταν ακούγονται καθαρά και ξάστερα διαφορετικές απόψεις που τελικά  γίνονται αποφάσεις και προγράμματα ωφέλιμα και αποτελεσματικά  για την δημοκρατία και την κοινωνία μας. Απο τις καθαρές  και ξάστερες διαφορετικές απόψεις  οι πολίτες  μπορούν να διαλέξουν  το καλύτερο .Τότε η δημοκρατία μας δουλεύει σωστά.

Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε παγκόσμια κρίση ηγεσίας. Είναι επίσης  φανερό ότι  αυτή η παγκόσμια κρίση ηγεσίας υπάρχει έκδηλη  και στην πατρίδα μας. Οι πολιτικοί  ηγέτες μας, με όλες τις καλές διαθέσεις τους, προσέφεραν ότι μπορούσαν και σήμερα είναι καιρός να αφήσουν τις καρέκλες για τους νεότερους, αν πράγματι ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον, δεν μπορούν να μας δόσουν τίποτα άλλο, ας το πάρουν χαμπάρι, για να μην εφαρμόσουμε αναγκαστικά το δαγκωτό μαύρο. Oι πολίτες  δεν τους πιστεύουν  πια και αυτό εχει σημασία. Όσοι πράγματι ενδιαφέρονται για τα κοινά μπορούν να βοηθήσουν σαν ενεργά άμισθα μέλη, κανένας δεν περισεύει,  και  είναι έκδηλο δεν βοηθούν πια σαν  αιώνια καλοπληρωμένοι επαγγελματίες, βαρεθήκαμε τα ίδια πρόσωπα. Σε όλο τον κόσμο όταν οι πολιτικοί χάνουν τις εκλογές παραιτούνται και πάνε στα σπίτια τους, αυτό δεν συμβαίνει στην πατρίδα μας.

Οι ηγέτες της κεντροαριστεράς  τουλάχιστον για δέκα χρόνια ασχολούνται  με το μεγάλο  “πολυτασικό” η όχι  θέμα  της συμπαράταξης  που μαζύ με τα άλλα , όπως “υπερβολική φιλοδοξία” και  “κυβερνητισμό” με κάθε κόστος ,   έκανε το 48%   σχεδόν  5% , άντε 8% , και συνεχίζουν το ίδια βιολιά,  σήμερα δεν ξέρουν  τελικά  ούτε ποιό όνομα θέλουν  ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ,  Ελιά,  Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΟΔΗΣΟ,  με  Ποτάμι η χωρίς  Ποτάμι , με ΔΗΜΑΡ , ποιά ΔΗΜΑΡ….και ποιός ξέρει  τι μας περιμένει ακόμα. Αυτό λέγεται διαφορετικά, πολιτικές ασάφειες στο μεγαλείο τους.Τι να κάνει και ο δημοκρατικός λαός μας…πάλι καλά, πρέπει να σκεπτούμε γιατί χάσαμε τον ενθουσιασμό μας … ποιόν πρέπει να ψηφίσουμε από όλα αυτά…. Χάσαμε τον κεντρικό μας στόχο, μπερδέψαμε τα κεντρικά θέματα και ξεχάσαμε τα πεντακάθαρα μυνήματα.

Από την άλλη μεριά η ριζοσπαστική Αριστερά που θέλει να είναι επίσης και  η κεντροαριστερά άφου “έσχισε τα μνημόνια” , έδιωξε  με ένα νόμο την  “τρόικα” και έφερε τους “θεσμούς ” και τους Γερμανούς  για μόλις  τουλάχιστον 99 χρόνια, μας έφερε για να μας σώσει  τον “ραγκουσισμό” και μιλάει πάλι για  κόμμα του λαού που από ριζοσπαστική έγινε …..”Προοδευτική Συμμαχία» ή «Προοδευτική Παράταξη». Σύντομα θα ανοίξουν πάλι  οι  ασκοί του Αιόλου, οι θύελλες θα έρθουν με μαθηματική ακρίβεια αργότερα , που τα μέλη για “ευκολία  θα εγγράφονται”  στην «Προοδευτική Παράταξη» στο διαδίκτυο , όπως αλλού νωρήτερα εγγράφοντο τηλεφωνικά…, για να καπελώνονται  στη συνέχεια μια και θα θεωρούνται άσχετα. Έτσι νομίζουν μερικοί,  ότι αυτή είναι δημοκρατία και οι δημοκρατικες διαδικασίες…

Αλλά υπάρχουν και άλλα χειρότερα.  Ο ραγκουσισμός  και  ο μπαρουφακισμός έγινε  η κρατούσα πολιτική ηθική. Ξεφτύλα στο μεγαλείο της, ο πλανόδιος πολιτικός γυρολόγος  αφού δεν βγήκε πρόσφατα αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης, δήθεν εκεί που πίστευε  τόσα χρόνια, κοίταξε ολούθε και στην απέραντη όχθη  για καρέκλες, και τώρα μας λέει θα μας σώσει και αυτός . Και ο βιβλιοπώλης τέως υπουργός,  που άδειασε τις τράπεζες ,” εχουμε λεφτά μέχρι την Δευτέρα”,που παράξενα οι έγκυροι νομικοί κύκλοι το “ξέχασαν” , άραγε τι είναι εσχάτη προδοσία…, ασχολείται καθημερινά με κεντρικό στόχο του, πουλάμε αριστερά και κονομάμε δεξιά.  Όταν ανεχόμαστε και ενθαρρύνουμε τέτοιες ξεφτύλες γινόμαστε συνεργοί και υπεύθυνοι στα μάτια του λαού μας.

Πολύ συνοπτικά ένας φίλος μας πρόσφατα ανέφερε “ντρεπόμαστε  να είμαστε αριστεροί” , τι να προσθέσουμε………..

O απόγονος τρίβει τα χέρια του και  γελάει  ασταμάτητα για το μεγάλο δώρο που του έκαναν, που πρόσφατα δεν το έβλεπε ούτε στον ύπνο του… Σύντομα ξέχασε το μακεδονικό , ας είναι καλά ο προκάτοχος , και ασχολείται με την ψήφο της διασποράς .Με την ευκαιρία ας αναφέρουμε εδώ , οι ίδιες οικογένειες μας κυβερνούν διακόσια χρόνια…, πάλι καλά που είμαστε ζωντανοί. Θα επανέλθουμε στο θέμα η Ελλάδα “τρώει” τα παιδιά της,  όπως επιγραμματικά ανέφερε ο  διακεκριμένος, βέβαια στο εξωτερικό,  θεωρητικός φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος.

Οι πολιτικοί ηγέτες μας αν και είναι έξυπνοι, (αυτό είναι το πρόβλημα….), ηθελημένα μασάνε τα λόγια τους με μεγάλες πολιτικές ασάφειες, γιατί τους συμφέρει να κρατήσουν τις καρέκλες τους και τίποτα άλλο.

Απορούμε γιατί οι πολιτικοί μας γελούν ασταμάτητα, ενδιαφέρον θέμα…Ο καθένας ας το κρίνει και  ας βγάλλει μόνος του τα δικά του συμπεράσματα.

Σύντομα θα έχουμε συνταγματική αναθεώρηση . Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν δυναμικά  από την πολιτική ηγεσία να περιλαμβάνονται τουλάχιστο τα επόμενα  στη συνταγματική αναθεώρηση ( και αν σε περίπτωση  δεν ακουστούν θα τους θυμίσουν το  “δαγκτωτό” μαύρο).

1) Για τα επόμενα εκατό χρόνια  η βουλευτική θητεία  είναι  περιορισμένη μόνο για 7 χρόνια.

2) Για τα επόμενα εκατό χρόνια  oι εκλογικές περιφέρειες είναι όλες μονοεδρικές και οι βουλευτές εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία .

3)Τα πολιτικά κόμματα ενεργούν με δημοκρατικές διαδικασίες  σύμφωνα  με τα  καταστατικά   και  τους κανονισμούς  που ελέγχονται  και εγκρίνονται  από το ΣΕ η το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αν δεν κτήσουμε κόμματα που να λειτουργούν δημοκρατικά <όχι αρχηγικά η καπελωμένα από τους πραιτωριανούς της εξουσίας >,δεν θα δούμε ποτέ στον ήλιο μοίρα.

4) Οι αρμοδιοτήτες του Προέδρου της Δημοκρατίας  είναι τιμητικές ,η θητεία του  είναι περιορισμενη μόνο για επτά χρόνια και η εκλογή του γίνεται με σχετική πλειοψηφία της βουλής  των παρόντων βουλευτών (δεν θα ψηφίζουμε δέκα φορές για κανένα λόγο ….. , να μας κοιροδεύουνε ….για δίχως αρμοδιότητες,ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας… στον Καναδά τον διορίζει η κυβέρνηση).

Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θέλουμε να  θυμίσουμε τις παλιές μας θέσεις για τον ψήφο της διασποράς. Ο ισχύων νόμος επιτρέπει στους απόδημους  με δικά τους έξοδα να έρχονται στην πατρίδα και να ψηφίζουν.Στις μέρες της Ολυμπιακής τα κόμματα κάποτε “θα πλήρωναν”… τα εισητήρια των ψηφοφόρων, πολλοί απόδημοι ταξίδευαν δωρεάν, πολλές φορές δεν ψήφιζαν… και μερικές φορές ψήφιζαν και αντίπαλα κόμματα, περασμένα μεγαλεία.  Γιατι σήμερα γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Μια και μιλάμε για ολόκληρη την διασπορά και για τους απόδημους στην “Αστόρια” πριν διακόσια χρόνια, ας διευκρινήσουμε μερικά πράγματα.

Θα είναι χρήσιμο εδώ να αναφέρουμε  τι κάνουμε με τους ετεροδημότες και για ποιό λόγο το κράτος βοηθάει  και συντηρεί τον ανόητο επαρχιωτισμό .

Πρώτη βλακεία  οι ετεροδημότες να ψηφίζουν στο τόπο καταγωγής.

Δεν καταλαβαίνουμε ποιός φωστήρας σκέφθηκε οι ετεροδημότες πρέπει να ψηφίζουν στο τόπο καταγωγής και όχι στο τόπο διαμονής και  μόνιμης κατοικίας και γιατί αυτή η βλακεία δεν διορθώνεται η τουλάχιστον δεν συζητιέται από πολλούς ηγέτες , ακόμα και έγκυρους συνταγματολόγους  η απλούς πολίτες τόσα χρόνια. Βλέπουμε στίς εκλογές να μεταφέρονται  από τις πόλεις στη επαρχία εκατομμύρια πολιτών τις περισσότερες φορές με έξοδα των κομμάτων “για να ψηφίσουν στον τόπο τους”. Η μεταφορά των ετεροδημοτών για λίγες μέρες   κοστίζει πολλά στη οικονομία , για μεταφορικά έξοδα  και άδεια απουσίας από την εργασία τους.

Το κυριότερο η «στραβή  ψήφος » ,  ότι μας λένε οι συγγενείς μας… , για «άγνωστους » αντιπροσώπους,  είναι θεωρητικά παραβίαση του συντάγματος και της δημοκρατίας. Πολλές φορές είναι  αντίθετη με το ίδιο το συμφέρον των ετεροδημοτών ψηφοφόρων , αφού άλλοι αποφασίζουν για αυτούς στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και όχι οι ίδιοι για κάτι που άμεσα τους αφορά. Για το λόγο αυτό οι ετεροδημότες ψηφοφόροι  καλούνται  και «ανόητοι επαρχιώτες » η βλάκες , πού δήθεν ενδιαφέρονται για τον τόπο καταγωγής , αφού εμφανίζονται εκεί να ψηφίσουν κάθε τέσσερα χρόνια  και πολλές φορές  στη καθημερινη τους ζωή, έχουν απόψεις  και ενέργειες αντίθετες με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας  των ίδιων και περισσότερο της μόνιμης κατοικίας  των παιδιών  των. Αυτό το φαινόμενο δεν γίνεται στα σύγχρονα κοινωνικά κράτη , όπου οι πολίτες υποχρεούνται να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.  Αντίθετα σε εμάς το κράτος βοηθάει  και συντηρεί τον ανόητο επαρχιωτισμό .

Δεύτερη  βλακεία  να ψηφίζει ολόκληρη η διασπορά.

Φυσικά οι προσωρινοί απόδημοι πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν, όπως επιτρέπει ο  ισχύοντας νόμος. Αν μιλάμε για ολόκληρη την διασπορά, δεν ξέρουμε τι λέμε, όπως με τους ετεροδημότες κατά μείζονα λόγο το κράτος βοηθάει  και συντηρεί τον ανόητο επαρχιωτισμό.  Ούτε ξέρουμε γιατί ακριβώς μιλάμε, για πόσα εκατομμύρια απόδημους μιλάμε, ούτε θα εφαρμοσθεί ποτέ. Το επόμενο  στάδιο θα είναι να ψηφίζουν για μας οι Ινδοί, σαν  απόγονοι του Μεγάλου Αλέξαντρου , η  ακόμα να μην ψηφίζει κανένας , αφού όλοι είναι άσχετοι.  Εδώ η ηθελημένη πολιτική  ασάφεια βολεύει μερικούςΌλη η κουβέντα γίνεται  για μικροκομματικά  πολιτικά συμφέροντα. Αν τολμούν ας ρωτήσουν το Ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα.

Βασικά μια τέτοια θεώρηση είναι αντισυνταγματική. Οι συνέπειες θα είναι  επιζήμιες για τους μόνιμους κατοίκους του Ελληνικού  κράτους και αντισυνταγματικές αφού άλλοι άσχετοι, που μπορεί να είναι περισσότεροι…, περιστασιακά και χωρίς συνέπειες θα αποφασίζουν  για αυτούς. Τελικα η  ψήφο της διασποράς θα ανακληθεί  σύντομα με ένα δημοψήφισμα, αν ποτέ εφαρμοστεί.

“H άποψη μας είναι ότι η ψήφος έχει περισσότερο σχέση με το κράτος, που πριοσδορίζεται σε μια συγκεκριμένη εδαφική περιφέρεια, και λιγώτερο με το έθνος, που δεν έχει σύνορα . Πολλά σύγχρονα κράτη έχουν εφαρμόσει αυτό το δικαίωμα  αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε ένα έθνος μεταναστών διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο για τρεις χιλιάδες χρόνια από το πρώτο αποικισμό του Θαλή , που γέννησε το Ελληνικό θαύμα , μέχρι σήμερα.”

“Είναι λάθος  η άποψη που μας λέει  ,θέλουμε δήθεν τον απόδημο Ελληνισμό… και θέλουμε να ψηφίζει , που δεν ξέρουμε καλά αν είναι τέσσερα …η δεκατέσσερα εκατομμύρια, αλλά  όλοι αυτοί όσοι είναι τάχα να εκπροσωπούνται από περίπου 2-3 βουλευτές για μια στάχτη στα μάτια της δημοκρατίας. Είναι λάθος επίσης η άποψη ότι ο απόδημος Ελληνισμός, όπου να βρίσκεται και όποιος να είναι,  έχει τα ίδια δικαιώματαμε με τούς μόνιμους κατοίκους του Ελληνικού κράτους, αυτό δεν μπορεί και  δεν πρόκειται ποτέ  να εφαρμοσθεί, ούτε για μικροκομματικά  πολιτικά συμφέροντα.

Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνταγματική αναθεώρηση και η θωράκιση της δημοκρατίας μας.

https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%ac%ce%ba/

Στα κοινωνικά κράτη ασχολούνται με τα προβλήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, δεν ψηφίζουν δέκα  φορές για χωρίς αρμοδιότητες πρόεδρο, γιατί η δημοκρατία δουλεύει σωστά. Στη σοσιαλοδημοκρατική Σουηδία όλοι ανεξαίρετα, η κυβέρνηση, η αντπολίτευση και ο ιδιωτικός τομέας,  μιλάνε για καλοπληρωμένη εργασία  τεσσάρων ημερών και  τριάντα ωρών, εδώ ας μην θυμίσουμε τα δικά μας,,,,,

Αν ποτέ θέλουμε να δούμε και εμείς στον ήλιο μοίρα, πρέπει να αφήσουμε τις ηθελημένες πολιτικές ασάφειες, να μιλάμε για τα επίκαιρα σημαντικά και κεντρικά θέματα που μας αφορούν όλους, ας προτείνουμε  ένα για παράδειγμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,  με πεντακάθαρα και αξιόπιστα πολιτικά μηνύματα για να μας πιστεύουν οι πολίτες  και να αρχίσουμε τουλάχιστον με την συνταγματική διάταξη “Για τα επόμενα εκατό χρόνια  η βουλευτική θητεία  είναι  περιορισμένη μόνο για 7 χρόνια”.

Δείτε σχετικά θέματα στους παρακάτω συνδέσμους .

Η ιστορία του “πόθεν έσχες”  των πολιτικών, η δίκαιη φορολογική νομοθεσία για όλους  και  “λεφτά…

“Αν έχεις μαχαίρι τρως καρπούζι”  και τι είναι  νόμιμο και ηθικό.

To οικονομικό μοντέλο του Κοινωνικού  Κράτους , η παρέμβαση   «όταν και όπου χρειάζεται»  και…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ