Ευρωβαρόμετρο / Σε πτώση το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων – Απαισιόδοξοι για το μέλλον

0

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, απαντώντας στην ερώτηση «Ποια από τα ακόλουθα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν, κατά προτεραιότητα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», αυτές είναι οι εξής:

  • Καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Δημόσια υγεία
  • Υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 (74%) δηλώνουν πως τα τελευταία πέντε χρόνια το βιοτικό τους επίπεδο έχει πέσει, ενώ σε ερώτηση για τις δυσκολίες των νοικοκυριών όσον αφορά την κάλυψη των λογαριασμών κατά τον τελευταίο χρόνο, το 28% απάντησε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία κάθε μήνα και το 51% κατά καιρούς.

Αναφορικά με την γενική κατάσταση της χώρας, το 66% δήλωσε πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ παρόμοιο ποσοστό συγκεντρώνει και η απάντηση σχετικά με την κατάσταση σε επίπεδο ΕΕ (57%).

Όσον αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο, το 60% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με τη σημασία που θεωρούν οι πολίτες ότι έχει η άποψή τους, αφού 7 στους 10 δεν πιστεύουν πως η άποψή τους μετράει στην ΕΕ, αλλά ούτε και στην Ελλάδα (68%).

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές

To 60% των ευρωπαίων (+11 μονάδες σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019) και το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στην ερώτηση «πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσεις αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα;», σε κλίμακα από το 1 ως το 10, το 71% των ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψήφιζε.

Το 81% των Ευρωπαίων, έναντι 78% των Ελλήνων, πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης.

Με την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, το 81% των πολιτών της ΕΕ, έναντι 77% στην Ελλάδα έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% στην ΕΕ λέει πως έχει αρνητική εικόνα. Επιπλέον, το 56% των ευρωπαίων, έναντι 73% των Ελλήνων, θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο.

Το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό ινστιτούτο Verian (το πρώην Kantar) μεταξύ 7ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις και συνεντεύξεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Συνολικά, έγιναν 26.411 συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος πληθυσμού κάθε χώρας.

/tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ