«Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας» & Πολιτιστικός Σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού ,στο Διεθνής Συνέδριο με θέμα: τις βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες (ΠΟΑΥ)

0
Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΡΟΥ
« ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» SEAS OF CHANGE
 
Αξιότιμοι φίλοι μας,
Με αφορμή την απαράδεκτη κρατική απόφαση επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στην Κυνουρία κατά 34 φορές , ο σύλλογος μας « Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αρκαδικού Χωριού και την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων της Νότιας Κυνουρίας συμμετείχαν στο Διεθνής Συνέδριο που έγινε στον Πόρο στις 18-20/04 με θέμα τις βιομηχανικές Ιχθυοκαλλιέργειες (ΠΟΑΥ) .
 
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον οργανισμό Καθετή σε συνεργασία με τον οργανισμό Rauch Foundation και την Παγκόσμια Αντίσταση κατά τις Ιχθυοκαλλιέργειας Σολωμού (Global Salmon Farming Resistance-GSFR) . Στο συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι συλλόγων, Δήμων και οργανισμών από 14 χώρες, οι δήμαρχοι Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Επιδαύρου και της Βόρειας Κυνουρίας και ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.
 
Στο συνέδριο αναφέρθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στις περιοχές όπου αναπτύσσονται ΠΟΑΥ και οι αγώνες που έχουν γίνει και γίνονται σε άλλες περιοχές του κόσμου ενάντια στην εξάπλωσή τους. Τονίστηκε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν τηρούν τους κατάλληλους όρους (π.χ αποστάσεις από ακτές, τακτική μετατόπιση τους, έλεγχος των τροφών και φαρμάκων) ρυπαίνουν το περιβάλλον, δηλητηριάζουν την θάλασσα και καταστρέφουν τα λιβάδια ποσειδωνίας.
 
Επίσης, τονίστηκε ότι οι τουριστικές περιοχές στις οποίες έχουν σκοπό να αναπτυχθούν ΠΟΑΥ θα πληγούν ανεπανόρθωτα και ότι μ ε στόχο μόνο το κέρδος οι εταιρείες που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται ιχθυοκαλλιέργειες καταπατούν τους νόμους και αδιαφορούν για το περιβάλλον. Στη συνέχεια οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να γίνει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να σωθούν οι περιοχές φυσικού κάλους και τουριστικού ενδιαφέροντος.
 
Μέσα από το συνέδριο προέκυψαν ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες πάνω στις οποίες στηρίζεται το κράτος για την έγκριση αυτών χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους επενδυτές , ότι για να παράξουμε 1 κιλό ψάρια πρέπει να δαπανήσουμε 1,2- 1,6 κιλά άγρια ψάρια σε ψαράλευρα, ενώ δίνονται πολλά αντιβιοτικά στα ψάρια και μερικά από αυτά είναι απαγορευμένα όπως η φορμαλδεΰδη.
Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των συνέδρων είχε αποδέκτες τους παρευρισκόμενους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού οι οποίοι όμως διαβεβαίωσαν ότι θα την μεταφέρουν στα ανώτερα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης.
 
Στην παρέμβασή τους οι σύλλογοί μας τόνισαν την ανάγκη να προστατευθεί η πανέμορφη ακτογραμμή της Αρκαδικής Ριβιέρας, τόνισαν επίσης τα προβλήματα που ήδη έχουν παρουσιαστεί από τις υπάρχουσες τρεις μικρές ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή και συμφωνήθηκε να έρθουν τα κλιμάκια της κυβέρνησης στην περιοχή μας για να έχουν άμεση γνώση του θέματος.
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Φαίη Ορφανίδου από την « Καθετή» και την κα Εύα Δουζίνα από τον οργανισμό Rauch για την πρόσκληση που μας έκαναν να παραβρεθούμε κοντά τους και να ανταλλάξουμε γνώμες και τις ανησυχίες μας για ένα καλύτερο αύριο!!
 
Με εκτίμηση,
Ξένιος Κύνουρος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ