Μήνυμα για την Πρωτομαγιά του Γιώργου Παπαηλιού υπ. βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

0

Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και  η «μνημονιακή» λαίλαπα κατεδάφισαν εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων.

Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την επικράτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας, ως βάσης καθορισμού της σχέσης (εργασίας) εργαζόμενου-εργοδότη, έχει μετατρέψει το εργατικό δίκαιο  από  ασπίδα προστασίας των εργαζομένων σε πεδίο ανελαστικής εφαρμογής  των κανόνων των «αγορών», εις βάρος των εργαζομένων.

Βάσει αυτών, το εργατικό δίκαιο τείνει να καταστεί «εργατικό δίκαιο» της λεγόμενης «ευέλικτης κανονικότητας», δηλαδή της επιβολής της θεσμοθετημένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Οι πολλαπλές κρίσεις  παρέχουν την ευκαιρία-το πρόσχημα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού να συνεχίσουν και να εντείνουν την επίθεση στην εργασία, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στα συνδικάτα.

Οι συνθήκες επιτάσσουν, οι δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγικής δημιουργίας και της νεολαίας μαζί με τους  πολιτικούς εκπροσώπους τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την ανατροπή του συστήματος που καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, αποδομεί κοινωνικές κατακτήσεις και αναπαράγει κρίσεις.

Και στη συνέχεια, να καταστήσουν την παροχή εργασίας, από αντικείμενο συναλλαγής εις βάρος των εργαζομένων, σε ουσιαστικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους  και τους εργαζόμενους και «μικρομεσαίους», ελεύθερους ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Αυτοί  παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας και συνεπώς αυτοί πρέπει να καρπώνονται την αξία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να καταστήσουν εφικτή την οικοδόμηση μιάς άλλης, δικαιότερης κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ