Γ.Παπαηλιού: Για το Πολυτεχνείο …& Την συνάντηση ελαιοπαραγωγών, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, στην Τρίπολη…

0

Το Πολυτεχνείο ζει

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2018

Η επέτειος του Πολυτεχνείου συνιστά υπόμνηση του κορυφαίου γεγονότος της πάλης της ελληνικής νεολαίας κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Το σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπύκνωνε το αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για απαλλαγή από την ξενοκρατία, για δημοκρατία, ελεύθερη παιδεία και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Έκτοτε, και μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, έχει διανυθεί πολύς και πυκνός χρόνος.

Σήμερα, η Ευρώπη της επιβολής της οικονομίας επί της πολιτικής, του τεχνοκρατικού δήθεν μονόδρομου, της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αντίληψης και  της ακραίας συντήρησης έχει επιβάλλει ένα σύστημα που  οδηγεί σε βίαιο κοινωνικό μετασχηματισμό και σε φτωχοποίηση προς όφελος των  οικονομικά ισχυρών.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο. Στο σύνθημα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντανακλώνται προτάγματα, όπως η πάλη κατά του φασισμού,  ο αγώνας για την εκ βάθρων πολιτική ανασύνταξη και για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους,  η ανάδειξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη  η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία,  να κατοχυρωθούν η κοινωνική ευημερία και η αξιοπρέπεια των πολιτών και εν τέλει να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός.

Το Πολυτεχνείο ζει, ως σύμβολο, παρακαταθήκη και επιταγή.

Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 θα παραμείνει ζωντανό, μέσω της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που επέδειξε η γενιά της εξέγερσης και που πρέπει να ανακτηθούν σημερα.

Δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» στις 17.11.2018 

 

Γιώργου Η. Παπαηλιού

Δικηγόρου-Διδάκτορα Νομικής

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

 

Κατά τη συνάντηση ελαιοπαραγωγών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη στην Τρίπολη (16.11.2018), ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Η κλιματική αλλαγή και οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Την τρέχουσα χρονιά, οι ζημίες στην ελαιοπαραγωγή, λόγω δάκου και καθυστερημένης και πλημμελούς δακοκτονίας, είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα, οι ελαιοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι ανάγκη, ι) να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, με διαφοροποίηση και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων – εν προκειμένω συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών μπορούν να αναλάβουν το σχετικό έργο, με την τεχνική στήριξη γεωπόνων  –  και με αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο του έργου από αρμόδια κρατική αρχή  και  ιι)  να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες ελαιοπαραγωγοί από πηγές που πρέπει να αναζητηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα προβλέπεται η προδέσμευση πόρων, ώστε η δακοκτονία να ξεκινά έγκαιρα και η δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τη συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον έχει υποβληθεί ήδη εκμηριωμένο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των ζημιών.

Ίδωμεν !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ