Κωνσταντινόπουλος: Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει καθημερινά τον έλεγχο της Κυβέρνησης στη Βουλή,στήριξη σε όσους πλήττονται

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2020

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει καθημερινά τον έλεγχο της Κυβέρνησης στη Βουλή, σημείωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ώστε για να συμπεριληφθούν στα νέα μέτρα στήριξης όλοι όσοι πλήττονται

Το Κίνημα Αλλαγής αξιοποιεί το δικαίωμα του για προτάσεις και καθημερινά μελετά και αξιολογεί τα Κυβερνητικά μέτρα προκειμένου στα νέα μέτρα στήριξης να συμπερηλιφθούν όλοι όσοι πλήττονται∙ εργαζόμενοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία.
Σε αυτό το πλαίσιο οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο σήμερα έθεσαν τα εξής ανά τομέα:

Α. Τομέας υγείας:
Την απόσυρση του επαίσχυντου άρθρου 9 της ΠΝΠ του κ.Βρούτση, που μειώνει μέχρι και 75% τις αμοιβές των εργαζομένων και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες, με ταυτόχρονη, μονομερή εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της ημιαπασχόλησης.
Την αποδοχή από την Κυβέρνηση της τροπολογίας που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για την: «Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΕΚΑΒ , του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Βοήθεια στο Σπίτι και εν γένει των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τη στήριξη των ενστόλων της πρώτης γραμμής».
Την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού και του Ε.Σ.Υ με κριτήρια τις προτάσεις που κατέθεσε για:
Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποτελεί θεσμό ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, με στελέχωση και προμήθεια του αναγκαίου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού.
Την έλλειψη οδικού χάρτη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως για την εξειδίκευση, συμπλήρωση και υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται και για την παροχή άμεσων λύσεων σε ειδικότερα ζητήματα, που άπτονται της προστασίας τόσο του γενικότερου πληθυσμού όσο και ειδικά, των υγειονομικών.
Το πλήθος καταγγελιών των γιατρών και νοσηλευτών ότι τα νοσοκομεία αναφοράς (το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και άλλα) έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Οι υγειονομικοί βρίσκονται τελείως απροστάτευτοι απέναντι στον ιό, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι το 11% των κρουσμάτων αφορούν σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Την ανάγκη προμήθεια υψηλής προστασίας υγειονομικού υλικού όπως μάσκες υψηλής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά και πλαστικές προστατευτικές στολές και όχι μόνο απλού υγειονομικού υλικού, λόγω της ευκολίας μετάδοσης του ιού.
Τους κινδύνους να τεθεί εκτός μάχης ένας μεγάλος και κρίσιμος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών λόγω του τρόπου διαλογής και εξετάσεις των ασθενών.
Την αναγκαιότητα διενέργειας των περισσότερων δυνατών τεστ στον πληθυσμό για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ.
Την ανάγκη αύξησης των κέντρων ανάλυσης από μόλις τέσσερα που είναι με την συνδρομή των πανεπιστημιακών σχολών που διεξάγουν έρευνα καθώς και άλλων ερευνητικών κέντρων της χώρας.
Την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που καταγγέλλεται ως προς την τιμολόγηση των τεστ και την ανάγκη αποζημίωσης των ΤΕΣΤ με βάση το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ
Το άνοιγμα των 150 κλειστών κλινών ΜΕΘ σε σύνολο 750, που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε θέσει το Κίνημα Αλλαγής ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.
Το γεγονός ότι ενώ οι ιδιωτικές κλινικές κρατούνται εκτός της μάχης του κορωνοϊού, στην πρόσφατη υπογραφή σύμβασης για την μίσθωση κλινών ΜΕΘ αυξάνεται 100% η ημερήσια αποζημίωση από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ.
Την αδυναμία πλήρους ανταπόκρισης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ στις χιλιάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά με κίνδυνο μη σωστής και έγκαιρης διαχείρισης μεμονωμένων περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό και την απώλεια ανθρώπινης ζωής
Την πρόταση για την άμεση δημιουργία κλιμακίων με γιατρούς που υπηρετούν στα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου, στις ΤΟΜΥ και εμπλοκή των ιατρικών συλλόγων ανά νομό, ώστε τα περιστατικά να εξετάζονται στην οικία τους, καθώς πολλές φορές το τηλέφωνο υποτιμά την κλινική εικόνα του ασθενούς.
Την ανάγκη λειτουργίας μίας νέας τηλεφωνικής γραμμής μόνο για επαγγελματίες υγείας.
Την άμεση ανάγκη δημιουργίας μίας διαδικασίας ιχνηλάτησης κρουσμάτων με την εποπτεία του ΕΟΔΥ και την εμπλοκή των ΥΔΕ, διευθύνσεων δημόσιας υγείας των περιφερειών των δήμων και της δομής που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο για την δημόσια υγεία.
Β. Τομέας οικονομίας και εισοδηματικών ενισχύσεων για την στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων, επιχειρήσεων συνταξιούχων , ΑμΕΑ και αδυνάμων:
Την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πληττόμενων με τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών, μικροεπαγγελμάτων, αγροτών , συνταξιούχων και επιχειρήσεων, χωρίς εξαιρέσεις, αναφέροντας συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και δραστηριοτήτων του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα ως παραδείγματα που εξαιρούνται από τα μέχρι τώρα μέτρα. (20.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα τακτικής επιδότησης ή αυτό έληξε τον Δεκέμβριο ή που εργάστηκαν με μονοήμερη σύμβαση εργασίας, Μικροεπιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, Αγρότες πολλών κωδικών διάφορων καλλιεργειών, Παραγωγοί που μετέχουν στις λαϊκές αγορές, Αγρότες που διατηρούν μικροδραστηριότητες όπως π.χ καφενεία, Προσωπικές μικρές εταιρείες Ο.Ε, Ε.Ε, ΙΚΕ κλπ, Επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις από την πληροφορική και την επικοινωνία μέχρι την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με δραστηριότητες που έχουν διακοπεί, Ελεύθεροι επαγγελματίες πολλών κατηγοριών όπως λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσίτες κλπ, Αυταπασχολούμενοι εργαζόμενοι όπως φορτοεκφορτωτές λιμανιών, «ντιλίβερι», περιπταράδες, ψιλικά κλπ, 110.000 συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν σύνταξη,Άνεργοι νέοι και απολυμένοι μετά την 20-03-20 από επιχειρήσεις που δεν είναι στον κατάλογο των πληττόμενων κλπ, Μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα κ.α)
Την ένταξη των επιχειρήσεων ( ιδιωτικών, Συνεταιριστικών και δημοτικών) και των εργαζομένων τους, στις πληττόμενες όχι μόνο με βάση τον κύριο Κωδικό (ΚΑΔ) της ΔΟΥ αλλά και με βάση τις κύριες πραγματικές δραστηριότητες όπως αποτυπώνονται στο Ε3 των επιχειρήσεων ανεξάρτητα αν στην έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ είχαν δηλωθεί ως δευτερεύουσες.
Τη στήριξη Ατόμων με αναπηρία, αδύναμων δικαιούχων του Εγγυημένου Κοινωνικού εισοδήματος αλλά και των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και ανέρχονται σήμερα στις 110.000
Την εξέταση της πρότασης για απευθείας καταβολή από το δημόσιο δώρου Πάσχα και επιδόματος άδειας, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που στηρίζονται από το Κράτος, συμψηφίζοντας στη συνέχεια τα δικαιούμενα ποσά
Την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την κατ’ οίκον διανομή της Υλικής και Επισιτιστικής Βοήθειας του ΤΕΒΑ, αξιοποιώντας ακόμη και τον μηχανισμό των ΤΑΞΙ (Ράδιο Ταξί) ή και των αυτοαπασχολούμενων «ντιλίβερι» με διάθεση των πόρων που προβλέπονται από το πρόγραμμα.
Οι αρμόδιοι Υφυπουργοί δεν έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για το πώς θα περιληφθούν στα μέτρα όλοι οι πραγματικά πληττόμενοι.
Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με υπευθυνότητα τις προτάσεις για να κρατηθεί η βάση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και την απαίτηση για αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική για να βγει η κοινωνία όρθια και με τα δικαιώματα χωρίς γύψο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ