29.2 C
Ástros
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Αρχική Επικαιρότητα Μακεδονικό: Και τώρα τα μεγάλα διλήμματα

Μακεδονικό: Και τώρα τα μεγάλα διλήμματα

0

Μια 30ετία εθνικιστικών εγκλωβισμών παίρνει τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβαν το κόστος της πολιτικής υπέρβασης με έναν έντιμο και καθαρό συμβιβασμό και, πλέον, το πολιτικό σύστημα σε Αθήνα και Σκόπια τίθεται ενώπιον της ιστορίας και των ευθυνών του.

Στην Ελλάδα η συμφωνία για το Μακεδονικό επανακαθορίζει ήδη, από χθες, πολιτικά μεγέθη, επαναπροσδιορίζει συσχετισμούς και συμμαχίες, και λειτουργεί ως καταλύτης ανασύνθεσης του δίπολου προόδου – συντήρησης. Η όλη διαδικασία διαγράφεται μακρά κι επίπονη, οι πόλοι όμως, οι στόχοι, και τα ρίσκα είναι ήδη διακριτά.

Το μεγάλο βήμα του Αλέξη Τσίπρα

Για τον Αλέξη Τσίπρα η λύση στο Μακεδονικό γίνεται το ταυτοτικό ορόσημο της προοδευτικής διακυβέρνησης, έξω και πέρα πλέον από τις μνημονιακές ομηρίες. ‘Εκλεισε μια καλή – σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον – και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ρίσκαρε την ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και την εθνική αξιοπρέπεια, και τόλμησε να αναμετρηθεί με τους «δαίμονες» του εθνικιστικού λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλείας.

Ενίσχυσε καταλυτικά το ηγετικό του προφίλ και έδωσε πόντους στο διεθνές status της χώρας, η επιλογή του όμως είναι καταδικασμένη να κριθεί όχι μόνον από την δική του αξιοπιστία αλλά, κυρίως, από εκείνη του αντισυμβαλλόμενου – ήτοι, από την πολιτική ισχύ του Ζόραν Ζάεφ και από την πιστή εφαρμογή ή μη της συμφωνίας στην πΓΔΜ. Σε εκλογικούς όρους, επίσης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα με ένα πασοκογενές τμήμα των ψηφοφόρων του καθώς και με κάποιους – λίγους – βουλευτές του στην βόρειο Ελλάδα, ενώ αργά ή γρήγορα θα κληθεί να διευθετήσει το υπαρκτό, και βαθιά πολιτικό, ζήτημα της απόστασης με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο. Προοπτικά ωστόσο, και πέραν της διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας, ο χειρισμός του Μακεδονικού του δίνει πλέον την απόλυτη πρωτοβουλία, και κυριαρχία, στην υπόθεση ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

Ο «Κυριάκος Σαμαράς»

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μακεδονικό κινδυνεύει να γίνει η σφραγίδα οριστικής αποποίησης της φιλελεύθερης ταυτότητάς του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου, ενδύθηκε προθύμως το κοστούμι του «Κυριάκου Σαμαρά» και ύψωσε λάβαρο εθνικοπατριωτικού ανένδοτου με υπογραφή Αδωνι. Δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την «πολιτική νομιμοποίηση» να υπογράψει την συμφωνία, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να την αποτρέψει, και προσπερνά την εθνική γραμμή του 2008 και του Καραμανλή δια του ετεροπροσδιορισμού και της οχύρωσης πίσω από την διαφοροποίηση Καμμένου.

Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι συζητά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ υποδαυλίζει σταθερά και επικινδύνως την διχαστική συζήτηση περί «μειοδοτών» και «πατριωτών». Είναι μια επιλογή που μπορεί να βρει κάποια εκλογικά ερείσματα στο εθνικό θυμικό και το συναίσθημα – είναι, όμως, και μια επιλογή που αναδεικνύει το έλλειμμα καθαρής θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα, που απειλεί επίσης να κόψει τις γέφυρες της ΝΔ με τους κεντρογενείς αναποφάσιστους ψηφοφόρους, και που υπονομεύει το προφίλ «κυβερνησιμότητας» της συντηρητικής παράταξης αλλά και του ίδιου του αρχηγού της. Δεν είναι αμελητέο άλλωστε το γεγονός ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κάνει καθόλου ευτυχείς τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και ουκ ολίγα μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, μηδέ της Ντόρας Μπακογιάννη εξαιρουμένης.

Η «ώρα της κρίσης» για το Κίνημα Αλλαγής

Τα διλήμματα όμως γίνονται σκληρά και επιτακτικά και για τον τρίτο πόλο, το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά επέδειξε χθες συγκρατημένους τόνους, επανέλαβε ότι «το ΚΙΝΑΛ θέλει λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση», και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού πάρει στα χέρια της, σήμερα, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Η ώρα των επιλογών όμως έχει έρθει, και όλα δείχνουν πως θα είναι επιλογές δύσκολες και συγκρουσιακές. Ο βρασμός, άλλωστε, σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, και η σφοδρή δημόσια κόντρα των «ποταμίσιων» βουλευτών Δανέλλη και Μαυρωτά με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ, δείχνει και το πρώτο επίπεδο του πολιτικά υπαρξιακού ζητήματος που διαμορφώνει το Μακεδονικό για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Ηδη, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχουν πάρει – λιγότερο ή περισσότερο ευκρινώς – θέση υπέρ της συμφωνίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος κινούνται, επί του παρόντος, οριακά στο «ναι μεν αλλά», και οι μεγάλες αντιστάσεις εκδηλώνονται από τις τάξεις του παραδοσιακού «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Με δεδομένο ότι και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απονέμουν… κατά ριπάς εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται σαφές πως οι αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά δεν θα είναι εύκολες. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα έχουν και πολιτικές απώλειες…

Νικόλ Λειβαδάρη

 /tvxs.gr/

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.

Επίσης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία (αλλά και την ελληνική κοινωνία) για  πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί τη σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

  • θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της χώρας μας
  • θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας
  • θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ωστόσο, δε λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας, σημειώνουν ακόμη και αναφέρουν αναλυτικά:

Κέρδη από τη συμφωνία

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια. 

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «SevernaMakedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.

5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.

6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.

7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).

8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.

12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)

13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων  θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).

14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την  Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».

16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Το διεθνές περιβάλλον

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση σε ένα διεθνές status quo στο οποίο ο όρος «Μακεδονία» ήδη περιλαμβανόταν στο όνομα της γείτονος όπως αυτό χρησιμοποιούνταν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή fora, όπως προέκυπτε εξάλλου και από τη δεσμευτική ενδιάμεση συμφωνία του 1995, σύμφωνα με την οποία η ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πέραν τούτου πάνω από 140 κράτη (της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α συμπεριλαμβανομένων) αναγνώριζαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους δε πολίτες της πΓΔΜ ως Μακεδόνες.

Το Διεθνές Δικαστήριο του Ο.Η.Ε το 2011 είχε εκδώσει μία απόφαση με δυσμενείς πτυχές για την Ελλάδα,  ως προς τις ενέργειες που οδήγησαν στην μη αποστολή πρόσκλησης στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενέστερο από αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις στις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης.

Άρθρο 7 της συμφωνίας

1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7 (2).

4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.

 tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο