Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ κατά την οποία απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο από όπου ανακοίνωσε 45 μέτρα, προκαλώντας σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για την «Ελλάδα το 2027», που ανακοίνωσε χθες, επανέλαβε ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του, ενώ απαντώντας στο θέμα της ακρίβειας για το οποίο δέχεται έντονες αντιδράσεις είπε πως «απασχολεί παντού στον κόσμο όλες τις κυβερνήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια απότομη αύξηση των τιμών, στην Ελλάδα ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο…Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι το άθροισμα των επιμέρους πληθωριστικών αυξήσεων» και επανέλαβε την πρόβλεψη σταθεροποίησης του πληθωρισμού γύρω στο 2%.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης / ΔΕΘ: Μικρό καλάθι με «επένδυση» στα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης
Οι «στόχοι» για την «Ελλάδα το 2027»
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών. Πρέπει να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 το 2027 και θα είναι. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική δέσμευση. Αυτό θα γίνει προφανώς με την Ελλάδα να παραμένει μια χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα».
«Ο δεύτερος στόχος είναι το ΕΣΥ» είπε και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, Συχνά αναδεικνύονται ασθένειες και αδυναμίες του ΕΣΥ. Χρειάζονται παρεμβάσεις, που ήδη υλοποιούνται. Το 2027 χρειαζόμαστε πολλά νέα κέντρα υγείας, να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, να έχουμε καλύτερους μισθούς. Θα ήθελα να κριθώ γι’ αυτό που σήμερα στους πολίτες μπορεί να μην φαντάζει δυνατό.
Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε ορίζοντα πενταετίας να μην ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια ήταν πανδημίας και σε αυτά το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε. Αυτή τη μάχη την κερδίσαμε. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Χθες μίλησα για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και για ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για την περιφέρεια. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να έχουν επιπλέον απασχόληση και γι’ αυτό κάποιοι βλέπουμε να επιστρέφουν στο ΕΣΥ… Υπάρχουν αδυναμίες και καλά κάνετε και τις αναδεικνύετε. Υπάρχει και μια πλευρά που δεν αναδεικνύετε και είναι αυτή που πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι απ’ τις υπηρεσίες».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επόμενη πρόκληση είναι «καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Αυξήσεις συντάξεων στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού», είπε και μίλησε και για το έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα.
Για τις τιμές στο ρεύμα
Σε ερώτηση για την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση και η πράσινη ενέργεια αποτελεί και οικονομική αναγκαιότητα, ωστόσο πρόβλημα, όπως είπε, με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο.
«Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου» είπε και σημείωσε πως «Βραχυπρόθεσμα, αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση» είπε.
Σημείωσε πως η Ελλάδα στις λιανικές τιμές είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πως θα συνεχίσει τον αγώνα να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις.
Τόνισε πως γίνονται κι άλλες παρεμβάσεις «Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».
Το πρόβλημα της στέγης
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα την ενοικίων υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο ελληνικό -αναδεικνύεται γιατί δεν είμαστε πια σε περίοδο κρίσης-» και εκτίμησε ότι αυτό «έρχεται στην επικαιρότητα με πολλή ένταση γι’ αυτούς που νοικιάζουν. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αφορά ζευγάρια έως 50 ετών, θα βοηθήσει περίπου 15-20.000 πολίτες να αποκτήσουν σπίτι ισχυριζόμενος ότι «τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι προσφορά και γι’ αυτό επιμένουμε στο να βάλουμε ένα φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα. Εξετάζουμε επίσης να το κάνουμε και σε άλλες περιοχές» κάνοντας λόγο για «πλέγμα μέτρων που στοχεύουν να προσφέρουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι τιμές ενοικίων».
«Εφόσον χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο δραστικοί σε αυτό το θέμα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το project της ΧΡΩΠΕΙ θα το μετατρέψουμε σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας» ανέφερε.
Ανομία και παραβατικότητα
Σε ερώτηση αναφορικά με την ανομία και την παραβατικότητα ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει αισθητή βελτίωση στους αριθμούς της αστυνόμευσης. «Το μήνυμα είναι ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος έχει τη δυνατότητα να τους εφαρμόσει. Για τις παραλίες, η Ιταλία έχει παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ίσως πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα από εμάς. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα. Αλλά σήμερα έχουμε κάμερες και ηλεκτρονική ταυτοποίηση του εισιτηρίου. Δουλεύει το σύστημα ρολόι».
«Για όσους παραβιάζουν τον ΚΟΚ, έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργία να εξετάσουν το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες που θα ελέγχουν την παραβατικότητα στους δρόμους. Και θα πηγαίνει απευθείας η κλήση στον πολίτη».
Για τις πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους
Για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, πυροσβέστες και εθελοντές είπε ότι πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. «Φέτος, ως τώρα, έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και ταυτόχρονα πολύ περισσότερες πυρκαγιές με τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών» είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα απέδωσαν αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, και μια φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. «Και προφανώς την μελετάμε και θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».
«Δεν θα δεχθώ μια μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση η οποία ακυρώνει όλη τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε», είπε. «Γινόμαστε καλύτεροι. Οι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους» πρόσθεσε.
Για τα ζητήματα λειψυδρίας
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα νησιά και τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν το φαινόμενο της λειψυδρίας και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης» τονίζοντας ότι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα.
Είπε ότι τα προβλήματα ύδρευσης που έχουμε στα νησιά ιδίως στις Κυκλάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Πρόσθεσε πως «έχουμε μία όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι και τόσο ανησυχητική μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής». Εκτίμησε ακόμη ότι «η πιθανότητα να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με προβλήματα αντίστοιχα της τελευταίας διετίας είναι μικρή όμως επειδή η ελπίδα δε συνιστά στρατηγική έχει ληφθεί απόφαση μαζί με την ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο που θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που έχει από μόνη της τετραπλάσιο δυναμικό από όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής μαζί».
Για τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας, ούτε για το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε του πρώτους μήνες. Δεν θα δικαιωθεί αυτή η αντιπολίτευση. Να υπάρξει εναλλακτική πρόταση κοστολογημένη»
Σε ερώτηση για την ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή. Αν η ΝΔ κάνει όλα όσα για τα οποία έχουμε εκλεγεί, θα είμαστε μια καλή κυβέρνηση. Είναι πολλά τα τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας.».
Για σενάρια περί ευρωπαϊκού αξιώματος
Για τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα και συγκεκριμένα να αντικαθιστά τον Αντόνιο Κόστα, ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε. «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023» είπε και συμπλήρωσε: «Μπορώ να σας πω ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μία πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω ως την άνοιξη του 2027.»
Και κατέληξε «Πάντα όσοι είχαν προβλέψει πρόωρες εκλογές διαψεύστηκαν, έτσι θα διαψευστούν και τώρα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίζει».
Για την ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, πόσο ανησυχητική τη θεωρεί και στο εσωτερικό της χώρας τόνισε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο επισημαίνοντας ότι δεν αποτυπώθηκε με την ένταση που είχε προβλεφθεί στις ευρωεκλογές αλλά οπωσδήποτε σε κάποιες χώρες όπως στη Γερμανία είναι ανησυχητική. Διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα κι ότι ο ίδιος δεν θα κατηγοριοποιήσει κάποια κόμματα ως ακροδεξιά. Υπογράμμισε ότι η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ζητήματα που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση, που στη χώρα μας έχουμε αντιμετωπίσει και άρα υπάρχει διάκριση μεταξύ του τι γίνεται στην Ευρώπη και τι γίνεται στην Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν το 2019 και εξέφρασε τη λύπη του για όποιους προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα με τα εθνικά θέματα.
Για απουσία Καραμανλή – Σαμαρά από τη ΔΕΘ
Σε ερώτηση για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από τη ΔΕΘ και αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη ΝΔ, είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είπε ότι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτήν. Δεν επιβάλλουμε μονοφωνία απόψεων-είπε- και προσέθεσε ότι, είμαστε όμως ένα κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στου βουλευτές να στηρίζουν τις νομοθετικές επιλογές της Κυβέρνησης. “Όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Μια χαρά είναι η ΝΔ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ερωτώμενος για την βραχεία μίσθωση σπιτιών, (Airbnb) είπε ότι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση και για την ώρα δεν θα κάνει η κυβέρνηση άλλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση
Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η συζήτηση αυτή να γίνει συντεταγμένα από τις αρχές του 2025 αλλά οραματίζεται μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση. «Μακάρι η αντιπολίτευση σε αυτή τη συζήτηση όταν καταφέρει να βρει το δρόμο της να μπορέσει να προσέλθει με ένα πνεύμα δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν», είπε.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Για τον υπερτουρισμό
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση στη ΔΕΘ για το ζήτημα του υπερτουρισμού σημείωσε:
«Ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες το χρόνο. Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο γι’αυτό το τέλος θα είναι 20 ευρώ. Εξίσου σημαντική η παρέμβαση για τον αριθμό των πλοίων που φτάνουν ταυτόχρονα σε έναν προορισμό. Εκεί θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Σημαντικό να τηρούμε κανόνες βιωσιμότητας σε όσα χτίζονται από εδώ και στο εξής. Να βάλουμε φρένο σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά οι υποδομές. Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης.
»Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της ύδρευσης. Τα νησιά εχουν πρόβλημα συγκεκριμένους λίγους μήνες. Πώς θα δρομολογήσουμε πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών. Έχουμε μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων. Είναι επικίνδυνο να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Οι πόλεις και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μία τέτοια υπερβολή. Η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο και η Αθήνα έχει 8 εκατ.».
tvxs.gr/