Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις με ένα κλικ

0
Σε λειτουργία έχει τεθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» ενόψει τωνΕυρωεκλογών 2024. Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.
Πώς να μάθετε πού ψηφίζετε

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Σε άλλα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν πολλοί εκλογείς

Ερωτηθείς εάν όλοι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με εκείνα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του περασμένου φθινοπώρου, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είπε ότι «θα λειτουργήσουν περίπου 18.430 εκλογικά τμήματα. Οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν σε ειδικά τμήματα, αλλά έχουν διανεμηθεί στα κανονικά τμήματα, αφού όλη η επικράτεια είναι μια εκλογική περιφέρεια στις ευρωεκλογές. Μπορεί να είναι και σε άλλο σχολείο και όχι απλώς σε άλλη σχολική αίθουσα το εκλογικό τμήμα για κάποιον ψηφοφόρο. Πάρα πολλοί θα είναι σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα από τις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές». Κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν το site του Υπουργείου Εσωτερικών και το πεδίο «Μάθε πού ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Για τους σταυρούς στο ψηφοδέλτιο

Ο Νάσος Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από κανέναν σταυρό μέχρι 4 σταυρούς και πως, αν μπουν περισσότεροι από 4 σταυροί, δεν θα μετρήσει κανένας σταυρός σε υποψήφιο, αλλά το ψηφοδέλτιο πάει υπέρ του κόμματος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη αποχή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών είπε στον ΑΝΤ1 ότι «πρώτη φορά από το 2009 γίνονται μόνες τους οι ευρωεκλογές, καθώς το 2014 και το 2019 ήταν μαζί με άλλες εκλογές, εθνικές ή αυτοδιοικητικές» και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες λέγοντας ότι «Πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές» και αναφέροντας μια σειρά από εξελίξεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετιζόμενες με την οικονομία και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Ο κ. Μπαλέρμπας απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι γύρω στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του ΥΠΕΣ για το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι στις 23:00 της Κυριακής αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα, για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή.

«Πολλά μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν έχουν δηλώσει αλλαγή διεύθυνσης ή ότι είναι για πολλά χρόνια στο εξωτερικό», ανέφερε, εξηγώντας ότι πέραν της απροθυμίας όσων πολιτών κληρώνονται για μέλη των εφορευτικών επιτροπών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται πάντοτε μεγάλα κενά στις συνθέσεις τους σε πολλά εκλογικά τμήματα, ενώ εξήγησε ότι «όπως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα έχουν και τώρα μια συμβολική ανταμοιβή, ύψους 40 ευρώ».

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ