ΔΤ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δειλά βήματα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την Πολιτεία

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δειλά βήματα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την Πολιτεία

Οι συντονισμένες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ, της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και άλλων αναπηρικών οργανώσεων απέδωσαν και οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ) και οι μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), εντάσσονται κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο. Στις 15 Φεβρουαρίου εστάλη εγκύκλιος προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ενημερωθούν άπαντες, να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία και να αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ο Μάρτιος ως μήνας έναρξης του εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς αναπηρικού κινήματος για να υπάρξει ενημέρωση αλλά και προτεραιοποίηση των πλέον ευάλωτων για τον εμβολιασμό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα δειλό βήμα: Σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και Πολιτείες των ΗΠΑ άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηριών ή χρόνιας πάθησης εμβολιάζονται ταυτόχρονα με τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς είναι το ίδιο ευάλωτα στον ιό. Για παράδειγμα στην Ολλανδία άτομα με νοητικές αναπηρίες είναι από τα πρώτα που εμβολιάζονται. Στη γειτονική Ιταλία άτομα με χρόνιες παθήσεις και σοβαρές αναπηρίες ανήκουν στο δεύτερο γκρουπ εμβολιασμών που έχει ήδη ξεκινήσει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Αρχές συνεργάζονται με οργανώσεις ατόμων με αναπηρία ώστε να υπάρχει σωστή και προσβάσιμη ενημέρωση για το θέμα. Από την άλλη ο Guardian τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί σειρά ρεπορτάζ (editorial, Ian Rankin, ρεπορτάζ), με τίτλους όπως «Τα ευάλωτα άτομα αντιμετώπισαν “συγκλονιστικές διακρίσεις” κατά τη διάρκεια πανδημίας (Vulnerable people have encountered ‘shocking discrimination’ during pandemic), που αφορά σοκαριστικές καταγγελίες οργανώσεων ότι υπάρχουν εντολές άτομα με νοητικές αναπηρίες να μη λάβουν εντολές ανάνηψης σε περίπτωση που νοσήσουν από την Covid-19.

Η ΕΣΑμεΑ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και ζητά την ορθή προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος ταυτόχρονα με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς είναι το ίδιο ευάλωτα στον ιό, όπως έχει αποδειχθεί με βάναυσο και τρομερό τρόπο. Το ελληνικό αναπηρικό κίνημα ενώνει τη φωνή του με τα αναπηρικά κινήματα χωρών ή Πολιτειών που θεωρούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πολίτες β κατηγορίας και αναλώσιμους, και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να συμβούν στη χώρα μας τραγικά περιστατικά, όπως στη Μινεσότα των ΗΠΑ, όπου γονείς παρακαλούν να δοθούν οι δόσεις που προορίζονται για τους ίδιους στα παιδιά τους με σύνδρομο Down, που είναι αποδεδειγμένα ευάλωτα στον ιό. Στη Βόρεια Καρολίνα και στην Καλιφόρνια ήταν οι πιέσεις των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των τοπικών κοινωνιών που άλλαξαν τους πολιτειακούς σχεδιασμούς, «ανεβάζοντας τα άτομα με αναπηρία » και τους χρόνια πάσχοντες στη λίστα προτεραιοποίησης εμβολιασμού.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιπλέον καθυστέρηση, για αυτό και η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της θα συνεχίσουν τις πιέσεις και τις συναντήσεις. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές υπομνημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη, συναντήσεις με τους αρμόδιους, ενώ υπάρχει συνεργασία ΕΣΑμεΑ με το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής. Πάνω από 5.500 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη παρακολουθήσει το βίντεο της συζήτησης σχετικά με τον εμβολιασμό και τα άτομα με αναπηρία, που διοργάνωσαν ΕΣΑμεΑ, Ινστιτούτο ΕΣΑμεΑ και ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενώ μίλησαν οι κ.κ.: Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός υπεύθυνος ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Η ΕΣΑμεΑ μέσω του προέδρου της έφτασε το θέμα τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Επίσης μαζί με το  Ινστιτούτο της ΙΝ-ΕΣΑμεΑ σε συνεργασία με το ΠΜΣ Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα σε εθνικό επίπεδο με θέμα «Στάσεις και Αντιλήψεις των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους για τον Προληπτικό Εμβολιασμό». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης μεταπτυχιακής μελέτης με θέμα: «COVID-19, Άτομα με Αναπηρία και Εμβολιασμοί σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο – Μελέτη Περίπτωσης: Στάσεις και Αντιλήψεις κατά το Δεύτερο Κύμα της Πανδημίας στην Ελλάδα» η οποία εκπονήθηκε από την Ευαγγελία Καλλιμάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, μετά από ενέργειες της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους φορείς τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ΄ οίκον και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ’ οίκον διαδικασία εμβολιασμού.

Το αναπηρικό κίνημα θα συνεχίσει να διεκδικεί με τον ίδιο δυναμισμό το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Προσβάσιμο αρχείο Microsoft Word (*.docx)

Το παρόν αρχείο ελέγχθηκε με το εργαλείο Microsoft Accessibility Checker και δε βρέθηκαν θέματα προσβασιμότητας. Τα άτομα με αναπηρία δε θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ