Βρέθηκαν 1.000 ιστορικά έγγραφα σε ‘κρυφή’ αίθουσα της Βουλής

0

Πρωτότυπο αρχειακό υλικό της περιόδου 1897-1977 εντοπίστηκε σε χώρο της Βουλής που δεν ήταν επισκέψιμος για δεκαετίες.

Το αρχειακό υλικό, που  ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών σε χώρο της Βουλής, περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 πρωτότυπα έγγραφα τοποθετημένα μέσα σε 140 κιβώτια.

Μετά από μια πρώτη φυλλομέτρηση των περιεχομένων, φαίνεται ότι πρόκειται για αρχεία, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται το 1897 και το νεότερο το 1977.

Περίπου τα μισά από τα τεκμήρια τα οποία έχουν καταγραφεί περιέχουν υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974).

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρείχε την Τετάρτη το μεσημέρι προφορικές εγγυήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση της ύπαρξης, συντήρησης και αντικειμενικής αξιοποίησης ιδιαίτερα σημαντικού ιστορικού αρχείου που βρέθηκε «τυχαία» σε εσωτερικό χώρο της Βουλής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «Δικλείδες ασφαλείας είναι ο Κανονισμός της βουλής, η συνείδησή μας και ο όρκος που δίνουμε όταν εκλεγόμαστε».

Η ανακάλυψη έγινε προ οκτώ μηνών, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, για την ενεργειακή επάρκειά του και τη στατικότητα του κτιρίου, «ανακαλύφθηκε» δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν 1180 φάκελοι.

Συνολική ή επαρκή εικόνα για το περιεχόμενο του συνόλου του υλικού δεν έδωσε ο κ. Βούτσης, επικαλούμενος τις ανάγκες της ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης από την ομάδα των αρμοδίων επιστημόνων και μελών του διοικητικού προσωπικού, που ορίστηκαν –προφανώς από το γραφείο του Προέδρου- και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό, όπως τα επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης.

Από τον έως τώρα έλεγχο, διαπιστώθηκε πως αφορούν έγγραφα από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821 έως και το 1974. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που βρέθηκε, αφορά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας 1967-1974 (συνεδριάσεις «Υπουργικού Συμβουλίου» της χούντας κλπ), ενώ αξιοσημείωτο είναι και πως βρέθηκαν έντυπα των αρχών ασφαλείας, με περιεχόμενο σχετικό με την κατά την επταετή δικτατορία δράση βουλευτών που εξελέγησαν στην πρώτη, μετά την πτώση της Χούντας, Βουλή, το 1974.

enallaktikos.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ