Όλοι στην παμπελοποννησιακή συγκέντρωση την Τετάρτη,στον σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη.

0

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε. Έχουν να κάνουν με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ., που συνολικά παίρνουν από τις τσέπες μας, πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, από τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, που θα μεγαλώσουν με τη νέα αναθεώρησή της, αφού θα περικοπούν επιπλέον οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Όλα αυτά συμβάλλουν στη γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν είναι και θα είναι σκληρός και επίμονος. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Αν δεν υπήρχε η ΟΑΣΠΠ, οι άλλες Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αυτό το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), δεν θα γίνονταν κινητοποιήσεις φέτος και δεν θα είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις από το Υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που είχε η κυβέρνηση δρομολογήσει όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και επιβολή πράσινου τέλους στο νερό. Άλλωστε, πριν 2 χρόνια κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι το αφορολόγητο που τώρα το πετσοκόβουν.

Θέματα που αναδεικνύουμε και παλεύουμε:

Κτηνοτροφία: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει μείωση της τιμής και προβλέπεται νέα τεράστια μείωση από τον Σεπτέμβρη. Παράλληλα, υπάρχουν ποσότητες γάλακτος που δεν μπορούν να πουληθούν όπως αντίστοιχα και στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα, που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων, οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει, δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλλά και τα μικρομεσαία τυροκομεία.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που βρίσκεται  σε πλήρη συγχορδία με τους νόμους και τις εγκυκλίους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει να παίρνει από τους κτηνοτρόφους το χαράτσι για το μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής σε δημόσιες βοσκήσιμες γαίες.

Παλέψουμε οργανωμένα για:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.
 • Άμεση πληρωμή των προϊόντων μας με την παράδοση.
 • Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια.
 • Κατάργηση του χαρατσιού για μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής σε δημόσιες βοσκήσιμες γαίες. Να φτιαχτεί από την Περιφέρεια, ταμείο έκτακτης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους για περιπτώσεις φυσικών αιτίων (φωτιές, πλημμύρες κτλ).

ΕΛΓΑ: Μετά από καθυστέρηση που φτάνει στον έναν ολόκληρο χρόνο, δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάει ο ΕΛΓΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι, όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που υπάρχει από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο, η άμεση καταγραφή των καταστροφών, αφού η αποζημίωση, λόγω του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα είναι  κουτσουρεμένη.

Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Δακοκτονία: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη δακοκτονία όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Δεν έχουν εξασφαλιστεί σε κάθε Περιφέρεια οι απαιτούμενοι πόροι με κίνδυνο να μη γίνει ολοκληρωμένα η δακοκτονία και φέτος ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία.

 • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
 • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
 • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Κατασχέσεις – πλειστηριασμοί – χρέη: Έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ.) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500 ευρώ και άνω. Προωθούν την γενίκευση των κατασχέσεων για ένα κομμάτι ψωμί των σπιτιών και των χωραφιών μας αφού σχεδόν το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

Την ίδια στιγμή, κόβεται το ρεύμα από τη ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της Περιφέρειας, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι αυξημένες οι ανάγκες για άρδευση. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ενώ εξάγγελλαν την μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, προχώρησαν στο διπλασιασμό της.

 • Να γίνει διακανονισμός για χρέη προς την ΔΕΗ με αντίστοιχες δόσεις που να μπορούν να αποπληρωθούν. Να διαγραφούν πανωτόκια. Όχι στις διακοπές ρεύματος.
 • Να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα σε όσες γεωτρήσεις έχει κοπεί.
 • Να μειωθεί δραστικά η τιμή του αγροτικού ρεύματος και στα ΤΟΕΒ.

Παράλληλα ζητούμε:

 • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
 • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (Κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κλπ.).
 • Να πληρωθούν όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και όποιες άλλες πληρωμές εκκρεμούν.

Όλοι στην παμπελοποννησιακή συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 9:30 πμ, στον σταθμό του ΟΣΕ, στην Τρίπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ