Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Στην παραπάνω φωτογραφία από την ιστοσελίδα του δήμου μας από το θέμα «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία “ είναι το Λιμάνι Αγίου Ανδρέα.
Το θέμα της ιστοσελίδας του δήμου μας είναι πολύ σημαντικό και θα το καλύψουμε σε τέσσερα άρθρα, το κείμενο παρακάτω είναι το πρώτο μέρος, σύντομαθα αναρτηθούν τα επόμενα μέρη (2,3,4)
Ρίξαμε μια ματιά στην ιστοσελίδα του δήμου μας και διαπιστώσαμε πολλά μικρά και μεγάλα λάθη . Δεν θέλουμε να μειώσουμε η να κατηγορήσουμε κανέναν , λάθη κάνουμε όλοι μας , περισσότερα λάθη αυτοί που “κάνουν έργα” και πολύ λιγότερα οι κριτές στα καθενεία. Πιστεύουμε όταν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας γινόμαστε όλοι μας καλύτεροι και αργά η γρήγορα κάτι κάνουμε για να τα διορθώσουμε και δεν τα ξανακάνουμε.
Παρατηρήσαμε ότι οι δύο ιστοσελίδες, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας http://www.boriakinouria.gov.gr/ και Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ ,http://www.discoverkynouria.gr/el έχουν αντιφάσεις, ελλείψεις, επαναλήψεις, διαφορετικές “ιστορίες” για το ιδιο θέμα και στην ιστοσελίδα Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ υπάρχει μεγάλος ερασιτεχνισμός.
Παρακάτω αναφέρουμε τα μεγαλύτερα λάθη και τις προτάσεις μας. Μια και ξοδέψαμε το χρόνο μας θα δημοσιεύσουμε τις λεπτομέρειες στα επόμενα τρία κείμενα για να τεκμηριώσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα αυτά που λέμε και αυτά που προτείνουμε, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τις λεπτομέρειες και πιθανόν για τους χρήστες της ιστοσελίδας του δήμου μας.
1)Στην κατηγορία “Αξιοθέατα” στη σελίδα «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία», είναι μόνο τα πέντε , Ελληνικό (ή Τειχιό),Ίδρυμα Μνήμης «Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη»,Βίλα Ηρώδη Αττικού,Λιμάνι Αγίου Ανδρέα,Κάστρο Παραλίου Άστρους
http://www.discoverkynouria.gr/el/sights/archaiological-sights-museums
2) Σε διαφορετική παρακάτω σελίδα στην ιστοσελίδα του δήμου μας μετρήσαμε 39 “Αξιοθέατα” για όλο το δήμο μας, όπως τα Φαράγγια της Μαζιάς και της Ζαρμπάνιτσας, αλλά δεν βρήκαμε πουθενά τίποτα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και για τα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας, τη Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος (που στεγάζεται το μουσείο Άστρους) και τoν «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων,
http://www.discoverkynouria.gr/el/sights
3)Στην κατηγορία “Αξιοθέατα” στο θέμα “Παραδοσιακοί Οικισμοί” μετρήσαμε 11 παραδοσιακούς οικισμούς, όλοι οι άλλοι, περίπου 17 χωριά , είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίες και δεν αναφέρονται σχεδόν πουθενά . Δεν έχουμε τίποτα με το χωριό Πλάτανος που αναφέρεται στη σελίδα, αλλά απορούμε γιατί δεν αναφέρεται επίσης με την δική τους σελίδα και σε συνδέσμους της ιστοσελίδας το Άστρος, η Μελιγού, τα Κούτρουφα ,το Κορακοβούνι, Χηροπήγαδο, Στόλος,Πλατάνα, Χάραδρος, Σίταινα,Άγια Σοφιά, Καράτουλα, Νέα Χώρα, Έλατος, Αγιος Γεώργιος,Μεσορράχη, Ωριά, Περδικόβρυση.
http://www.discoverkynouria.gr/el/sights/traditional-villages
4) H κεντρική εισαγωγική σελίδα με θέμα “Β.Κυνουρία”, είναι το μεγαλύτερο μαργαριτάρι του διαδικτύου που γράφτηκε ποτέ, το έγραψαν ερασιτέχνες που δεν διάβασαν ούτε την ίδια την ιστοσελίδα του δήμου μας, κάθε παράγραφος είναι χειρότερη από την προηγούμενη, τα αξιοθέατα.. έλεος πια, η γεωγραφία,(Tο κείμενο αυτό είναι άσχετο με την “γεωγραφία”) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις & τα πανηγύρια για λίγους φίλους μας …, αιδώς αργείοι…. Eίναι άσχετοι με την ιστορία, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τούς δήμους, δεν διάβασαν ποτέ ούτε ένα βιβλίο γεωγραφίας , είναι ερασιτέχνες….. .
Tο μεγαλύτερο μαργαριτάρι του διαδικτύου…….
http://www.discoverkynouria.gr/el/content/o-dimos-voreias-kynoyrias
Δείτε τα εκτενέστατα σχόλια μας για το “Αξιοθέατα” , «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία», στο τέταρτο μέρος, θα αναρτηθεί πολύ σύντομα.
Θα το πούμε και αυτό, αφού το διαπιστώσαμε, βαρεθήκαμε να διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του δήμου μας , “Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία” ,Το λιμάνι του Άγιου Ανδρέα…, Έπαυλη Ηρώδη 40% του κειμένου άπο τα “αξιοθέατα” (που επίσης αναφέρονται πολλές φορές για περιπάτους εκδρομές κλπ) και 60% για όλους τους άλλους και “ξεχάσαμε”… πολλά σπουδαιότερα, Πολιτισμός αποκλειστικά Τσάκωνες και τίποτα άλλο, εκδρομές Άγιος Ανδρεας, …. τίποτα για το Κορακουβούνι…. έλεος πια, ας πούμε κάτι και για τα άλλα χωριά…ξεχάστε το Άστρος αυτό το σβήσαμε …. αυτό δεν είναι ιστοσελίδα δήμου .
Eίναι μεγάλη χαζομάρα να θέλουμε να προβάλλουμε “μόνο το χωριό μας “, και τους φίλους μας. Η προβολή του τουρισμού μιας περιοχής, δεν γίνεται όταν μιλάμε μόνο για την πλατεία του Άγιου Ανδρέα και τον Βιβούλιο ούτε φυσικά για την πλατεία του Άστρους , όταν δεν ξέρουμε τι είναι τα μουσεία, όταν η γεωγραφία του δήμου μας είναι ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης , όταν δεν αναφέρουμε τίποτα για τους γείτονες μας, όταν αποκλείουμε τους περισσότερους συμπολίτες μας περίπου 17 χωριά.
Eίναι αδιανόητο στη ιστοσελίδα ενός δήμου να μην υπάρχει σελίδα για την πρωτεύουσα του δήμου με ένα μικρό κείμενο, συγκεκριμένα για το Άστρος, και να υπάρχουν σελίδες που γίνονται σύνδεσμοι για 11 άλλα χωριά του δήμου, αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ ερασιτεχισμού, στενοκεφαλιάς και στραβομάρας.
Όταν φτιάχνουμε την ιστοσελίδα του δήμου μας και αναφερόμαστε σε θέματα του τουρισμού πρέπει να σκεπτούμε όλους τους επισκέπτες μας από την Τρίπολη, το Άργος, την Κόρινθο, την Αθήνα, την μεσόγειο, την Ευρώπη, την Ρωσσία , την Κίνα ,την Ινδία… και με όλα τα ενδιαφέροντα. Και πρέπει να τους δόσουμε “έξυπνα” με τον καλύτερο τρόπο, με κάθε ευκαιρία ότι καλύτερο έχουμε και να μην κρύβουμε τίποτα από αυτά που έχουμε.
Tο γενικό συμπέρασμα “ξεχάσαμε” πολλά για τους συμπολίτες μας της δεύτερης κατηγορίας, “ξεχάσαμε” πολλά θέματα και υπάρχει ερασιτεχνισμός. Το σπουδαιότερο από όλα “ξεχάστηκαν” πολλά άλλα αξιοθέατα και «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία», που θα έπρεπε να αναφέρονται στην κεντρική εισαγωγική σελίδα και στις θεματικές σελίδες.
Με λίγα λόγια καταλήξαμε στο συμπέρασμα και θα το αποδείξουμε με τις λεπτομέρειες που θα δημοσιεύσουμε αργότερα αυτό δεν είναι ιστοσελίδα δήμου αλλά ανόητη προπαγάνδα.
Φυσικά δεν μπορούμε να τα βάλλουμε όλα σε μια σελίδα αλλά ούτε να βάλλουμε εκατό θέματα σε πολλές σελίδες ανακατεμένα σαν “πλήθοι,λήθοι και κέραμοι”… , υπάρχει μια σχετική οργάνωση στις δύο ιστοσελιδες , αλλά αναμφισβήτητα μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.
Ο κανόνας είναι άμα υπάρχει κάτι σε μια σελίδα να μην υπάρχει το ίδιο θέμα στη άλλη σελίδα , ούτε σαν σαν κατηγορία η θέμα με φωτογραφίες, κείμενο η χωρίς κέιμενο η“coming soon” η μόνο την λέξη “αξιοθέατα”. Έτσι οι χρήστες θα τα βρίσκουν όλα, διαφορετικα θα παγιδεύονται στο τίποτα.
Για να γίνουμε αντιληπτοί το θέμα “αξιοθέατα” υπάρχει στις δύο ιστοσελίδες , στην σελίδα http://www.boriakinouria.gov.gr/ Παρουσίαση Δήμου-Τουρισμός /”αξιοθέατα” χωρίς κείμενο και στη σελίδα http://www.discoverkynouria.gr/el/ αξιοθέατα με κείμενο και φωτογραφίες ,”αξιοθέατα” όμως αναφέρονται και αλλού στη ίδια σελίδα. Ο χρήστης κοιτάει στη σελίδα http://www.boriakinouria.gov.gr/ Παρουσίαση Δήμου-Τουρισμός /”αξιοθέατα βλέπει μόνο την λέξη “αξιοθέατα”, τίποτα άλλο και κλείνει την σελίδα …και χαιρετίσματα. Aυτός είναι ερασιτεχνισμός στο μεγαλείο του, γιατί η δουλειά έχει γίνει αλλού αλλά δεν μπορει να την βρει εύκολα και να την χρησιμοποιήσει ο επισκέπτηςς, αφού εμείς τον παγιδέψαμε στο τίποτα. Eδώ λέμε χρειάζεται “έξυπνη” δουλειά, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.
Θα αναφέρουμε παρακάτω που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να οργανώσουμε τις δύο ιστοσελίδες πιό “εξυπνα”.
A)Πρέπει να αποφασίσουμε ποιά θέματα θα καλύπτει κάθε σελίδα, για να μην ταλαιπωρούνται οι χρήστες. Όπως φαίνεται η Ιστοσελίδα Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ θα καλύπτει τον τουρισμό και το πολιτισμό. Επομένως όλα τα σχετικά με τον τουρισμό και το πολιτισμό πρέπει να αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και να γίνει μια κεντρική αναφορά για τον άλλο σύνδεσμο. Για παράδειγμα είναι αστείο να έχουμε αναφορά στην “ιστορία” μας στις δύο Ιστοσελίδες που είναι λίγο διαφορετική, ας αποφασίσουμε ποιά είναι η ιστορία μας και ας την βάλλουμε σε μια σελίδα για όλους και για όλα (προσωπικά προτιμώ το κείμενο ιστορίας της ιστοσελίδας του δήμου http://www.boriakinouria.gov. gr είναι ακριβέστερο και καλύτερο ). Ο κανόνας είναι άμα υπάρχει κάτι σε μια σελίδα να μην υπάρχει το ίδιο στη άλλη σελίδα , ούτε σαν κατηγορία η θέμα με κείμενο η χωρίς κείμενο , φωτογραφίες η μια λέξη “Αξιοθέατα” ,“coming soon” κλπ χρειάζεται λίγο καθάρισμα.
- B) Μια γενική παρατήρηση, η κατασκευή της σελίδας πρέπει να ειναι “φιλική” για τους χρήστες του δήμου για να προσθέτουν και να διορθώνουν εύκολα τα κείμενα και όλα τα θέματα. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να γίνει τώρα, εύχομαι να είναι δυνατό. Για παράδειγμα στη ιστοσελίδα Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ δήμαρχος είναι ακόμα ο κ.Μαντάς , η αν θέλουμε να αλλάξουμε το λάθος τίτλο στην ίδια ιστοσελίδα από ” Κυνουρία” σε Δήμο Βόρειας Κυνουρίας , μπορεί αυτό να γίνει εύκολα η πρέπει να πληρώσουμε πάλι τους αρχιτέκτονες της σελίδας για να αλλάξουν μια λέξη, ένα κείμενο η μια φωτογραφία; είναι η ιστοσελίδα “έξυπνα” φτιαγμένη ; < αυτό το ξέρουν οι χρήστες του δήμου μας και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα το διαπιστώσουν με τον καιρό>
- C) Ας δούμε για παράδειγμα το θρησκευτικό τουρισμό για να δούμε πως πρέπει να σκεπτόμαστε όλοι μας, τι λέμε για περισσότερα και δεν διακρίνουμε κανέναν.
Στη κεντρική εισαγωγικη σελίδα αναφέρεται “… υπάρχουν πολλά μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθούν (Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβής, Παναγία της Ορθοκωστάς (Αρτοκωστά), Μονή Λουκούς, Μονή Τιμίου Προδρόμου κλπ).” Αλλά “ξεχάσαμε” να τα αναφέρουμε , όπως η πολύ εύκολα προσιτή περίπου 10 λεπτά από το Άστρος , με την ωραία θέα της θυρεατικής γης, γραφική και ιστορική μονή της Παλιοπαναγιάς. Μπορούσαμε να βάλλουμε μια σειρά ακόμα η δύο λεξεις στη παραπάνω παράγραφο και πιθανόν θα κερδίζαμε πολλά και δεν θα διακρίναμε κανέναν.
Δείτε τα εκτενέστατα σχόλια μας για το θρησκευτικό τουρισμό στο τέταρτο μέρος, θα αναρτηθεί σύντομα.
- D) Καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι λέμε για περισσότερα είναι επίσης το κείμενο της γεωγραφίας στην κεντρική εισαγωγική σελίδα με θέμα Β.Κυνουρία και τα σχόλια που κάναμε.
“Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας …. Είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε ως ενιαία διοικητική ενότητα το 1998 με το Σχέδιο «Ιωάννης Καποδίστριας », είναι ο δεύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας με έκταση 575.680 στρέμματα και παρέμεινε ανέπαφος από τον «Καλλικράτη» .
Πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα θέματα γεωγραφίας ...“Tο κείμενο αυτό είναι άσχετο με την “γεωγραφία”, πιθανόν από λάθος μπήκε εδώ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κανένα βιβλίο δημοτικού η γυμνασίου γεωγραφίας για να δούμε τι πρέπει να γράψουμε στο θέμα αυτό και τι είναι γεωγραφία. Πως πρέπει να σκεπτόμαστε όλοι μας για το τουρισμό .
Δείτε τα εκτενέστατα σχόλια μας για τη γεωγραφία στο τέταρτο μέρος,θα αναρτηθεί σύντομα.
H κεντρική σελίδα του δήμου μας όταν κάποτε θα την διορθώσουμε πρέπει τoυλάχιστον να περιέχει τα παρακάτω θέματα και να μην αποκλείει πουθενά κανέναν συμπολίτη μας. Θα υπάρχει για όλα αυτά ένα συνοπτικό κείμενο στην κεντρική εισαγωγική σελίδα και άλλες θεματικές σελίδες με λεπτομέρειες για το ίδιο θέμα.
1) Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
2) Γεωγραφία και Συγκοινωνίες
3) Ιστορία
4) Αξιοθέατα -Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία
5) H παραλία “πόρτες, o ήλιος και η θάλασσα του Αργολικού
6) Υποδομές ,Νοσοκομεία,σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια
7) Μοναστήρια και εκκλησίες
8) Εκδηλώσεις , Δραστηριότητες, Αθλητισμός και Πολιτιστικοί Σύλλογοι
9) Χωριά του δήμου (αναφορά συνοπτικά και σελίδες σε γεωγραφική σειρά για όλα τα χωριά , δεν περισσεύει κανένας )
Η παραπάνω εισαγωγική κεντρική σελίδα του δήμου μας “B. Κυνουρία” με το θέμα “Αξιοθέατα” πρέπει να τα “λέει όλα”, για ότι έχουμε και θέλουμε να διακρίνουμε και πρέπει να διορθωθεί αμέσως, αναμφισβήτητα έχουμε πολλά περισσότερα από το μονοπάτι την Λουκούς για το Ελληνικό(Tειχιό) και τα ερείπια του Kάστρου της Ωριάς…. Βασικά ο τίτλος πρέπει να αλλάξει σαν «Αξιοθέατα /Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία» , να υπάρχει το κείμενο με μια γραπτή περιγραφή με τα κεντρικά θέματα που θέλουμε να διακρίνουμε και να υπάρχει δεύτερη συνοπτική σελίδα, με το ίδιο τίτλο για να μη προκαλείται σύγχυση , με τα ίδια παραπάνω θέματα και τις φωτογραφίες που θα οδηγούν σε χωριστές σελιδες με περισσότερες λεπτομέρειες .
Πρέπει να περιέχει συνοπτικά το τουριστικό πρόγραμμα του δήμου μας για όλα τα χωριά, για να παίρνει ο επισκέπτης μια συνολική εικόνα, και να δίνεται έμφαση στα κεντρικά μνημεία που θέλουμε να διακρίνουμε και που μας ξέρουνε όλοι οι Έλληνες, που κατα την γνώμη μας αναμφισβήτητα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και τα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας ,η Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος (που στεγάζεται το μουσείο Άστρους) και o «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, που οπωσδήποτε πρέπει να αναφέρονται κάπου. Επιμένουμε για όλους τους φίλους μας o «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους δεν είναι το ιδιο πράγμα, βρίσκονται σε γειτονικό χώρο και συνορεύουν αλλά δεν είναι το ίδιο, έχουν ξεχωριστή ιστορική σημασία και διαφορετική σπουδαιότητα, που πρέπει πάντοτε να διακρίνουμε, αυτά έχουμε ας μην τα κρύβουμε, τελεία και πάβλα.
Όπως αναφέραμε θα υπάρχει:
1) H παραπάνω συνοπτική οργάνωση με τα σπουδαιότερα θέματα
2) Θεματικές σελίδες που θα καλύπτουν όλα που έχουμε , όπως είναι η οργάνωση τώρα σελίδα χωριστή για παραλίες, μοναστήρια και εκκλησίες, φαράγγια, κάστρα, αλλά όμως σε κάθε θέμα υπάρχουν “όλα , όχι τα μισά , όλα όσα έχουμε” .
3) Σελίδες για όλα τα χωριά του δήμου με φωτογραφίες και κείμενο με μια σχετική σύντομη περιγραφή για τα σπουδαιότερα του χωριού. π.χ. υπάρχουν ιατρεία, αριθμός εκκλησιών , κλπ ότι έχει το κάθε χωριό ,δεν περισσεύει κανένας. (καλύτερα σε μια γεωγραφική σειρά από τους τρεις δρόμους (1-Χηροπήγαδο, Άστρος,Άνω Μελιγού, Αγιάννης … Μονή Μαλεβής ….Άνω Δολιανά… Κάτω Δολιανά…Άστρος > ( 2- Παράλιο Άστρος,Πόρτες, Άστρος, Μελιγού ….Μουστός, Άγιος Ανδρεας,Πραστός Σίταινα, Πλάτανος ,…Αστρος) και (3 Αστρος ,….Μονή Μαλεβής ,Άγιος Πέτρος, ….Καστρί. Έλατος, Ωριά,Μονή Προδρόμου, Στόλος, Προσήλια, Κάτω Δολιανά. Μονη Λουκούς , Έπαυλη Βιβούλιου, Άστρος).
Δείτε τον χάρτη και τα χωριά του δήμου μας στο παρακάτω σύνδεσμο
Παρακάτω είναι έξη φωτογραφίες με σχόλια που νομίζουμε και η κουτσή κουρούνα στη Βόρεια Κυνουρία θα συμφωνεί πρέπει να αναρτηθούν αμέσως στη σελίδα με θέμα «Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία» της ιστοσελίδας του δήμου μας σχετικά με τον Αγιάννη την πρωτεύουσα της Ελλάδος το 1822, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και τα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας ,τη Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος (που στεγάζεται το μουσείο Άστρους ) και τoν «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και τρεις φωτογραφίες που πρέπει να αναρτηθούν στη σελίδα με το θέμα “Αξιοθέατα”. Είναι αναμφισβήτητα τα σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας που τα “ξέχασαν” οι ερασιτέχνες της ιστοσελίδας του δήμου, τι να κάνουμε λάθη κάνουμε όλοι μας… Οι αρμόδιοι της ιστοσελίδας και o αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον πολιτισμό και τον τουρισμό έχουν τον λόγο , οι συμπολίτες μας περιμένουν υπομονετικα για το κοινό νου, δεν θα κάνουμε ηλεκτρονική συλλογη υπογραφών ,συμφωνούμε όλοι μας …………
Η Σχολή Καρυτσιώτη Άστρους , εδώ στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, ο χώρος αυτός είναι «μουσείο» από μόνος του. Σεμνότητα αρμονικά με επιβλητικό μεγαλείο, αυτοί είναι οι θησαυροί μας , δεν κτήζονται σήμερα με τίποτα, ούτε με μια χούφτα … εκατομμύρια ευρώ , γιατι η ιστορία μας δεν ξαναγράφετε μερικές φορές. Αυτούς τους θησαυρούς άλλοι τους προσέχουν σαν τα μάτια τους, γιατι θέλουν να τους δείχνουν στα παιδιά τους , τους λένε «μουσεία» και τους κρατάνε πάντοτε ανοικτούς.
“Το 1805 ο Καρυτσιώτης ιδρύει στο Άστρος (τότε Αγιαννίτικα καλύβια) σχολή, ως παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη. Στο κτήριο της σχολής αυτής στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Μαζί με τη σχολή, ο Καρυτσιώτης, δώρισε και ένα πολύδεντρο περιβόλι εκτάσεως 46 στρεμμάτων (το γνωστό σε όλους μας Αγροκήπιο). Το αγροκήπιο βρισκόταν γύρω από τη σχολή, όπου σήμερα υπάρχουν το Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, το Λύκειο και Γυμνάσιο Άστρους, η πλατεία Καρυτσιώτη, το Δημοτικό σχολείο Άστρους και το δημοτικό γήπεδο. “
Παραπάνω είναι η κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.
“Το 1798 ο πλούσιος Αγιαννίτης έμπορος, Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741 – 1819), ο οποίος ζούσε και εμπορευόταν στην Τεργέστη, ανήγειρε μία μεγαλοπρεπή και «καλλιμάρμαρο» Σχολή στον λόφο Κουτρί του Αγίου Ιωάννη. Έχτισε, ακόμη, οικήματα για τους μαθητές που φοιτούσαν στη Σχολή και για τους διδασκάλους. Επιπλέον, εφοδίασε τη Σχολή με όργανα φυσικής, αστρονομίας, χημείας, χάρτες και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Έστελνε μάλιστα και χρηματικά ποσά για την πληρωμή των διδασκάλων και των ιατρών που εργάζονταν εκεί. Ο Καρυτσιώτης πλούτισε τη Σχολή με βιβλία και δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Ήθελε να ιδρύσει στην πατρίδα του μια σχολή, εφάμιλλη των Ευρωπαϊκών, που θα παρείχε τη γνώση στους μαθητές, δίνοντας τους την ευκαιρία να διαλέξουν δύο κατευθύνσεις: την εμπορική και την επαγγελματική……” Η σχολή ήταν ένα είδος πανεπιστημίου για εκείνη την εποχή, αφού οι μαθητές διδάσκονταν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μαθηματικά, φυσική – χημεία, γαλλικά και ιταλικά κ.α
Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης .
“Το σπίτι που ανήκει σήμερα στον Ιωάννη Κάζο είναι το γνωστό σε όλους τους Αγιαννίτες, <<Κυβερνείο>>. Αυτό το οίκημα, που παλαιότερα άνηκε στην οικογένεια Κουτίβα, υπήρξε η έδρα της κυβέρνησης όταν ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας. Η Προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας εγκαταστάθηκε στο χωριό από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και αποτελείτο από γνωστά πολιτικά πρόσωπα της εποχής (Αθανάσιος Κανακάρης, Ιωάννης Ορλάνδος, αδερφοί Κουντουριώτες κ.α.).
«O Ιερός Χώρος « της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και η Σχολή Καρυτσιώτη είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.
Αυτός ο χώρος που επίσης είναι σπουδαίο αξιοθέατο για την ιστοσελίδα του δήμου μας,στη παραπάνω φωτογραφία ,σίγουρα θα μας έλεγε ο ευεργέτης μας Καρυτσιωτης, δεν ανήκει στους αρμοδίους του ΥΠΠΟΑ, αλλά ανήκει στην τοπική κοινωνία που άμα θέλει μπορεί με μια βροντερή δημόσια παρέμβαση να σταματήσει το “κλειδοαμπάρωμα της ντροπής” και να δόσει όλους τους χώρους σε αυτούς που τους ανήκουν.Τελικά η απόφαση για να ανοίξει ο Ιερός χώρος και το μουσείο Άστρους δεν θα βασισθεί στις δικαιολογίες «ενιαίος χώρος «, “Στο προαύλιο χώρου του Μουσείου εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά «, «στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης…εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αρχιτεκτονικά «την παρουσία φυλακτικού προσωπικού» για 4 τοίχους , η την επιτυχία η όχι της μετάταξης κάποιου νυκτοφύλακα. Kάποτε πρέπει να «ωριμάσουμε βίαια » και επιτέλους να ενηλικιωθούμε βιαιότερα.
Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα μνημεία του δήμου μας που μερικά αναφέρονται για σύγχυση σε άλλη διαφορετική σελίδα από την παραπάνω .Αναφέρουμε παρακάτω τρία που τα θερωρούμε σημαντικά.
Σε αυτό το σημείο του υδραγωγείου “στο σούγελο” , στη παραπάνω φωτογραφία ,είχε διαδοθεί από τους παλαιότερους η και νεώτερους ….ότι ο Καρυτσιώτης είχε δόσει οδηγίες στο Αράπη φύλακα και κηπουρό του αγροκηπίου «να κόψει το νέρο » από το χωριό ,άμα μάθαινε οτι η Σχολή ήταν κλειστή. Φυσικά θα έπερνε πίσω και το αγροκήπιο, γιατί δεν υπήρχε λόγος να το έχουν πια οι κάτοικοι. Πριν διακόσια χρόνια ο Καρυτσιώτης μας δώρησε την σχολή και μας έφερε το νερό στο χωριό για να πληρώνονται οι καθηγητές της σχολής από το αγροκήπιο και εμείς σήμερα δεν είμαστε άξιοι να έχουμε την σχολή και το μουσείο ανοικτό και έλεος πια ούτε μπορούμε να έχουμε σνοικτό ούτε το γειτονικό “Ιερό Χώρο” της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
Η καλύτερη παραλία στη μεσόγειο είναι “οι πόρτες ” στο Παράλιο Άστρος (ας μην ξεχνάμε την καλύβα μας..)
Σύντομα θα αναρτήσουμε το δεύτερο μέρος με θέμα την ιστοσελίδα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, http://www.boriakinouria.gov.gr/ , το τρίτο μέρος για μερικά μαργαριτάρια της ιστοσελίδας Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ http://www.discoverkynouria.gr/el και το τέταρτο μέρος με λεπτομερέστερα συγκλονιστικά μαργαριτάρια της ιστοσελίδας Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ και τα σχόλια μας.
Δείτε περισσότερα σχετικά θέματα στους παρακάτω συνδέσμους.
“Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Άστρος που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων”
Tα δύο σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία που έχουμε στο δήμο μας…
Στο δεύτερο μέρος καταγράψαμε τις κατηγορίες της ιστοσελίδας του δήμου μας Δήμος Βόρειας Κυνουρίας http://www.boriakinouria.gov.gr/ και καταγράψαμε τα θέματα που πρέπει να ξανασκεπτούμε… ( καλύπτουμε θέματα διαφάνειας σχετικά με τα θέματα των συνεδριάσεων και τις αποφάσεις του Δ.Σ. επίσης και πρόταση για καταγραφή της συμμετοχής των πολιτών για θέματα και προτάσεις).
«Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία» και η ιστοσελίδα Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, 2-4.
Στο τρίτο μέρος καταγράψαμε συνοπτικά τα μαργαριτάρια της ιστοσελίδας του δήμου μας Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ http://www.discoverkynouria.gr/el
Στο τέταρτο μέρος λεπτομερέστατα καταγράψαμε με σχόλια μας τα μαργαριτάρια για “τα αξιοθέατα” της ιστοσελίδας του δήμου μας Discover ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΠΑΝΘΥΡΕΑΤΙΣ ΓΗ, κυρίως της σελίδας https://www.discoverkynouria.gr/el/content/o-dimos-voreias-kynoyrias μιλάμε για τα “περισσότερα” που αγνοήσαμε και αποδείξαμε γιατί πρέπει να ξαναγράψουμε την κεντρική εισαγωγική σελίδα…