Σύσκεψη για το κάστρο του Παράλιου Αστρους & άλλα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0
Σύσκεψη για το κάστρο του Παράλιου Αστρους

Posted: 27 Aug 2020 10:49 AM PDT

Η ανάδειξη και αναστήλωση του Κάστρου Παράλιου Αστρους αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Αννα – Βασιλικής Καραπαναγιώτου.

Στη συνάντηση, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της “Πελοπόννησος”  Α.Ε. Σωτήρη Μουρίκη καθώς και των μελετητών του εν λόγω έργου, εξετάστηκε η μέχρι τώρα πορεία της μελέτης και η δυνατότητα επίσπευσης της ολοκλήρωσής της.

Αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ανω Μεσσηνία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια

Posted: 27 Aug 2020 11:06 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ανω Μεσσηνία, στο αίτημα για τη διενέργεια της οποίας -το οποίο υποβλήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του εν λόγω ΑΕΙ- ανταποκρίθηκε θετικά το υπουργείο Πολιτισμού.

“Τηρήθηκαν οι διαδικασίες, υποβλήθηκε αίτημα προς το υπουργείο, το υπουργείο συναίνεσε και η Περιφέρεια θα αναλάβει την χρηματοδότηση της εν λόγω αρχαιολογικής έρευνας στην Ανω Μεσσηνία” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Με ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τον περιφερειάρχη, εξ άλλου, η επικεφαλής της έρευνας Ελένη Ζυμή, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζει ευχαριστίες για την εξ αρχής θετική ανταπόκριση που έτυχε το αίτημά της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΚΑΣ ενέκρινε την Επιφανειακή Ερευνα στην Ανω Μεσσηνία (2020 – 2024) την οποία θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας. (…) Σας ευχαριστούμε θερμά για την έγγραφη στήριξή σας σε αυτή την προσπάθειά μας και θα σας ήμουν ευγνώμων για μία τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία προκειμένου να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του ερευνητικού προγράμματος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Η ΑΔΕΙΑ

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την “χορήγηση άδειας στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για έναρξη, κατά το έτος 2020, αρχαιολογικής έρευνας στην Ανω Μεσσηνία, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2020 – 2024”.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η εν λόγω αρχαιολογική έρευνα (επιφανειακή, γεωφυσική, γεωμορφολογική, δοκιμαστικές τομές μικρής κλίμακας, πυρηνοληψίες) θα διενεργηθεί στην Ανω Μεσσηνία -σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας-, υπό τη διεύθυνση της δρος Ελένης Ζυμή επίκουρης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της δρος Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά προϊσταμένης της ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα για τον φετινό χρόνο θα περιλάβει συνολικά τις πιο κάτω εργασίες:

– Eκτεταμένη επιφανειακή επισκόπηση σε ολόκληρη την προς έρευνα περιοχή

– Eργασίες καθαρισμού

– Αποτύπωση αρχαίων καταλοίπων και γεωμορφολογική χαρτογράφηση της

περιοχής με τη χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ)

– Aεροφωτογράφιση με τηλεσκοπικές μεθόδους

– Δημιουργία βάσης των αρχαιολογικών δεδομένων και των γεωδεδομένων

Την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μπορείτε να την δείτε εδώ.

Την θετική ανταπόκριση του περιφερειάρχη ως προς το αρχικό αίτημα για οικονομική στήριξη μπορείτε να δείτε εδώ.

Με θετική εισήγηση προς το υπουργείο από την Περιφέρεια το αίτημα 3ωρης παράτασης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Καλαμάτα, το Σάββατο 29 Αυγούστου

Posted: 27 Aug 2020 11:03 AM PDT

Με θετική εισήγηση από την Περιφέρεια προωθήθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας να παραταθεί κατά ένα τρίωρο η λειτουργία των καταστημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το ερχόμενο Σάββατο 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο της “Ημέρας Προσφορών” που διοργανώνει ο εν λόγω σύλλογος.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τα σχετικά αιτήματα πλέον -λόγω της ειδικής κατάστασης που διανύει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού-, προωθούνται από τις Διευθύνσεις Εμπορίου απ’ ευθείας στο αρμόδιο υπουργείο:

“Μεταβιβάστηκε το αίτημα, μαζί με τη θετική μας εισήγηση, προς το υπουργείο και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει έγκρισή του” είπε ο Π. Νίκας.

Τεχνολογικός εξοπλισμός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις δημόσιες μονάδες υγείας

Posted: 27 Aug 2020 11:02 AM PDT

Τον κατάλογο με τον εξοπλισμό που διαθέτει προς τις δημόσιες δομές υγείας δημοσιοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Αναμένουμε νέα αιτήματα για να προχωρήσουμε στην διάθεση και της επόμενης δόσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθούν οι ανάγκες βεβαίως” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Τον κατάλογο μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Εκδήλωση για τον Τουρισμό την εποχή του κορονοϊού αύριο Παρασκευή το απόγευμα, στο Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών του Ισθμού

Posted: 27 Aug 2020 10:59 AM PDT

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του Τουρισμού την εποχή του κορονοϊού αποτελούν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του ανανεωμένου Κέντρου Πληροφόρησης Τουριστών, στον Ισθμό.

Διοργανωτές της εκδήλωσης -η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έναρξης της μεταξύ τους συνεργασίας- είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου.

Συνέντευξη για την δράση ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για θέματα της Π.Ε. Αρκαδίας, αύριο Παρασκευή στην Τρίπολη

Posted: 27 Aug 2020 10:58 AM PDT

Η δράση του ΠΕΠ Πελοποννήσου “Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού” θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη στις 12 το μεσημέρι, αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Στη συνέντευξη θα μιλήσουν, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αντώνης Ψαράκης.

Σημειώνεται ότι μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο περιφερειάρχης θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με θέματα της Π.Ε. Αρκαδίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι για την πιο πάνω δράση υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από την ΕΥΔΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εν λόγω δράση -με συνολική δημόσια δαπάνη 3.750.000 ευρώ- υπάγεται στο πρόγραμμα “Ενίσχυση επιχειρηματικότητας για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις 2014 – 2020” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο εντάσσεται στο ΠΕΠ.

Στοχεύει δε, α) στην ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων για τη χρήση υπηρεσιών και προϊόντων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), τα οποία θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στην αγορά μέσω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι ΤΠΕ και β) στην εξοικονόμηση πόρων και προσφορά ανταγωνιστικών και φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών.

Επιδοτούμενες δαπάνες είναι, α) Λογισμικό και Υπηρεσίες Εφαρμογών Λογισμικού, β) Συστήματα Αυτοματισμού (άμεσα συνδεδεμένα με τις ΤΠΕ), γ) Ιστοσελίδα – Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop), δ) Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός (hardware), ε) Λοιπές Υπηρεσίες (μέγιστης διάρκειας έως την ολοκλήρωση του έργου) και στ) Μισθολογικό Κόστος (Νέο Προσωπικό).

Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ, τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά Βιβλία και έχουν μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές, α) Ανώνυμη Εταιρία, β) Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, γ) Ομόρρυθμη — Ετερόρρυθμη Εταιρία, δ) ΙΚΕ, ε) Συνεταιρισμός, στ) ΚοινΣΕπ του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει και ζ) Ατομική Επιχείρηση.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δικαιούχων, α) η Κατηγορία Α δηλαδή υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι 31/12/2018 έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις (ετήσιες) κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και β) η Κατηγορία B στην οποία υπάγονται οι νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω

κατηγορία, ενώ έχουν συσταθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης.

Η δημόσια δαπάνη ανά κατηγορία είναι, 3.000.000 ευρώ για την Κατηγορία Α και 750.000 ευρώ για την Κατηγορία Β. Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση μη κάλυψης του προϋπολογισμού μίας εκ των δύο κατηγοριών είναι δυνατή η μεταφορά του αδιάθετου προϋπολογισμού στην άλλη κατηγορία.

Ο προϋπολογισμός για κάθε υποβληθησόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 έως 60.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης είναι 70%.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2020 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν, α) από την ΕΥΔΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ) Περιφέρειας Πελοποννήσου (τηλ. 271 3 601380 / e-mail: ilampropoulou@mou.gr, URL: http://www.evdpelop.qr) και β) την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων/ΕΦΕΠΑΕ (τηλ. 261 0 622711 / e-mail: efd@diaxeiristiki.gr, URL: www.diaxeiristiki.gr).

Το ενημερωτικό φυλλάδιο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Την περίληψη της εν λόγω δράσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτοψία στο γήπεδο της Τεγέας

Posted: 27 Aug 2020 10:51 AM PDT

Αυτοψία στο γήπεδο της Τεγέας πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά με την δρομολόγηση της ολοκλήρωσης των εργασιών σε αυτό, ώστε να είναι λειτουργικό.

Τον αντιπεριφερειάρχη συνόδευαν, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό αντιδήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Μακαρούνης, ο πρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου Κώστας Αθανασόπουλος και κλιμάκιο στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας.

Ορκωμοσία νέων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στην Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 27 Aug 2020 10:46 AM PDT

Την τελετή ορκωμοσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φιλοξένησε η Π.Ε. Λακωνίας, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στην αίθουσα Λακώνων Ποιητών του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη. Οι περισσότεροι εκ των εκπαιδευτικών ανήκουν στην κατηγορία της Ειδικής Αγωγής και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτή την κατηγορία.

Μετά την τελετή, την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς ευχόμενος καλή και γόνιμη θητεία, τονίζοντας παράλληλα δε, τη σημαντικότητα του έργου τους “και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη εποχή, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί καλούνται, εκτός των  μαθησιακών διαδικασιών, να μεριμνούν και για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στο σχολείο, λόγω του Covid 19”.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Θανάσης Καρλαύτης και η υπεύθυνη Παιδείας του δήμου της λακωνικής πρωτεύουσας Ελένη Δαράκη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Φώτης Πολίτης, που ανέγνωσε και τον όρκο στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, ενώ χαιρετισμό και καλωσόρισμα απηύθυνε και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγάπιος Οικονομίδης.

Δέσμευση πίστωσης για την μελέτη ανακατασκευής του πύργου Κουμουνδούρου, στον Κάμπο Αβίας

Posted: 27 Aug 2020 10:43 AM PDT

Την δέσμευση πίστωσης 45.000 ευρώ για ωρίμανση των μελετών αποκατάστασης του πύργου Κουμουνδούρου, στον Κάμπο Αβίας, στη Μεσσηνίας, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου.

“Ζητήσαμε, παράλληλα, από το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και να απεντάξει το συγκεκριμένο οίκημα από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η ανακατασκευή” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ