Επίκαιρες ερωτήσεις με θέμα τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού & Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες…

0

Σήμερα στη Βουλή συζητήθηκαν δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντινόπουλος στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις ελλείψεις σε Σχολικούς Νοσηλευτές και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό αλλά και την αξιοποίηση της μεθόδου “sliding in” για τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία.

Στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τους σχολικούς νοσηλευτές ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας, ότι «με αφορμή ενός περιστατικού στο Νεοχώρι Γορτυνίας, μια μητέρα είναι συνεχώς στο σχολείο διότι το παιδί της έχει ζαχαρώδη διαβήτη και χρειάζεται παρακολούθηση. Με αφορμή αυτό το περιστατικό θεωρώ ότι η κοινωνία μας με το βοηθητικό προσωπικό μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά τέτοιου είδους προβλήματα. Επίσης, το Υπουργείο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα καθώς δεν υπάρχουν νοσηλευτές με τη στήριξη φυσικά της μητέρας. Η μητέρα αφήνει κάθε μέρα το σπίτι της για να είναι με το παιδί της και το παιδί της χρειάζεται περίθαλψη και δεν υπάρχει κάποιος άλλος να βοηθήσει. Αυτές οι μανάδες δεν είναι μια και δύο αλλά δεκάδες. Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάμε όταν δεν μπορούμε σε αυτές τις μανάδες να παρέχουμε βοήθεια και στήριξη στο να ξέρουν τι κάνουν εκείνη τη στιγμή και δεύτερον κάθονται όλη μέρα με το παιδί τους και δεν τις βοηθάει το κράτος με νοσηλευτή. Εδώ είναι και το ουσιαστικό. Μπορεί να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας σε αυτές τις ειδικές και ιδιαίτερες περιπτώσεις οι οποίες ταλαιπωρούνται και θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τις υποστηρίξουμε αφού δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό και βέβαια το νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε έλλειψη και στην Αρκαδία με 80%».

Στην απάντησή της η αρμόδια Υφυπουργός ανέφερε ότι «γίνεται εντατική προσπάθεια για μόνιμους διορισμούς και σε ότι αφορά τα μόνιμα μέλη ειδικού και βοηθητικού προσωπικού στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση από 708 τον Μάρτιο του 2020 έγιναν τον Μάρτιο του 2024 έγιναν 2232 προσλήψεις. Στην Αρκαδία υπάρχουν 8 κενά. Τα κενά όμως που δεν καλύφθηκαν, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από υποψηφίους και κάποια κενά προέκυψαν από τους αναπληρωτές οι οποίοι δεν ανέλαβαν υπηρεσία».

Αυτό που διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι ότι «το κράτος πρέπει να έρθει και να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους πληρώνοντας έναν νοσηλευτή. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος. Πρέπει να βρούμε bypass τρόπους να λύσουμε το θέμα. Εμείς όλοι που υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, πρέπει έχουμε την κοινή λογική να δώσουμε στους γονείς τη δυνατότητα να μάθουν πως θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα και αφετέρου να τους υποστηρίξουμε οικονομικά για την προσπάθεια που κάνουν».

Στην δεύτερη επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση της μεθόδου sliding in για τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι «Είναι ένα σημαντικό θέμα που έρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή. Ακούμε καθημερινά γύρω μας το τι συμβαίνει στο σχολείο και πως ζούνε τα παιδιά την πίεση, το άγχος, το στρές και ειδικά τα θέματα που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση. Μερικές φορές τρομάζω για το πως μπορούμε αυτά τα θέματα να τα διαχειριστούμε και εάν μπορούμε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ανέδειξε ο Σύλλογος επιλεκτικής αλαλίας και φαίνεται με βάση τα στοιχεία η επιλεκτική αλαλία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές με συχνότητα έως και 2% στα παιδιά. Η βασική δυσκολία των παιδιών αυτών βρίσκεται στην αδυναμία να μιλήσουν άνετα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως το σχολείο, παρόλο που μπορεί να έχουν κατακτήσει πλήρως τη γλώσσα. Η διαταραχή αυτή δεν σχετίζεται με ντροπή, κακομεταχείριση, τραύμα ή μαθησιακή δυσκολία, την προκαλεί το έντονο άγχος που προκαλείται από τις κοινωνικές επαφές. Προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά, η καταλληλότερη μέθοδος, η οποία στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ήδη από το 1997, είναι η μέθοδος “sliding in. Σε πολλές οικογένειες στην Ελλάδα που παλιά δεν ήταν κάτι «νορμάλ» πολλά παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και συμβαίνει σε πολλές οικογένειες. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα; Τι σκέφτεται για τη γνωστή μέθοδο αξιοποίησης του sliding in όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες»;

Στην απάντησή της η αρμόδια Υφυπουργός αναφέρθηκε γενικά στο ζήτημα χωρίς να απαντήσει συγκεκριμένα και περιορίστηκε στο να τονίσει ότι «οι περιπτώσεις αυτών των παιδιών εντάσσονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Η μέθοδος sliding in δεν είναι ανεπτυγμένη στην Ελλάδα παρόλα αυτά θα αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία που μας παραθέτετε για να τα επεξεργαστούμε και να δώσουμε λύσεις».

ΒίντεοΒίντεο

Πληθωρισμός 3% – Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες 30% αλλά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας σφυρίζουν αδιάφορα

Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 30% στο 1,8 δισ. ευρώ το 2023 και η Κυβέρνηση ακόμη προειδοποιεί για νομοθετική πρωτοβουλία για την αισχροκέρδεια από προμήθειες μετά από ερώτηση μου, αλλά σφυρίζει αδιάφορα για το παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών που ζήτησα να εφαρμοστεί.

Την 1η Μαρτίου 2023 με ερώτηση μου ζήτησα από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές των Τραπεζών των προμηθειών και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Επίσης ζήτησα την άμεση εφαρμογή ενός παρατηρητήριου τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών. Αυτό άλλωστε είναι υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί ήδη από το 2017, ενώ η δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές αποτελεί μια ακόμη ανεφάρμοστη εξαγγελία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

To Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα μετά από 40 ημέρες με την εκπρόθεσμη απάντηση της μας ενημέρωσε ότι «λόγω των εναλλακτικών συστημάτων όσο λόγω και των σχετικών μηνυμάτων που στέλνουμε, έχει ξεκινήσει θετική κινητικότητα συνολικά για τις προμήθειες που εκτιμούμε πως σύντομα θα ενταθεί. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσω της ερώτησης μου επιλέγει να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στις Τράπεζες.

Αλλά τη θεωρούμε υποκριτική και καθυστερημένη καθώς τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των συστημικών τραπεζών το 2023 άγγιξαν τα 1,8 δις. ευρώ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το 2023 έτρεξε με 3,5%.

Επιπλεον προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο κατά τα λοιπά λακωνικός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν απάντησε για την υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει παρατηρητήριο τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών.

Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη απάντηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης, είχε επισημάνει ότι «οποιαδήποτε θέσπιση νέων θεσμών παρακολούθησης των χρεώσεων θα ήταν ορθότερο ρυθμιστικά να γίνει όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της στενής αρμοδιότητάς του για τους καταναλωτές, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης έδειξε την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για το παρατηρητήριο Τραπεζικών Προμηθειών! Αλλά αυτοί οι θεσμοί σφυρίζουν αδιάφορα!

Κατά τα λοιπά ο Υπουργείο Ανάπτυξης επιλέγοντας τον ρόλο του παρατηρητή και χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα μας για τα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά υπερκέρδη συναλλαγών μας διαβίβασε έγγραφο της Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο μας ενημέρωσε ότι η απόφαση με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο των 41.756.180,10 ευρώ βρίσκεται στο «στάδιο της καθαρογραφής» και δεν έχει επιδοθεί ακόμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες! Άρα είναι άγνωστο το πότε θα καταβληθεί το ανακοινωθέν πρόστιμο!

Άρα η αισχροκέρδεια και η κοροϊδία των πολιτών συνεχίζεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ