Δεν είμαστε πρώτοι και δεύτεροι. Είμαστε διαφορετικοί

0

 Έλλη Πράντζου

Πάμε πάλι. Φτάνει με τους πρώτους των πρώτων όσον αφορά τις Πανελλήνιες, φτάνει με τις ανούσιες κι ανόητες συγκρίσεις ανόμοιων καταστάσεων, ανθρώπων, νοημοσύνης, κλίσεων, ονείρων, προσωπικοτήτων και χαρακτήρων. Το μόνο που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μέσα από ένα στείρο σύστημα εξειδίκευσης – κι όχι παιδείας- είναι μια συμπλεγματική κοινωνία με εξίσου κομπλεξικά επί μέρους σύνολα κι άλλο τόσο προβληματικούς μεμονωμένα ανθρώπους.

Όταν τολμάς να διαφέρεις από όσα αβέρτα κι αυθαίρετα οι πολλοί βάφτισαν “επιτυχίες” επειδή έτσι τα βρήκαν, έτσι τα πήραν, έτσι τα μαθαν, έτσι τα διαιωνίζουν κι έτσι τα κληροδοτούν, σχεδόν πάντα φτύνεις αίμα ώσπου να βρεις τη θέση σου στον κόσμο. Κι όχι επειδή θέλεις να μοιάσεις ή να ταιριάξεις αλλά επειδή θέλεις να εκφραστείς κι έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις.

Αφήστε επιτέλους τα παιδιά σας να δημιουργήσουν, να καλλιεργήσουν, να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν μέχρι τέλους το καθένα τη δική του ξεχωριστή μοναδικότητα και νοημοσύνη. Για να το κάνουν τελικά αυτό επιβάλλεται να έχουν τον χρόνο, τον χώρο και την υπο-στήριξη ώστε πρώτα και πάνω από όλα να ανακαλύψουν τι κρύβουν μέσα τους κι όχι τι απαιτούν οι άλλοι από αυτά να είναι. Φτάνει με τους ανθρώπους κόπιες, φτάνει με τη mass production μυαλών, αφήστε τα παιδιά να αναπνεύσουν! Δεν είναι όλοι όσοι δε γουστάρουν το παρόν σύστημα τεμπέληδες. Επιπλέον όσοι αδυνατούν ή δε θέλουν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό σίγουρα δεν είναι χαμένα κορμιά. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως κάποιοι από αυτούς βλέπουν κάτι που δε βλέπετε;

Αν μη τι άλλο έχετε νιώσει στο πετσί σας ήδη το ποσό αποτυχημένος είναι ο κόσμος που δημιουργήσαμε με βάση όσα ακολουθούμε μέχρι σήμερα τύφλα κι ας μη θέλετε όλοι να το παραδεχτείτε. Δώστε τουλάχιστον μια ευκαιρία στις επόμενες γενιές κάτι να αλλάξουν αντί να τις πατρονάρετε διαρκώς με σκοπό να σας μοιάσουν ή να σας υπακούσουν κατηγορώντας έπειτα τους νεότερους που ούτε λίγο ούτε πολύ άμεσα ή έμμεσα εσείς οι ίδιοι επιμένατε κάποτε να τους φτιάξετε κατ’ εικόνα κι ομοίωση της αποτυχημένης μας κοινωνίας.

Φτάνει με την ανακύκλωση της ηλιθιότητας! Όλοι οι άνθρωποι είναι πρώτοι των πρώτων στα δικά τους όνειρα και με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Όλοι οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι ο καθένας στον τομέα του και στις επιλογές του. Και τέλος όλοι οι άνθρωποι είναι άξιοι να τα καταφέρουν αρκεί να νιώσουν πως έχουν ίση μεταχείριση, ίση αναγνώριση, ίσες ευκαιρίες. Αρκεί να αφεθούν επιτέλους να υπάρξουν ελεύθεροι.

Ωστόσο κάποτε και τα ίδια τα παιδιά θα ήταν καλό να βάλουν ένα τέλος σε τούτη τη σύγκριση που καταλήγει χυδαίος διαχωρισμός. Ο μελλοντικός γιατρός να μη βγει να μιλήσει για το πόσο διάβαζε και τι σύστημα μελέτης είχε ώστε να τον αποκαλούν πια “πρώτο των πρώτων και καλύτερο όλων” αλλά για το πόσο κρίμα είναι που το παρόν σύστημα επιλέγει τη δική του ειδικότητα κι ελάχιστες ακόμη ως κάτι μεγαλειώδες κι αξιέπαινο την ίδια στιγμή που απαξιώνει άλλους κλάδους όπως τους καλλιτεχνικούς.

Η μελλοντική δικηγόρος να μη βγει να μιλήσει για το πόσο κόπιασε να βγάλει τα μόρια που απαιτεί το σύστημα απαιδευσιάς της χώρας μας για τη σχολή της αλλά για το πόσο μπορεί να κοπιάζει εξίσου κι ένα παιδί το οποίο είχε την επιθυμία να γίνει κάτι άλλο, “λιγότερο κυριλέ” κι είτε δεν το άφησαν είτε το θεωρούν υποδεέστερο κι ας κατάφερε να πετύχει το δικό του όνειρο.

Παιδιά, για να μιλήσουμε ωμά ο κόσμος είναι σκατά και δεν έγινε έτσι από μόνος του. Κάτι δε λειτουργεί αιώνες τώρα. Κι είναι στο χέρι μας πια στο τέλος της ημέρας να πούμε το δικό μας “φτάνει πια”. Αφού οι πρόγονοι ημών δε δείχνουν στην πλειοψηφία τους διάθεση να αλλάξουν τροπάρι ας το αλλάξουμε εμείς.

Εδώ που τα λέμε κι εγώ πλέον θα μπορούσα να είμαι σχεδόν γονιός κάποιου από όσους φέτος έδωσαν πανελλήνιες. Δε θέλησα ποτέ να ταιριάξω με τα στερεότυπά τους, όμως, κι ακόμη χαμπάρι δεν έχω πάρει πόσο έφτασα. Γι αυτό θα δηλώνω πάντα μέρος των εφήβων αυτού του κόσμου και δεν είμαι καν η θεία που προσπαθεί να τα κιμιάσει με τη νεολαία στο τραπέζι. Είμαι κάτι χειρότερο. Είμαι εκείνη που όταν η νεολαία γίνει προηγούμενη γενιά θα κουνάει το κεφάλι με πίκρα διαπιστώνοντας πως η ίδια είναι ακόμη πιο έφηβη κι αντιδραστική απ’ ό,τι οι κατά πολύ νεότεροί της.

Γι’ αυτό μη μοιάσετε ποτέ με κάτι που δε θέλετε να είστε. Αξίζετε πολλά περισσότερα ως οι εαυτοί σας πάρα ως μαριονέτες. Αν θέλετε να είστε γιατροί να είστε γιατροί και θα είστε τέλειοι μέσα στην ατελή σας φύση. Αν θέλετε να είστε ηθοποιοί να είστε ηθοποιοί και θα είστε τέλειοι μέσα στην ατελή σας φύση. Αν θέλετε να είστε φιλόλογοι να είστε φιλόλογοι και θα είστε τέλειοι μέσα στην ατελή σας φύση. Αν θέλετε να είστε ζαχαροπλάστες, δικηγόροι, χτίστες, πιλότοι, σερβιτόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μαθηματικοί, νηπιαγωγοί, γλύπτες, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, τα πάντα και τίποτε από όλα αυτά είστε τέλειοι μέσα στην ατελή σας φύση. Αυτό το σύστημα που δεν αφήνει κάποιους να νιώσουν έτσι, αυτό το σύστημα που τρικλοποδιάζει άλλους τόσους δε θα αλλάξει μόνο του. Θα το αλλάξουμε εσύ κι εγώ ως εμείς.

Τέλειος είναι όποιος με καύλα ψυχής δημιουργεί προσφέροντας τον εαυτό του στα όνειρα του και στον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς οδοντόκρεμες που λένε.

Γι’ αυτό εσύ που με διαβάζεις όποιος και να’ σαι να ξέρεις πως είσαι ξεχωριστός κι ας μη σε ονόμασε ποτέ κάποιο άρθρο τους “πρώτο των πρώτων”. Γι’ αυτό κι εσύ που σε ονόμασαν “πρώτο των πρώτων” αν με διαβάζεις σταμάτα να διαιωνίζεις στερεότυπα αν το κάνεις κι όσο δικαίως χαίρεσαι για την προσωπική σου επιτυχία πάλεψε και για την επιτυχία του διαφορετικού διπλανού σου. Μέχρι αυτός ο κόσμος να πάψει να χωρίζεται σε πρώτους και δεύτερους και να γεμίσει αλληλέγγυους ανθρώπους.

3pointmagazine – Σκέψου αλλιώς!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ