Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς

0
ΚΑΙΡΟΣ. Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αλέξανδρος Κλοκώνης

Κι επίσημα μπαίνει το καλοκαίρι, καθώς σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Απόψε το βράδυ στις 23:50 μ.μ., λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο 2024, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν 15 ώρες (ανατολή του Ήλιου στις 06:02 και δύση στις 20:50) .

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το το χρόνο, και έτσι έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο (Ιούνιος) καθώς και το χειμερινό (Δεκέμβριος). Το καλοκαίρι, η ημέρα του ηλιοστασίου είναι μεγαλύτερη, ενώ το χειμώνα είναι η μικρότερη μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης.

Παράλληλα, το προσεχές Σάββατο (22.06.2024), θα λάβει χώρα η πανσέληνος του Ιουνίου ή πανσέληνος της φράουλας. Της αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός, καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο σκούρο στο χρώμα, λόγω του ότι η σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

Μετά την 22η Ιουνίου, οι ημέρες αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες. Η εξίσωση αυτή στη διάρκειας της μέρας με τη νύχτα σηματοδοτεί την φθινοπωρινή ισημερία.

Τι σημαίνει ηλιοστάσιο;

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από την λέξη «Ήλιος» και το «στέκομαι/ στάση)», καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ