H Σχολή Καρυτσιώτη :  Δημόσια Πρόταση για την ιστοσελίδα του δήμου μας

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Κύριε δήμαρχε,

Στη δημόσια ζωή  ξέρουμε πολύ καλά , όλα  πρέπει να γίνονται γραπτά, δημόσια και φανερά. Επιμένουμε για τα αυτονόητα, «μάλιασε η γλώσσα μας»,  που δεν γίνονται διαχρονικά  και  ταυτόχρομα  δεν υπάρχει μια αιτιολογημένη απάντηση  στα διαχρονικά ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε τελικά ο κοινός νους θα επικρατήσει και η τοπική κοινωνία θα ενεργήσει ανάλογα για αυτά που την αφορούν άμεσα.

Με μεγάλη χαρά σας στείλαμε θεσμικά  το κείμενο ,στα Ελληνικά και στα Αγγλικά , και φωτογραφίες για το επίσης  σπουδαιότερο ιστορικό μνημείο του δήμου  μας  που αναμφισβήτητα είναι H Σχολή Καρυτσιώτη  ,  που αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την ιστοσελίδα του δήμου μας, φυσικά με τις δικές σας διορθώσεις ,όπως νομίζετε καλύτερα.

Σας στείλλαμε τα κείμενα και τις φωτογραφίες για τα  μεγάλα ιστορικά μνημεία που απουσιάζουν από την ιστοσελίδα του δήμου μας ,για να σας βοηθήσουμε να  εφαρμόσετε την δέσμευση σας στο εκλογικό σας πρόγραμμα για την αναγκαία και καταλυτική προβολή του τόπου μας,  για την περιβόητη οικονομική ανάπτυξη. Εννοείται εκεί που υπάρχουν σύνδεσμοι θα προστεθούν οι σύνδεσμοι από την ιστοσελίδα του δήμου μας η θα διορθωθούν ανάλογα με κείμενο.

Στην ψηφιακή εποχή μας  η ιστοσελίδα του δήμου είναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή προβολή του τόπου μας , κάτι αυτονόητο, που  όλοι παντού κάτι κάνουν, όσο μπορούνε καλύτερα.

Σύντομα θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια για την Εθνοσυνέλευση, με πολλές φωτογραφίες και τυμπανοκρουσίες,  και το πανελλήνιο θα ψάχνει να δει στην ιστοσελίδα του δήμου μας  τα αναμφισβήτητα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας , για αυτό που μας ξέρει ολόκληρος ο ντουνιάς Τον «Ιερό Χώρο» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων  και   Την Σχολή Καρυτσιώτη    που δεν πρέπει να απουσιάζουν  από την ιστοσελίδα του δήμου μας  με καμία δικαιολογία από στενοκεφαλιά, στραβομάρα και κουταμάρα. Η τοπική κοινωνία δεν θα συγχωρέσει ποτέ την μεγάλη «παράλειψη της ντροπής».

Οι φωτογραφίες είναι καλές …,αλλά χρειάζονται και οι ανάλογες  ενέργειες για αυτά που υποσχεθήκατε στην τοπική κοινωνία.

Να είσαστε καλά.

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

H Σχολή Καρυτσιώτη

Ο μεγάλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης <1741-1819> γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη <Αγιάννη > και κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, έφυγε “με το ένα τσαρούχι”.Το 1798 έκτισε την μεγαλοπρεπή και “καλλιμάρμαρο” Σχολή Καρυτσιώτη στον λόφο Κουτρί στον Αγιάννη και το 1805 έχτισε στο Άστρος το παράρτημα της Σχολής του Αγίου Ιωάννη.

Το Ελληνικό κράτος  αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Σχολής Καρυτσιώτη  στο Ελληνικό έθνος εκήρυξε σαν «ιστορικόν διατηρητέον μνημείον», «ιστορικό τόπο»  και «αρχαιολογικόν χώρον».

Περιοχή ”Κουτρί” Αγίου Ιωάννη (όπου η ιστορική Σχολή Καρυτσιώτη)

ΥΑ 147099/8654/11-4-1960, ΦΕΚ 199/Β/11-5-1960

Περί κηρύξεως αρχαιολογικού χώρου.

“Χαρακτηρίζομεν ως αρχαιολογικόν χώρον την περιοχήν ”Κουτρί” του χωρίου Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας, θερινήν έδραν του Άστρους, ένθα ελειτούργησεν η ιστορική σχολή Καρυτσιώτη εν έτει 1798”.

Διδακτήριον Άστρους

ΥΑ 47192/1433/11-6-1946, ΦΕΚ 127/Β/8-8-1946

‘Κηρύσσομεν ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον το εν Άστρει διδακτήριον ένθα συνήλθεν εν έτει 1823 η β’ Εθνική Συνέλευσις”.

Η πλατεία της σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικός τόπος.

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/65069/3340/1-8-2005, ΦΕΚ 1194/Β/30-8-2005

Τίτλος ΦΕΚ       Χαρακτηρισμός της πλατείας σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικού τόπου.

Από κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.

«1798  ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18

Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ

ΤΙ ΕΣΤΗΚΑΣ ΘΑΜΒΟΥΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΖΗΤΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣ ΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΜΩΜΑ ΜΟΥ

ΕΙΜΙ ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, ΚΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΑΙΩΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΟΜΑΙ ΑΦ’ ΗΣ ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΕΙΟΝ ΤΟΙΣ ΝΕΟΙΣ ΧΡΗΣΙΜΩΤΕΡΟΝ ΤΩ ΑΝΑΓΚΑΙΩ ΒΙΩ

ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΝΑΓΕΡΘΗΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΥΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΜΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣΑΙ ΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝΟ ΚΤΗΤΟΡ ΟΠΟΥ Μ’ ΕΚΑΝΕΝ ΟΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΟΣ ΕΙΝ’ Ο ΚΛΕΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΣ ΕΙΝ’ ΥΙΟΣ ΑΝΑΘΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ

Ο ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΙΝ’ Η ΑΥΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΑΥΤΗ ΦΑΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΚΕΩΝ

ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΒΑΙΝΕΤΕ Μ’ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ Ν’ ΑΞΙΩΘΗ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝ ΤΑΙΣ ΑΥΛΑΙΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΜΗΝ

Η ΣΥΝΔΡΟΜΙΝ ΑΠ΄ΕΓΙΝΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΝ ΜΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΝ ΤΟΝ ΘΥΤΗΝ ΜΟΥ ΦΙΛΟΝ ΚΑΙ ΕΡΑΣΤΗΝ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΙΨΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΩ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Δ’ ΥΙΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»

Από το ίδιο σιγίλλιο του 1638 πληροφορούμαστε ότι ο Αγιάννης έγινε πατριαρχική εξαρχία «χάριν βεβαίως τῆς Σχολῆς τοῦ Ἀγίου Ἱωάννου, λειτουργούσης πολλοῦ παλαιότερον».  Σύμφωνα, λοιπόν, με το συγκεκριμένο απόσπασμα στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε σχολείο, πολύ πριν το 1638. Στον Άγιο Ιωάννη, λειτουργούσαν επίσης και «κατώτερα» σχολεία, όπως αυτό του Παπακυριακού και κρυφά σχολεία, αρχικά στο Μετόχι της Μονής Λουκούς, Άγιος Δημήτριος και αργότερα στους νάρθηκες των εκκλησιών του χωριού.

Oι Αγιαννίτες πραγματικά δεν παραδόθηκαν ποτέ στους κατακτητές και για απόδειξη με το τρόπο τους κατάφεραν να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοικτά όλη την διάρκεια του τούρκικου ζυγού και διατήρησαν κρυφά και φανερά αναμμένη την φλόγα του έθνους.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια και ακόμα μέχρι σήμερα, αφού όλοι οι Αγιαννίτες με πολύ μόχθο και με κάθε θυσία επιθυμούσαν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα και σαν απόφοιτοι “καλαμαράδες ” να αλλάξουν την ζωή τους ,σύμφωνα με τις “έξυπνες ” προσδοκίες του μεγάλου ευεργέτη τους Δημητρίου Καρυτσιώτη. Στη σχολή φοιτούσαν νέοι από την ευρύτερη περιοχή και από όλη την Ελλάδα.

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη που είχε κτιστεί το 1798 , 23 χρόνια πριν την Ελληνική επανάσταση και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είχε κτιστεί στο λόφο Κουτρί του Αγιάννη Κυνουρίας και ήταν ένα από τα λίγα “πανεπιστήμια” της προεπαναστατικής πατρίδας μας και οι μαθητές της ήταν από ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Ο μεγαλος ευεργέτης μας Δημήτριος Καρυτσιώτης, πανίσχυρος Αγιαννίτης πατριώτης της διασποράς, βρήκε τον τρόπο να επιτρέψουν οι 400 χρόνια κατακτητές Τούρκοι το κτήσιμο και την λειτουργία της σχολής στον Αγιάννη και στο παράρτημα της σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας ,που άνοιξε το 1805.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 22 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823.Το “κυβερνείο” που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης. Πριν την Εθνοσύνελευση είχε προηγηθεί το καταλυτικό κτίσιμο της Σχολής Καρυτσιώτη.

Η σχολή ήταν ένα είδος πανεπιστημίου για εκείνη την εποχή, αφού οι μαθητές διδάσκονταν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μαθηματικά, φυσική – χημεία, γαλλικά και ιταλικά κ.α. Έχτισε, ακόμη, οικήματα για τους μαθητές που φοιτούσαν στη Σχολή και για τους διδασκάλους. Επιπλέον, εφοδίασε τη Σχολή με όργανα φυσικής, αστρονομίας, χημείας, χάρτες και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.Έστελνε μάλιστα και χρηματικά ποσά για την πληρωμή των διδασκάλων και των ιατρών που εργάζονταν εκεί. Ο Καρυτσιώτης πλούτισε τη Σχολή με βιβλία και δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Ήθελε να ιδρύσει στην πατρίδα του μια σχολή, εφάμιλλη των Ευρωπαϊκών, που θα παρείχε τη γνώση στους μαθητές, δίνοντας τους την ευκαιρία να διαλέξουν δύο κατευθύνσεις: την εμπορική και την επαγγελματική. Από την πυρπόληση της Σχολής διασώθηκαν 1500 βιβλία, τα οποία φυλάσσονταν το 1827στην οικία των Ζαφειροπουλαίων(Κάστρο Παραλίου Άστρους). Τα βιβλία αυτά ήταν, κατά την παράδοση, τοποθετημένα σε μια παλαιά ξύλινη βιβλιοθήκη που βρισκόταν στα γραφεία της Σχολής. Μεγάλο μέρος των βιβλίων αυτών έχει διασωθεί και καταγραφεί στις μέρες μας. Τα βιβλία αυτά ήταν ως επί το πλείστον κείμενα αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, εκκλησιαστικά κείμενα, εγχειρίδια φυσικής, μαθηματικών κ.α.

Η πλατεία Καρυτσιώτη , τμήμα από τον «ιστορικό τόπο» το  λεγόμενο «Αγροκήπιο» Καρυτσιώτη.

Στο κτήριο της σχολής στο Άστρος στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Επίσης έκτισε δωμάτια για να μένουν οι μαθητές και οι καθηγητές στη σχολής. Στο προαύλιο χώρο της σχολής του Άστρους σώζονται μέχρι σήμερα οι επιβλητικές καμινάδες των δωματίων της σχολής των οικοτρόφων μαθητών της σχολής με την δική τους ξεχωριστή ιστορία, Το 1805 δώρισε στους κατοίκους του Άστρους και στη Σχολή μια έκταση περιπου 48 στρεμμάτων, το λεγόμενο «Αγροκήπιο», δίπλα και γύρω από τη Σχολή για να πληρώνονται για δίδακτρα οι καθηγητές της σχολής και να τρώνε οι οικότροφοι μαθητές της σχολής με τους καρπούς και τα φρούτα του “αγροκήπιου ” όπως σταφύλια, μούσμουλα. Το ίδιο έτος (1805) ο αδερφός του, Γεώργιος Καρυτσιώτης, επίσης μεγαλέμπορος στην Τεργέστη, μετέφερε με “σούγελο” <πέτρινο αυλάκι > για 5-6 χιλιόμετρα το νερό από τη <<Μάνα του νερού>>, πλησίον της Μονής Λουκους, στο Άστρος. Για “να ποτίζεται το αγροκήπιο για να είναι ανοικτή η Σχολή». Το έργο κατέληγε σε τρεις βρύσες (η μία απέναντι από το Δημοτικό σχολείο, η άλλη δίπλα στον Άγιο Κωνσταντίνο και η τρίτη δίπλα στο Δημαρχείο .

Στη τοποθεσία  Κουτρί στον Αγιάννη το καινουργιο δημοτικό σχολείο χτισμένο στην θέση που βρισκόταν η Σχολή Καρυτσιώτη.

“Στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου του 1826 και οι δύο σχολές πυρπολήθηκαν από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά και η Σχολή του Αγίου Ιωάννη, καταστράφηκε ολοσχερώς. Μαζί με τη σχολή καταστράφηκε όλο το χωριο, καθώς και οι 13 εκκλησίες και τα 2 μοναστήρια του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Φαίδωνα Κουκουλέ, η σχολή «έγινε σωρός πετρών από την πυρκαϊάν του κοινού εχθρού της πίστεως Ιμβραήμ…». Κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, η Σχολή καιγόταν συνεχώς επί μία εβδομάδα, καθώς οι κάτοικοί του είχαν διασκορπιστεί και δεν μπορούσαν να σβήσουν την φωτιά. Η σχολή του Άστρους σύντομα ανακαινίστηκε και έλαβε την ονομασία «Μουσείον Καρυτσιώτου». Από την πυρπόληση της Σχολής διασώθηκαν 500 βιβλία, τα οποία φυλάσσονταν το 1827 στην οικία των  Ζαφειροπουλαίων  (Κάστρο Παραλίου Άστρους). Τα βιβλία αυτά ήταν, κατά την παράδοση, τοποθετημένα σε μια παλαιά ξύλινη βιβλιοθήκη που βρισκόταν στα γραφεία της Σχολής. Μεγάλο μέρος των βιβλίων αυτών έχει διασωθεί και καταγραφεί στις μέρες μας. Τα βιβλία αυτά ήταν ως επί το πλείστον κείμενα αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, εκκλησιαστικά κείμενα, εγχειρίδια φυσικής, μαθηματικών κ.α.” Τα βιβλία βρίσκονται σήμερα στο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος.

 

Η Σχολής Καρυτσιώτη στο Άστρος, στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ,και  O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πηγές

 The School of Karytsiotis : Public Proposal for the website of our municipality

Αρχαιολογικοί χώροι – Ιστορία & Αξιοθέατα Άστρους Αρχεία – Κοινότητα Άστρους (koinotitaastrous.gr)

Αξιοθέατα Αγιάννη Αρχεία – Κοινότητα Άστρους (koinotitaastrous.gr)

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους : Δημόσια Πρόταση για την ιστοσελίδα του δήμου μας

O «Ιερός Χώρος» της Β Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων : Δημόσια Πρόταση για την ιστοσελίδα του δήμου μας

Public Proposal for the website of our municipality: The School of Karytsiotis

Our great benefactor Dimitrios Karytsiotis (1741-1819)  was born in Agios Ioannis (Agiannis) and according to the Agianni tradition, he left “with one sandel”. In 1798 he built the magnificent and “marble” Karytsiotis School on Koutri hill in Agiannis and 1805 he built the annex of the School of Agios Ioannis in Astros.

The Greek state, recognizing the great contribution of the Karytsiotis School to the Greek nation, declared it a “historic monument”, “historic site” and “archaeological site”.

“Koutri” area of ​​Agios Ioannis (where the historic School of Karytsiotis)

YA 147099/8654/11-4-1960, Official Gazette 199/B/11-5-1960

About declaring an archaeological site.

“We characterize as an archaeological site the area “Koutri” of the village of Agios Ioannis Kynourias, summer seat of Astros, where the historical school of Karytsiotis operated in 1798″.

Astros Tuition

YA 47192/1433/11-6-1946, Official Gazette 127/B/8-8-1946

“Let’s declare as a historical preserved monument the doctorate in Astra where the second National Assembly met in 1823”.

The square of the Karytsiotis school and part of the farm, in Astros Kynourias, as a historical place.

HY Ministry of Defense/GDAPC/ARCH/B1/Φ30/65069/3340/1-8-2005, Official Gazette 1194/B/30-8-2005

Gazette title Characterization of the Karytsiotis school square and part of the farm garden, in Astros Kynourias, as a historical site.

From the founding inscription of the Karytsiotis School of Agiannis.

“1798 IN THE MONTH OF JULY 18

THE SCHOOL TO PHILOTHEAMON

WHY ARE YOU DAZZLED, FRIEND PHILOTHEAMON, ASKING ME MY SECRETLY ASKING MY NAME TO LEARN TO MAKE SURE WHAT MY OCCUPATION IS AND WHO PROTECTED ME AND THIS GUARD OF MYS

I AM THE HOUSE OF THE MUSES, OF THE SCHOOL OF HELICONUS, MY NAME IS OF THE CURRENT CENTURY, SOFIAN, MY OCCUPATION, NO SWEETNESS FOR YOUNG PEOPLE, I NEED TO LIVE

I RAISED FROM BATHRON DURING THE PRESENT CENTURY, THE YEAR YOU TEACHED ME AND THE DAY, THE BUILDER WHO MADE ME THE HOUSE OF HELICONOS IS THE LITTLE DEMETRIUS, THE SON OF JOHN AND OF CANELLA, THE SON OF AUGMENT AND PAIN

THE PLACE WHERE I AM IS HIS HOMELAND KARYTSIOTIS IT IS CALLED EVERYWHERE THIS FAMILY IN MEMORY OF THIS HAPPENED TO HIM AND TO HIS PARENTS AND THEY MENTALLY HELPED HIM AND TOKEO

THEREFORE THOSE OF YOU WHO ENTER WITH YOUR WHOLE HEART, ASK GOD THE HIGH KINGDOM TO LET HIM AND HIS PARENTS BE IN THE GATES OF ABRAHAM, THE GUYS OF HIS OWN, AMEN

SYNDROMIN APEGIENEN IN MY BUILDING FOREGOING, MY DEAR FRIEND AND MY LOVER KNOWS THE NEPHEW OF ANO DIMITRIOS OF NIKOLAOS IV, THE SON OF THE SCHOOLMASTER”

From the same seal of 1638 we are informed that Agiannis became a patriarchal exarch “thanks, of course, to the School of Agios Ioannou, functioning much earlier”. So, according to the specific passage, a school operated in Agios Ioannis, long before 1638. In Agios Ioannis, there were also “lower” schools, such as that of Papakyriakou, and hidden schools, initially in Metochi of Loukous Monastery, Agios Dimitrios and later in the splints of the village churches.

The Ayyannites really never surrendered to the conquerors and to prove it in their way they managed to keep their schools open throughout the Turkish yoke and secretly and openly kept the flame of the nation burning.

The Karytsiotis school played a catalytic role for the local community for many years and still to this day, since all the Agiannites, with great effort and with every sacrifice, wanted their children to learn letters and, as graduates of the “Square” school, to change their lives, according to the “smart” expectations of their great benefactor Dimitrios Karytsiotis. The school was attended by young people from the wider region and from all over Greece.

Pre-revolutionary Greece had many small “hidden” and few overt schools. One of the few visible schools was the famous Karytsiotis School which was built in 1798, 23 years before the Greek revolution and this is of great importance. It was built on the Koutri hill of Agiannis Kynourias and was one of the few “universities” of our pre-revolutionary homeland and its students were from all over mainland Greece and our islands. Our great benefactor Dimitrios Karytsiotis, a powerful Agiannian patriot of the diaspora, found a way to allow the 400-year conquering Turks to build and operate the school in Agiannis and in the annex of the Karytsiotis school in Astros Kynourias, which opened in 1805.

The Karytsiotis school played a catalytic role for the local community, it played a primary and decisive role for Agiannis to become the capital of revolutionary Greece, from August 22 to October 1, 1822 and for the Second National Assembly of the Greeks to take place in Astros in 1823. The “government” located very close to the Karytsiotis school of Agiannis was the seat of the government. Before the National Assembly, the catalytic construction of the Karytsiotis School had preceded.

The school was a kind of university for that time, since the students were taught ancient Greek authors, mathematics, physics – chemistry, French and Italian etc. He also built buildings for the students studying at the School and for the teachers. In addition, he supplied the School with instruments for physics, astronomy, chemistry, maps and other teaching aids. He even sent sums of money to pay the teachers and doctors who worked there. Karytsiotis enriched the School with books and created a large library. He wanted to establish in his homeland a school, comparable to European ones, which would provide knowledge to students, giving them the opportunity to choose two directions: commercial and professional. From the burning of the School, 500 books were saved, which were kept in 1827 in the house of the Zafeiropoulos (Astrous Beach Castle). These books were, according to tradition, placed in an old wooden bookcase located in the School’s offices. A large part of these books has been saved and recorded nowadays. These books were mostly texts of ancient philosophers and writers, church texts, textbooks of physics, mathematics, etc.

The Karytsiotis square, part of the “historic place” the so-called “Agrokipio” Karytsiotis.

The Astros Archaeological Museum is currently housed in the building of the school in Astros. He also built rooms for students and teachers to stay at the school. In the courtyard of the school of Astros, the imposing chimneys of the rooms of the school of the school’s home garden students are preserved to this day with their own special history. In 1805 he donated to the residents of Astros and to the School an area of ​​approximately 48 acres, the so-called “Agrokipio” , next to and around the School so that the teachers of the school can be paid for their tuition fees and the boarding students of the school can eat the fruit of the “garden” such as grapes, loquats. In the same year (1805) his brother, Georgios Karytsiotis, also a large merchant in Trieste, transported the water from the <<Mother of Water>>, near the Loukos Monastery, with a “sugelo” <stone channel> for 5-6 kilometers Star. To “water the farm so that the School is open”. The project resulted in three taps (one opposite the Primary school, the other next to Agios Konstantinos and the third next to the City Hall.

In the location of Koutri in Agiannis, the new primary school built on the site where the Karytsiotis School was located.

“At the end of July – beginning of August 1826, both schools were set on fire by the hordes of Ibrahim Pasha and the School of Agios Ioannis was completely destroyed. Along with the school, the entire village was destroyed, as well as its 13 churches and 2 monasteries. According to the historian Phaedon Koukoule, the school “became a pile of stones from the fire of the common enemy of the faith, Ibrahim…”. According to the Agiannite tradition, the School burned continuously for a week, as its inhabitants were scattered and could not put out the fire. The school of Astros was soon renovated and received the name “Karytsiotou Museum”. 500 books were saved from the burning of the School, which were kept in 1827 in the house of the Zafeiropoulos (Castle of Paralio Astrous). These books were, according to tradition, placed in an old wooden bookcase located in the School’s offices. A large part of these books has been saved and recorded nowadays. These books were mostly texts of ancient philosophers and writers, church texts, textbooks of physics, mathematics, etc. The books are today at the Zafiris Foundation in Astros.

The Karytsiotis School in Astros, today houses the Archaeological Museum of Astros and the “Sacred Space” of the Second National Assembly of the Greeks

astrosgr.com/en / John Koutogiorgas

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ