«Κ Ο Σ Μ Ο Γ Ο Ν Ι Α»

0

Γράφει ο Σωκράτης Αγγελέτος

Αυτά που συμβαίνουν με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τα τελευταία 50 χρόνια είναι  πέραν από κάθε φαντασία. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η παγκόσμια επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτεύγματα του ανθρώπου των τελευταίων χιλιετιών. Ζούμε πράγματι σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο της ιστορίας του ανθρώπου που η εξέλιξη των γεγονότων είναι κ ο σ μ ο γ ο ν ι κ ή, γιατί,

Ποιος δεν γνωρίζει τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα, πριν 4.000 περίπου χρόνια, για να φυσήξει «ούριος άνεμος» και να κινηθεί ο πολεμικός στόλος των Ελλήνων στην απέναντι ακτή του Αιγαίου, στην Τροία;

Ποιος δεν γνωρίζει τον Κολόμβο που το 1492 «ανακάλυψε» την Αμερική διαπλέοντας τον Ατλαντικό με τις ισπανικές καραβέλες, βασιζόμενος στους αποφασισμένους κωπηλάτες του και τον ούριο άνεμο του ωκεανού;

Ποιος δεν γνωρίζει τη Βιομηχανική Επανάσταση που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα με την κατασκευή της ατμομηχανής από τους Άγγλους, χρησιμοποιώντας κάρβουνο που αφθονεί στη χώρα τους και που στη συνέχεια έγιναν κυρίαρχοι των θαλασσών και των Ηπείρων;

Ποιος δεν γνωρίζει σήμερα ότι η παγκόσμια ατμομηχανή και η οικονομία κινείται με καύσιμα τον λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο- αέριο);

Ναι, όλα αυτά μέχρι σήμερα. Και δεν ξέρω γιατί ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το μέγιστο γεγονός, ότι δηλαδή η ενέργεια πλέον δίδεται άφθονη και πάμφθηνη από τον ήλιο και τον αέρα. Ο άνθρωπος πλέον ελευθερώθηκε από την παραγωγή ενέργειας, αφού την προσφέρει δωρεάν ο ήλιος και ο άνεμος (φωτοβολταϊκά- ανεμογεννήτριες). Ένα παράδειγμα αρκεί για επιβεβαίωση. Το έτος 2009 η ΔΕΗ αγόραζε από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ηλεκτρική ενέργεια πληρώνοντας 0,40€ έως 0,50€ την κιλοβατώρα. Σήμερα, 2019, η ΔΕΗ αγοράζει την κιλοβατώρα από τους ίδιους παραγωγούς προς 0,05€ έως 0,07€ και όλα δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία η τιμή της κιλοβατώρας δεν θα ξεπερνά τα 0,01€ έως 0,02€, δηλαδή οδηγούμαστε προς μηδενικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικές πηγές (πράσινη ενέργεια) χωρίς επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα.

Κατόπιν όλων αυτών, την επόμενη δεκαετία μπορούμε μετά βεβαιότητας να προβλέψουμε ότι:

 • Η ενέργεια για κάθε χρήση θα λαμβάνεται από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
 • Θα καταργηθεί εντελώς η καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου.
 • Η κίνηση των μηχανών βιομηχανίας, των αυτοκινήτων, των μέσων μεταφοράς και συγκοινωνίας κ.λ.π. θα γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια.
 • Θα σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου ακόμα και στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που εκεί αναβλύζουν από βάθος μερικών δεκάδων μέτρων, γιατί απλώς αυτά τα καύσιμα θα μας είναι πλέον αχρείαστα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σήμερα στο Ντουμπάι κατασκευάζονται μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα εν όψει των εξελίξεων που έρχονται.

 • Το 2029 όλες οι άγονες εκτάσεις της Ελλάδας θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά πάρκα και όλες οι κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στους στόχους της Κυβέρνησης την επόμενη δεκαετία είναι να διατεθούν 15 δις ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Θα καταργηθούν όλες οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) που «αγωνιούν» για την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα μείνουν άνεργοι όσοι κάνουν καριέρα με την οικολογία και τα συναφή.
 • Οι άνθρωποι, ελευθερωμένοι από την ενέργεια, θα είναι αυτόνομοι χωρίς τη ΔΕΗ και θα μπορούν να κινούνται με μια μπαταρία στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα και τότε θα χρειαστούμε και εναέριους τροχονόμους.

Θα μου πείτε υπερβολή! Εντάξει, ας σταματήσουμε τις προφητείες και τους χρησμούς για όσα έπονται την επόμενη δεκαετία και ας έρθουμε στο σήμερα, για να ρωτήσουμε τους «ιθύνοντες», τους «αρμοδίους», τους «επιστήμονες», τους «πολιτικούς», τους «στρατιωτικούς» κ.α. να μας απαντήσουν:

Πιστεύουν πράγματι ότι στη θάλασσα του Αιγαίου καθώς και γύρω από την Κύπρο, νότια της Κρήτης και δυτικά των Ιονίων νήσων υπάρχουν κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου που με αυτά θα κατακλύσουμε την Ευρώπη και θα γίνουμε Σαουδάραβες;

Η άποψή μου είναι ότι ουδέν τούτου ψευδέστερον, καθώς,

 • Γύρω από την Κύπρο, κάτω από το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κρήτη και δυτικά των Ιονίων νήσων, τα βάθη της θάλασσας κυμαίνονται από 3.000 μ. έως 5.000 μ. Έχουμε δηλαδή αβυσσαλέα βάθη διότι σε αυτή τη ζώνη συγκρούεται η αφρικανική πλάκα με την ευρασιατική που αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν θύλακες αερίου και πετρελαίου σε ένα τεράστιο ρήγμα- τάφρο, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα επίκεντρα όλων των μεγάλων σεισμών της χώρας μας.
 • Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας «υπέγραψε» σύμβαση με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία EXON MOBILE (και εισέπραξε μάλιστα το Δημόσιο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!) προκειμένου η εν λόγω εταιρεία να ξεκινήσει έρευνες  γύρω από την Κρήτη το έτος 2021 για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Έχουμε δηλαδή επιβεβαίωση της απάτης για ότι σχετικά έχει λεχθεί και ανακοινωθεί από «παράξενους τύπους» και τα «παπαγαλάκια» τους που μας έχουν τρελάνει με τις γνώσεις που κατέχουν για τον τεράστιο πλούτο που κρύβουν οι θάλασσές μας και μας προετοιμάζουν να πολεμήσουμε για αυτό, ώστε αυτόν τον πλούτο να μην τον σφετεριστούν οι γείτονές μας οι Τούρκοι, που και αυτοί όπως φαίνεται παίζουν κανονικά το παιχνίδι των στρατοκρατών του κόσμου.

ΦΤΑΝΕΙ πια! BASTA που λένε και οι Ιταλοί!

 • Δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στις θάλασσές μας που πρέπει να τους υπερασπιστούμε και να τους διασώσουμε για να μην μας τους πάρουν οι Τούρκοι.
 • Ακόμα και αν υπήρχαν αυτοί οι υδρογονάνθρακες, δεν θα γινόταν εξόρυξη λόγω του κόστους εξαγωγής. Θυμίζω ότι η εξόρυξη του πετρελαίου BRENT σταματά στη Βόρεια θάλασσα, που το βάθος κυμαίνεται περί τα 400 μ. αμέσως μόλις η τιμή του BRENT πέσει κάτω από τα 40$ το βαρέλι.

Τέλος στα fake news, τέλος στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είναι ανάγκη να συσταθεί επιστημονική επιτροπή που θα επιλαμβάνεται περίεργων πληροφοριών που κατακλύζουν τον ελληνικό λαό μέσω του διαδικτύου και των Μ.Μ.Ε. ώστε  με τη βοήθεια της δικαιοσύνης να εφαρμοστεί ο νόμος.

Το είπαμε στην αρχή, το επαναλαμβάνουμε: Δεν χρειαζόμαστε την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, καθώς την απαιτούμενη ενέργεια για κάθε χρήση μας την δίνουν δωρεάν ο ήλιος και ο άνεμος.

Σωκράτης Αγγελέτος

Φυσικός- Γεωφυσικός

Δ/ντης Γεωγραφικού Ινστιτούτου

www.geoinst.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ