Δράσεις ενημέρωσης στις 30 και 31/10 στο Κ.Υ. ΑΣΤΡΟΥΣ για τον καρκίνο του μαστού (videos)

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Υ. ΑΣΤΡΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ “ΜΗΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ”

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 είναι η πιο κρίσιμη αφού εκεί εμφανίζονται οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (32,7%). Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2022 το 18,7% των θανάτων από καρκίνο για την ηλικιακή ομάδα των 50-69 οφείλεται στον καρκίνο του μαστού.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δευτερογενούς πρόληψης και ορίζεται ως «το σύνολο των μέτρων που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η νόσος και να μειωθεί η αναπηρία εξαιτίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, προβλέπεται η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), στο οποίο εμπεριέχονται δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού (Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά). Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι οι εξής:

• Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.

• Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).

• Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

Δικαιούχοι της Δράσης (Δικαιούχοι), είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα (12) ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας,

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε (5) ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

Παράλληλα και για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων και του πληθυσμού για το πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί ιστότοπος (https://mastografia.gov.gr/ ), όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες (είδος παρεχόμενων εξετάσεων, συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.ά.)

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν με sms ή email το παραπεμπτικό τους. Όσες δικαιούχοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ανακτήσουν το παραπεμπτικό με το ΑΜΚΑ τους στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ από το πεδίο «Συμμετοχή σε προληπτική δράση».

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Άστρους προγραμματίζει Ταυτόχρονες Δράσεις ενημέρωσης στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο του Προγράμματος « Φώφη Γεννηματά» οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις κάτωθι ενέργειες:

– Δημιουργία σημείου ενημέρωσης στην είσοδο του Κ.Υ. Άστρους στο σημείο της διαλογής όπου θα γίνεται ενημέρωση από τις επισκέπτριες υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τις δυνατότητες του προγράμματος Φώφη Γεννηματά με διανομή ενημερωτικού υλικού και φυλλαδίων.

Προβολή βίντεο και ψηφιακού ενημερωτικού υλικού με χρήση προτζέκτορα μέσα στο χώρο του Κ.Υ τη Δευτέρα 30/10

– Κατά την προγραμματισμένη μας δράση αγωγής υγείας για την ενημέρωση του κοινού για τα ‘’Εμβόλια’’ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31/10 στο Κέντρο Ανοιχτής Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων του δήμου μας θα γίνει ειδική αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης Φώφη Γεννηματά.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ