Αντιμετώπιση της μελάνωσης της καστανιάς

0

Η καλλιέργεια της καστανιάς παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον για το Δήμο μας και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης για τα ορεινά χωριά μας, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και της ποιοτικής υπεροχής του προϊόντος.

Ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής απειλείται από διάφορες ασθένειες και εχθρούς. Για τη Σφήκα της καστανιάς ο Δήμος μας προχώρησε στην εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου Torymus synensis. Μια άλλη σοβαρή ασθένεια είναι η Μελάνωση που προέρχεται από τους μύκητες Phytophthora Cinnamomi & Cambivora και αποτελεί την πιο διαδεδομένη και επιζήμια ασθένεια της καστανιάς στη χώρα μας, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα δέντρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες βιβλιογραφίες βρήκαμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της, είναι η έγχυση ενός άλατος καλίου στον κορμό του δέντρου. Η εφαρμογή έδειξε αποτελεσματικότητα 70% επιτυχία σε ασθενή δένδρα και 100% σε δένδρα όπου τα συμπτώματα των οποίων βρίσκονταν σε αρχικά στάδια.

Στα πλαίσια στήριξης του ορεινού αγροτικού πληθυσμού του Δήμου μας καλέσαμε τον Δρ κ. Διαμαντή Στέφανο, διεθνώς αναγνωρισμένος, τέως διευθυντή του Ινστιτούτου δασικών ερευνών της Θεσσαλονίκης, για να δείξει τη νέα αυτή μέθοδο στους παραγωγούς μας. Ο κ. Διαμαντής είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και διατήρηση της καλλιέργειας της καστανιάς στην Ελλάδα με καινοτομίες πάνω στην έρευνα. Τον ευχαριστούμε και για την αποδοχή της πρόσκλησης αλλά και για το έργο του.

Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος είχε προγραμματίσει ημερίδα για την καστανιά, με καλεσμένους διακεκριμένους επιστήμονες αλλά λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε με τον κ. Διαμαντή και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα Καμπουρολιά Παναγιώτη, περιοδεία σε όλα τα χωριά του Δήμου μας όπου οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα δέντρα τους, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και να συμβουλευτούν έναν ειδικό στα θέματα αυτά αλλά και να τους δείξει τη νέα μέθοδο θεραπείας της μελάνωσης στον καθένα ξεχωριστά.

Την τελευταία μέρα της παρουσίας του στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε και μια μικρή ενημέρωση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, όπου το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για αυτή τη μέθοδο οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα Καμπουρολιά Παναγιώτη (6979599656).

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ