Φαράντος: Τοποθέτηση στην εκδήλωση για τη Δημόσια Υγεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας.

0

Ομιλία στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας στο Μεγάλο Καφενείο Τρίπολης στις 05-04-2024

Γεώργιος Φαράντος*

Υποψήφιος για τις Προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας στην Πελοπόννησο

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Σύμφωνα με τηΔιακήρυξη της Alma-Ata του 1978, η πολιτική για την υγεία οφείλει να περιλαμβάνει μια ευρεία στρατηγική που να

 • επικαλείται το καθολικό δικαίωμα για υγεία,
 • αποσκοπεί στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία,
 • συνδέει την υγεία με την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη και
 • τονίζει την αναγκαιότητα της συμμετοχής της κοινότητας στην όλη διαδικασία

Αντίθετα, τι κάνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα;

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιβεβαιώνουν κατά το τελευταίο διάστημα, ότι η απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, είναι μέσα στις προτεραιότητες τους.

Οι στρατηγικές που εφαρμόζονται για την αύξηση της κερδοφορίας της ιδιωτικής υγείας, περιλαμβάνουν

 • τη θέσπιση πληρωμών για τα απογευματινά χειρουργεία,
 • την ανυπαρξία διαγνωστικών εξετάσεων βάσει παραπεμπτικού και
 • τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση.

Όλα αυτά γίνονται βέβαια για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών παρόχων υγείας και μεταξύ αυτών και των διαγνωστικών κέντρων.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στοχεύουν στους γνωστούς τομείς του ΕΣΥ: στην απαξίωση αρχικά των εργαστηριακών, των ακτινολογικών και των ψυχιατρικών υπηρεσιών, στην παράδοσης της εστίασης, της φύλαξης και της καθαριότητας στους εργολάβους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, βρίσκεται προ των πυλών η θέσπιση αποζημίωσης για τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών και των απεικονιστικών εξετάσεων.

Στην τελευταία επίσκεψη του κ. Υπουργού Υγείας, οι πολίτες της Αρκαδίας που χρησιμοποιούν καθημερινά το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σύμφωνα με το Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας,  θα επιθυμούσαν να τον ρωτήσουν για ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:

 • Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα περισσότερα Τμήματα του Νοσοκομείου;
 • Παρέχονται επαρκώς οι Ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες;
 • Λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος όλες ή έστω τις περισσότερες ημέρες του μήνα που το Νοσοκομείο εφημερεύει, κι αν όχι, με ποιο σύστημα γίνονται οι διαγνώσεις για τις θεραπείες και τα χειρουργεία;
 • Λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος και επί πόσο διάστημα έχει να λειτουργήσει;
 • Πόσοι Ιατροί Ακτινοδιαγνώσται εργάζονται εν συνόλω και καθημερινά για την παροχή ανάλογων υπηρεσιών;
 • Είναι επαρκώς στελεχωμένο το αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πόσοι Ιατροί εφημερεύουν σε αυτό στη Γενική Εφημερία;

Σε αντιδιαστολή αναφέρω, ότι στο Νοσοκομείο Αργολίδας στο οποίο ήμουν Αναπληρωτής Διοικητής με ευθύνη στο Ναύπλιο ορισμένα μέτρα που είχαμε εφαρμόσει ήταν τα εξής:

 • Εγκατάσταση Αξονικού Τομογράφου, ο οποίος δεν υπήρχε
 • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 1 εκατομμύριο ευρώ
 • Προσλήψεις επαρκούς αριθμού ιατρικού προσωπικού

Όλα αυτά που πραγματοποίησε στα νοσοκομεία η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραδίδονται πλέον μετά από 4,5 χρόνια, στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το υπέρτατο αγαθό της Υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η ενίσχυση των απολαβών των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η αύξηση της χρηματοδότησης στο 7% του ΑΕΠ, θα δώσει τη δυνατότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.

Η συγχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και βοηθητικούς πόρους θα προσφέρει τους πόρους για τη μεταρρύθμιση.

Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων είναι απαραίτητη, με βάση τις διεθνείς μελέτες και πρακτικές, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει το χτίσιμο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και την έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των λειτουργών του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, η υλοποίηση της δομικής ανασυγκρότησης της χώρας με προοδευτικό περιεχόμενο, περιλαμβάνει πρωτίστως και τον τομέα της υγείας.

Η απαίτηση για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές και μελλοντικές ανάγκες, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και φροντίδας σε όλους, και όχι μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, ήταν κεντρική προτεραιότητα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λαό, μόνο μία προοδευτική πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και με σύγχρονη μεταρρυθμιστική ταυτότητα, για μία ισχυρή, δημοκρατική, σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία, που δεν αφήνει κανένα και καμία μόνο και εγγυάται την ευημερία και την ποιότητα ζωής για όλους, θα κατευθύνει το σύστημα υγείας προς την μείωση των ανισοτήτων.

Προχωράμε για τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες της Ισότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Απαιτούμε την αναδιάρθρωση του δημοσίου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην κατεύθυνση της ισότιμης παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

Καλούμε τον κόσμο στη στήριξη μας στον Αγώνα για τη Δικαιοσύνη και στην Υγεία,

Στη συμμετοχή στον Πολιτικό Αγώνα

Και τη Συμμετοχή στις Προκριματικές Εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο που θα πραγματοποιηθούν στην Αρκαδία για τα μέλη και τους φίλους την μεθεπόμενη Κυριακή 14-04

Και θα αποτελέσουν σημαντικό πολιτικό γεγονός για την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή πολιτική και στην Υγεία.

Ευχαριστώ.

Τρίπολη, 05-04-2024

Γεώργιος Ι. Φαράντος

* Υποψήφιος για τις Προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας στην Πελοπόννησο και Διδάσκων Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

Συμμετοχή μου στις προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απειλούν τα Κοινωνικά κεκτημένα και δικαιώματα,

Η εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών αποτελεί σημείο που θα καθορίσει την πορεία της Ευρώπης προς τις Δημοκρατικές αξίες.

Οι προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα αποτελέσουν ένα πολιτικό γεγονός μεγάλης αξίας ως προς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας στις διαδικασίες και στη χάραξη πολιτικής.

Ειναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, η ανακοίνωση του ονόματος μου για συμμετοχή στις Προκριματικές εκλογές για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τους συνυποψηφίους, τα μέλη και τους φίλους θα ακολουθήσουμε το δρόμο της συζήτησης, της συντροφικότητας και της προσήλωσης στον αγώνα για τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες.

Το οφείλουμε στους πολίτες και στην κοινωνία.

Αγώνας για τη Δίκαιη Κοινωνία.

Το Διεθνές Πολιτικό περιβάλλον και οι Ευρωεκλογές

Ο μεταβαλλόμενος κόσμος, οι  γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, η κλιματική κρίση και η αδιαφορία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων για την εφαρμογή ενός σχεδίου δίκαιης περιβαλλοντικής μετάβασης αποτελούν χαρακτηριστικά της εποχής μας.

Η υποκατάσταση της διπλωματίας (στην Ουκρανία και στη Γάζα), η έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ και η απουσία στιβαρής Κοινής Εξωτερικής Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας δημιουργούν νέα προβλήματα στις χώρες της Ευρώπης.

Οι δημόσιες και κοινωνικές πολιτικές (υγεία, παιδεία, πολιτισμός), εμπορευματοποιούνται ραγδαία. Οι εργαζόμενοι της Generation Z, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Νέες τεχνολογικές προκλήσεις,  αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα τόσο σε επίπεδο διεθνών σχέσεων (γεωοικονομικών, γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών) όσο και στο επίπεδο των κοινωνιών.

Τα Αριστερά κόμματα της Ευρώπης υιοθετούν ένα νέο όραμα που εμπνέει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους και τους ενώνει να συμμετάσχουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις για να αντισταθούν στην επιβολή ενός καπιταλιστικού μονόδρομου που είναι μια προσπάθεια να παγιδευτεί η ανθρωπότητα σε μια νέα κοινωνική και πολιτιστική οπισθοδρόμηση.

Στα πλαίσια αυτά, οι επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι ένα ορόσημο για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τους πολίτες που επιθυμούν προαγωγή των κοινωνικών και δημοκρατικών αξιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες που την αποτελούν.

Το πολιτικό περιβάλλον της χώρας μας και οι Ευρωεκλογές

Στην αγροτιά, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, ο Έλληνας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που προτάσσουν το συμφέρον των ολίγων εναντίον του συμφέροντος των πολλών.

Ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα υπαρξιακό ζήτημα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παριστάνει ότι ακούει τον αγροτικό κόσμο, αλλά χωρίς να ενδιαφέρεται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχει περιέλθει.

Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπο με την ακρίβεια. Όμως,  κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τον πληθωρισμό της απληστίας να εξαϋλώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η υγεία ιδιωτικοποιείται για την αύξηση του κέρδους των ιδιωτικών συμφερόντων. Το Δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώνονται και τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από το όριο. Την ίδια, ώρα οι ιδιώτες κερδοφορούν και οι πολίτες δεν μπορούν να εξεταστούν με παραπεμπτικά.

Στο πεδίο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση υλοποιεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική υπερ των συμφερόντων, βαφτίζοντας ως “μεταρρύθμιση” την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από το καλοκαίρι του 2019, αποδυναμώθηκαν τα  ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, μένοντας υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα.

Δημιουργήθηκε πελατεία για τα πάσης φύσης ιδιωτικά κολέγια, με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, και την κατάργηση και τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών.

Η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι δεν βρίσκεται σε παραίτηση, αλλά ότι έχει παλμό, αντιδρά, οργανώνεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Στη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών, που θα επηρεάσει τις Εθνικές πολιτικές στις χώρες και μεταξύ αυτών και στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμβάλει ως μια γέφυρα συνεργασίας και συμπόρευσης των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων.

Γιατί το μέλλον των χωρών της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι, ούτε η λιτότητα, ούτε η ακροδεξιά βαρβαρότητα, αλλά μια Δημοκρατική, Κοινωνική και Οικολογική Ευρώπη.

Οι Περιφέρειες της χώρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Περιφέρειες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως καθοριστικοί παράγοντες για Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον των νέων και των κοινωνιών μας.

Όπως παρατήρησε η Ρένα Δούρου στη συζήτηση για τις εμπειρίες και τα διδάγματα των περιφερειών στη δράση τους για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η αποστολή των Περιφερειών για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, είναι κρίσιμης σημασίας.

Ο ρόλος των Περιφερειών για την ενεργειακή Δημοκρατία περνάει μέσα από την πράσινη μετάβαση. Αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή, η οποία επιβαρύνεται από τις ιδιαιτερότητες του σημερινού πολιτικού περιβάλλοντος.

Οι Περιφέρειες μπορούν και οφείλουν να δράσουν καθοριστικά στη βάση των της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και εκείνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ για πρόσβαση σε προσιτή και καθαρή ενέργεια.

Αναρωτιόμαστε ποια είναι η συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αυτήν την υπόθεση;

Αναρωτιόμαστε εάν οι διαρκείς διοικήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου την έχουν οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία που διασφαλίζει το μέλλον των νέων ανθρώπων και τους βαστάει στον τόπο τους.

Στις πόλεις και τα χωριά της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, της Αργολίδας, της  Λακωνίας και της Κορινθίας.

Οι απόψεις της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» πολεμήθηκαν από τα συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια.

Ο αγώνας του Μανώλη Μάκαρη, του Γιάννη Σιάτου και του Παναγιώτη Μερμίγκη, των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της Παράταξης, για τις ΑΠΕ της Νέδας και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, καθώς και για την εφαρμογή δημοκρατικών και προοδευτικών Περιφερειακών πολιτικών, συναντά την αντίδραση πλειοψηφουσών παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναμένουμε ότι οι αγώνες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τους εκλεγμένους εκπροσώπους αλλά και από τα μέλη της παράταξης, θα αποδώσουν και θα της αποδώσουν τη θέση που αξίζει στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η σημασία των προκριματικών εκλογών για το Ευρωψηφοδέλτιο

Μαζί χτίζουμε ένα ισχυρό μέλλον.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μέλος ή φίλος του κόμματος συναποφασίζει για ένα εθνικό ψηφοδέλτιο. Πάρε το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνδιαμόρφωσε τους υποψηφίους του κόμματός μας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Γιατί εσύ αποφασίζεις για τη στελέχωση του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η σημασία των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνδιαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, αποδεικνύεται και από το κάλεσμα του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συναποφασίσουν και να συνδιαμορφώσουν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης διαδικασίας για την ανάδειξη των ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω προκριματικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τις λίστες με τα πρόσωπα θα βρεθούν σε αυτές.

Η ανακοίνωση του ονόματος μου για το προκριματικό Ευρωψηφοδέλτιο, μου δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτήν την πολιτική διαδικασία εκ μέρους της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου και να συμβάλω στην επιτυχία της για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τρίπολη, 04-04-2024

 

Γεώργιος Ι. Φαράντος

Υποψήφιος για το προκριματικό ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διδάκτωρ, Μεταδιδάκτωρ και τ. Διδάσκων Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Μαινάλου 50 Τρίπολη, 6980023616

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ